Dalen

Söndagstur den 26 december 2010

Berättare: Ann-Sofie Johansson

Dalen var ett torp som fanns kvar till en bit in på 70-talet. Många boxholmare minns säkert det gamla torpet, i varje fall de som nått mogen ålder. Torpet Dalen är inte utmärkt med någon minnestavla, men så låg ju själva stugan där det idag ligger moderna villatomter. Platsen är ungefär vid nuvarande Orrvägen 6. Dalen har ju namngett ett helt bostadsområde så på så sätt är ju minnet av torpet bevarat, trots avsaknad av minnesskylt. Det riktigt gamla namnet på torpet var dock inte Dalen utan Pickedalen! Det kan man till exempel se i Ekeby husförhörsbok för åren 1788-1808, sidan 116. En bild från den sidan kan ses genom att klicka här! Även i en husförhörsbok för åren 1800-1807 skriver prästen Pickedalen, men i en husförhörsbok för åren 1819-1832 är "Picke" skrivet inom parentes och därefter står det bara Dalen i kyrkböckerna.

Dalens ladugård låg en bit bakom stugan och den fanns ju kvar långt after att villabebyggelsen kommit till. Den användes en tid som förråd, men även den har ju fått ge vika för tidens tand och kom senare att rivas.

Karl Erik Wennerqvist tog en del fina bilder på torpet Dalen, och de lär vara tagna 1972, det var strax innan torpet kom att rivas. På en av bilderna kan man se att Orrvägen har stakats ut. Direktlänk till bilderna finns här: Bild 1, Bild 2, Bild 3.

Ett tidningsurklipp från när området skulle bebyggas finns bland övriga tidningsurklipp på Krafttagets hemsida. Direktlänk till just detta klippet finns här!

Där Dalens ladugård legat är det idag fina gräsytor, i varje fall på sommaren... Dit passade det ju utmärkt att förlägga en söndagstur, och jag valde datumet 26 december, annandag jul. För ett antal år sedan gjorde vi uppehåll för söndagsturen (fast det var nog torpturer då) då annandag jul inföll på en söndag. I år valde vi dock att köra på. Gissningsvis tycker många det är skönt att komma ut i luften på annandagens förmiddag och ta del av en berättare. Julhelgen tenderar ju annars att innebära mycket stillasittande. Att ha Dalen som plats för söndagsturen innebar ju nära och bra också för många boxholmare, så de flesta kunde lämna bilen hemma. Platsen för elden var ju dock täckt av ett tjockt snötäcke, men eldansvarige Pär Andersson besökte platsen dagen före julafton och såg till att det blev upplogat. Det uppskattade garanterat alla besökare. Det gillade också Lennart och Ulla-Brith Johansson som såg till att alla fick lite varm glögg och pepparkaka denna annandag! Det värmde gott i vinterkylan.

Ann-Sofie Johansson var dagens berättare. Hon är uppväxt i Boxholm, men har senare i livet bott på en mängd andra platser. Sedan i våras är hon dock åter boxholmare, dessutom sambo med undertecknad. Ann-Sofie är utbildad lärare, och har intresserat sig mycket för ortnamn, liksom om andra namn och bakgrunden till hur de har kommit till. Hon kom därför att prata mycket om språkhistoria för de nära 60 åhörarna. Hon började med att förklara namnet Picke (som i Pickedalen). Picke är från början ett engelskt ord och det har betydelsen inhägnad. Eller ett omgärdat område.

Ann-Sofie berättade språkhistoria på ett lättsamt och intressant sätt, och publiken lyssnade tålmodigt och intresserat och ett och annat skratt hördes ibland. Till exempel när hon förklarade bakgrunden för orden "gör" och "dän". Förstärkningsordet "gör" kommer ifrån fornnordiskans "gôr", vilket ska uttalas "gorr". Så säger man fortfarande i Dalsland, men människor har trott det ska uttalas "gör", det ser ju ut så när man ser ordet skrivet. Även ordet "dän" är ett gammalt ord, vi säger ju ofta typ "ta dän det där". Ordet "dän" finns dock inte i stockholmsdialekten, så Stockholmare kan ha svårt att veta vad det betyder. Vi fick också veta att svenskan är påverkad av flera olika språk, men kanske allra mest från tyskan. Hon berättade också att 3 procent av alla våra ord är är arvord, det vill säga fornordiska ord. 82 procent av våra ord kommer ifrån plattyskan, det är alltså låneord.

Nästan 60 personer var det alltså som lyssnade på Ann-Sofie denna ganska så sköna annandag. Det var säkert ett tiotal löpare också som fick sin vätska vid Dalen. Termometern visade på 5-6 minusgrader och snön föll lätt emellanåt.

Nu rullar söndagsturerna vidare in på ett nytt år, och vi ser fram emot att lyssna på Johan Birath som är berättare den kommande söndagen. Välkomna tillbaka då.

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Dalen!

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm