Vacker skog mellan Norra Kvisslehult och Freby

Söndagstur den 5 mars 2017

Berättare: Ann-Sofie Johansson

Så har vi nåt fram till månaden mars, och den näst sista Söndagsturen är genomförd. Under en del år så ägde säsongens sista Söndagstur rum den första söndagen i mars, men numera kör vi ytterligare en söndag. För många är Vasaloppet på TV extremt viktigt, och något som absolut INTE kan missas. Med anledning av detta känns det lite dumt att avsluta säsongen just den söndagen så därför kör vi en söndag till. Dessutom är ju Söndagsturerna även till för orienterarna och deras löpträningar under vintern. Tävlingssäsongen har knappast dragit igång på allvar i mitten på mars, så även av den anledningen passar det bra att avsluta den andra söndagen i månaden.

Förra söndagen pratade jag om att våren kommit till våra trakter, för så är det enligt SMHI:s definition, detta även om det blir bakslag med snö och kyla. Och denna söndag kändes det definitivt inte som en vårdag, utan det råkade vara den snöigaste och "vintrigaste" söndagen denna säsongen. På lördagskvällen satte det igång att snöa ymnigt och det låg ett cirka decimetertjockt täcke med nysnö över landskapet denna förmiddag. Det snöade dessutom ganska kraftigt på morgonen, och detta faktum - plus Vasaloppet på TV - kan man anta var orsaken till att den lägsta tillströmningen av publik denna säsongen inföll denna dag. Det var lätt att räkna de som stod kring elden denna söndag, vi var 12 personer. Men det var några löpare som var ute och sprang också, fyra stycken hårdingar trotsade snön. De var Kenth Edin, Conny Bruhn, Mia Lindberg och Liv Örnvall. Bland publiken fanns det folk från de djupa Malexanderskogarna, samt från Tranås, det var häftigt att se att de dyker upp söndag efter söndag.

Som sagt, Östergötland fick snö helt plötsligt och det är klart att det antagligen inte ser så inbjudande ut att ta sig till skogen i sådana lägen. Men vi som tagit oss till den före detta återlyckan i den äldre lite trolska skogen tyckte nog att detta var den mysigaste Söndagsturen för säsongen. En enorm gran var som ett stort parasoll över besökarna, det var egentligen en perfekt plats när vädret blev som det blev.

För första gången denna säsongen så drog Söndagsturen en bra bit öster ut från Boxholms horisont, den mysiga skogen hittade jag en knapp kilometer på andra sidan Norra Kvisslehult. Jag vet att det är en hel del jakt i dessa skogar och en gång fick jag ändra i den fastställda planeringen på grund av en stundande jakt, så därför har jag valt att placera Söndagsturen i dessa skogar sent på säsongen. Vad jag vet så är det väl i princip ingen jakt i våra trakter i mars månad, möjligen jakt på vildsvin kanske.

Nära där den gamla vägen ansluter till den nya vägen mot Freby och Sjögarp finns en plan, den var ju perfekt för parkering. Om man därifrån går in ett stycke på den gamla vägen så ser man odlingsrösen strax intill vägen. På ekonomiska kartan från 1948 är det öppen mark just där, men idag är det en vacker äldre skog, och en väldigt trevlig plats för att tända Söndagsturselden. Det är väl bara en tidsfråga tills skogen i området avverkas kan man anta.

Ann-Sofie Johansson fick ta berättaruppdraget denna Vasaloppssöndag. Det har hon gjort förr, alltså pratat på Vasaloppssöndagen, men även andra söndagar. Detta var faktiskt den sjunde gången som Ann-Sofie hade berättaruppdraget (de gånger hon uppträtt med Mia Holmqvist är då inte medräknat). Första gången hon hade berättaruppdraget var vid Dalen den 26 december 2010. Säsongen efter var vid en fångstgrop öster om Karsbo den 8 januari 2012, säsongen därpå var vid Centralvägen den 17 februari 2013 och säsongen därefter pratade hon vid Brostugan den 12 januari 2014. Förrförra året så kunde vi lyssna på Ann-Sofie i en vacker äldre skog mellan Skäggenäs och Sjögarp, det var den 1 mars 2015. Och den förra säsongen kom hon att prata vid två tillfällen. Första gången var vid Skoghill den 27 december 2015 samt vid Freby den 6 mars 2016. Klicka på det blåmarkerade för att komma till de tidigare referaten.

Denna gången pratade Ann-Sofie om spaning. Hon hade funderat kring ord vi använder, om den Gotländska dialekten, vad som är terrass, altan, balkong och veranda, samt en hel del andra saker. Det var funderingar som säkert fick även besökarna att fundera på väg hem från skogen...

Lyssna på Ann-Sofie via länken nedan.

Kommande söndag är det alltså dags för säsongens sista Söndagstur. Den 12 mars kändes ganska avlägset när vi körde igång den 27 november men veckorna rullar på i en rasande fart. Johan Birath kommer att avsluta säsongen för sjätte året i rad. Jag tycker han är ett väldigt trevligt vårtecken... Platsen för Söndagsturen är vid torpruinen Rensberg, det är en en stuga som legat strax söder om Brännbålskärr. Jag kan nämna att jag för en tid sedan fick ett mail av Susanne Norrbin på Bjursdalen. Hon skrev: Jag har en fundering när det gäller era söndagsturer. Finns det möjlighet om vi skulle komma med en liten buss, att åka fram till en sammankomst?

Jag funderade på om det var möjligt men tänkte att det kan funka vid Rensberg. Och en buss är bokad, sen får vi se hur stort intresset blir.

Vad Johan kommer att prata om vet man ju aldrig. Han undrade om jag hade något önskemål, och jag sa att han kanske kan nämna något om allmänningar eftersom vi ska ut på en allmänning, och kanske något om Pastor Sula. En person som kallades så har nämligen anknytning till Rensberg...

Välkomna den 12 mars och till säsongens sista Söndagstur!

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen i skog mellan Norra Kvisslehult och Freby

Lyssna på Ann-Sofie Johansson (längd: 31:19)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm