Norr om Brantliden och intill gamla Rv 32, Strålsnäs

Söndagstur den 10 december 2017

Berättare: Ann-Sofie Johansson

Vi är framme vid den 10 december. Många har nog tänt det andra ljuset på morgonen, vi räknar ju ner till julen som nu bara är två veckor bort. Det är en mörk tid, solen är över horisonten i endast sex timmar och 34 minuter. Solen går ner klockan 15.09 här i Boxholm idag den 10 december och mycket värre blir det inte. På vintersolståndet, vilket infaller den 21 december, går solen faktiskt ner någon minut senare än vad den gör idag den 10 december men soluppgången infaller några dagar efter vintersolståndet innan det vänder. Jo det låter nog knepigt, men det är alltså som så att solnedgången vänder några dagar innan vintersolståndet och soluppgången vänder några dagar EFTER vintersolståndet. Solnedgången står i princip stilla nu några dagar men från den 21 december kommer kvällsljuset tillbaka ganska fort, man märker skillnaden ganska snart.

Platsen för denna Söndagstur var förlagd till en plats intill backen strax söder om Ingemarsvallen. Det var en plats som hade fördelar i form av en bra plan för bilparkering och det var lättillgängligt. Den som ville kunde ju alltid ta sig till Rövaregrottan men den är ju inte helt enkel att besöka, den ligger ju uppe på ett berg och där det är ganska bökigt att ta sig fram. Annars var eldplatsen bara knappt 200 meter rakt öster om Rövaregrottan. Boxholms OK har haft eld och vätskeservice vid Rövaregrottan en gång i tiden men det var innan eldarna blev en aktivitet för allmänheten.

Platsen för denna Söndagstur var dock extrem enkel att besöka. Marken var förhållandevis jämn så även de med mindre handikapp kunde ta sig till elden. Sen är det ju himla bra när det finns en stor plan för att ställa bilarna alldeles i närheten.

Berättaruppdraget denna söndag hade Ann-Sofie Johansson. Hon är van vid uppdraget, och det svåraste för henne är kanske att hitta nya saker att prata om. Eller kanske inte, för hon tycks ha lätt för att hitta uppslag att prata om. Detta var den nionde gången som hon pratade på en Söndagstur.

Första gången hon hade berättaruppdraget var vid Dalen den 26 december 2010. Säsongen efter var vid en fångstgrop öster om Karsbo den 8 januari 2012, säsongen därpå var vid Centralvägen den 17 februari 2013 och säsongen därefter pratade hon vid Brostugan den 12 januari 2014. För snart tre år sedan kunde vi lyssna på Ann-Sofie i en vacker äldre skog mellan Skäggenäs och Sjögarp, det var den 1 mars 2015. Och den förrförra säsongen kom hon att prata vid två tillfällen. Första gången var vid Skoghill den 27 december 2015 samt vid Freby den 6 mars 2016. Och vid den förra säsongen pratade hon den enda snöiga söndagen. Det var den 5 mars och i en vacker skog nära Norra Kvisslehult. Klicka på det blåmarkerade för att komma till de tidigare referaten.

Denna gången pratade Ann-Sofie om lite av varje. Hon skulle "hoppa mellan olika tuvor" berättade hon när hon började. Men det blev en hel del om ord och hur vi uttrycker oss. Likaså om ord som betyder olika saker i Sverige och något annat land. Till exempel... Lyssna gärna på Ann-Sofie via länken nedan.

Det blev ett avbrott mitt i Ann-Sofies föredrag då en man plötsligt föll ihop. Det är alltid väldigt otäckt då sådant händer men denna gången berodde det troligen på ett blodtryckfall så det slutade lyckligt, och Ann-Sofie fortsatte prata efter att mannen fått en stol att sitta på.

Det var en riktigt vacker söndag, solen visade sig till och från och det är ju inte helt vanligt denna tiden på året. Nu står den ju dock så lågt att det blir mestadels skugga när man är i skogen men det är ju ändå himla härligt när solen visar sig. Temperaturen låg väldigt nära noll grader och det kändes riktigt skönt i skogen.

Publiksiffran uppgick till knappt 40 personer, alltså väldigt nära som det varit under de två tidigare Söndagsturerna. Det är ju absolut inte dåligt men det är en bit ifrån deltagarsiffrorna för några år sedan då det söndag efter söndag kunde komma kring 70-80 personer.

 

Nästa söndag kör vi den sista Söndagsturen innan jul- och nyårsuppehållet. Då blir det ett litet musikinslag i stället för en berättare om allt går i lås. Det är Hugo Gustafsson som tar med sin gitarr och kommer till Söndagsturen. Elden tänds på en plats norr om den norra parkeringen vid Stenbocksskolan, och det blir vägvisning bakom skolan. (se förstasidan).

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen norr om Brantliden, nära gamla riksväg 32.

Lyssna på Ann-Sofie Johansson (Längd 41:20)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm