I vacker skog mellan Skäggenäs och Sjögarp

Söndagstur den 1 mars 2015

Berättare: Ann-Sofie Johansson

Förr så var oftast den sista Söndagsturen den första söndagen i mars. I år är det den fjärde säsongen på raken som jag låter den sista Söndagsturen vara den andra söndagen i mars. Skälen till detta är två kan man säga. Dels så tycker jag det är lagom att sluta säsongen en bit in i mars, de löptränande orienterarna åker i regel inte på årets första tävlingar förrän i mitten eller slutet på mars. Och så tycker jag ju det är synd att sluta med Söndagsturerna samma dag som det är Vasaloppet! Helt klart är Vasaloppet väldigt viktigt för många, faktiskt viktigare än att ge sig iväg på Söndagstur!! Vi är alla olika och tur är väl det, men nog kan jag själv tycka att det är underligt att denna skidtävling är så himla viktig för så många. Jag tycker det är en enda lång väntan för att få se vem som är först över den där mållinjen och för att få kransen runt halsen... Ungefär samma sak år efter år. Som sagt, vi är alla olika...

När årets säsong med Söndagsturer var fastställd så fick jag ganska snart veta att årets Vasalopp INTE kommer att genomföras den första söndagen i mars! Orsaken var VM-tävlingarna, och datumet för Vasaloppet var därmed den 8 mars. Samma dag som den sista Söndagsturen.

Nu tar vi inte hänsyn till sådana saker, det låter sig helt enkelt inte göras, utan vi kör hela tiden som det är tänkt. Men nog tyckte jag det var positivt att den avslutande VM-femmilen inte startade förrän klockan 13.30 på eftermiddagen och att den därmed INTE krockade med den näst sista Söndagsturen! Det var väl perfekt att bege sig ut på en Söndagstur på förmiddagen för att sedan komma hem och äta middag och se på skidor. Det tror jag nog många tyckte... Jag räknade till strax under 60 personer i publiken som stod och lyssna på berättaren denna söndag, nämligen Ann-Sofie. Det var som vanligt svårt att räkna alla huvuden men en publiksiffra på nånstans mellan 55 och 60 personer kom jag fram till. Dessutom så skymtade jag en hel del löpare som drack vätska strax intill.

Ann-Sofie Johansson hade alltså berättaruppdraget denna gången, något som hon vid det här laget är van vid. Detta var faktiskt den femte gången som hon stod med i berättarlistan och som hon pratade kring sitt favoritämne, nämligen det svenska språket. Låt vara att språkliga och språkhistoriska inriktningen trots detta har varierat. Första gången hon hade berättaruppdraget var vid Dalen den 26 december 2010. Säsongen efter var vid en fångstgrop öster om Karsbo den 8 januari 2012, säsongen därpå var vid Centralvägen den 17 februari 2013 och förra säsongen pratade hon vid Brostugan den 12 januari 2014. Klicka på datumen för att komma till de tidigare referaten.

Platsen för denna Söndagstur blev i en helt vanlig lite äldre Boxholmsskog, och jag hade först inte någon mer tanke än att det var en trivsam skog och lagom långt från andra Söndagsturer under säsongen. Men det slog mig sedan att platsen, eller i varje fall området, är historiskt intressant trots allt. Det har nämligen funnits ett soldattorp under Skäggenäs i detta område! Detta soldattorp finns med på en karta över Skäggenäs och dess ägor från 1693! (För att titta på kartan från 1693, klicka här!) Soldattorpet försvinner sedan, och hur många år detta torp egentligen fanns kan nog ingen svara på. De första kyrkböckerna i Ekeby som finns tillgängliga är från 1788 och då tycks inte detta soldattorp finnas. Soldattorpet lär ha hetat Duvebo, och detta namn har faktiskt satt sina spår in i våra dagar, viken av Sjögarpesjön strax intill kallas nämligen för Duveboviken. Så står det på kartor än i denna dag!

Den gamla kartan från 1693 är faktiskt inte så svår att tyda även i dag, trots alla år som har gått. Det är spännande att jämföra den gamla kartan med nyare upplagor och på så sätt går det att hitta en ungefärlig plats där soldattorpet en gång har legat. Klicka här för att se platsen på en nyare orienteringskarta! På kartan kan man också hitta "soldatens äng", och placera ängen på nyare kartor, och det var alldeles intill den ängen som denna Söndagstur ägde rum. Soldatens äng har sedan varit odlad mark, eller öppen äng långt fram i tiden, ja det är faktiskt en öppen mark på en orienteringskarta från 1966! Det kan vara svårt att tro idag när skogen står stor och ståtlig i området. Men visst kan man ana att det varit en odling när man går på den jämna och stenbrutna marken, och från början hörde alltså den marken till ett nästan bortglömt soldattorp!

Det vore förstås trevligt att kasta än mer ljus över detta soldattorp, till exempel få reda på när det försvann och varför, men det är svårt. Men kanske dyker det upp mer information en dag när man minst anar...

Mars månad började med en helt okej söndag väderleksmässigt. Det är klart vi gärna hade önskat en lika vacker dag som dagen innan, den 28 februari, men vi får vara nöjda med uppehållsväder och en temperatur på några plusgrader. Ett nederbördsområde var ju på ingång, men vi klarade oss helt från nederbörd. Vinden friskade i ganska så rejält, men inne i den mysiga skogen besvärades vi knappt alls av detta.

Ann-Sofie tog som vanligt med lyssnarna till en inblick i det svenska språket. Det var som vanligt lika fascinerande att höra henne prata kring detta, ett ämne som kan tyckas torrt och tråkigt, men jag försäkrar att så är det inte! Jag rekommenderar verkligen att ni lyssna på Ann-Sofie via länken nedan, om ni inte var med i skogen idag.

 

Säsongen har gått rysligt fort, vi har ju nåt fram till den sista Söndagsturen! Det har blivit lite tradition att avsluta säsongen med att dra ut Johan Birath i skogen, dra på honom högtalarvästen och låta honom prata om ett ämne han själv bestämmer. Så blir det även denna säsongen, och han och publiken kommer att få ta sig till trakten av Arrebo. En närmare beskrivning hittar ni på startsidan.

Välkomna!!

 

 

 

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen nära gamla stallet och tvättstugan

Lyssna på Ann-Sofie Johansson.

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm