Nära Skoghill och de före detta kolonilotterna

Söndagstur den 27 december 2015

Berättare: Ann-Sofie Johansson

Julen har passerat men det är några dagar kvar innan vi ska lära oss att skriva 2016. Det brukar kunna bli marigt att hålla redan på det där, innan det nya året har satt sig i medvetandet. Den femte Söndagsturen är nu avklarad, och alla turer under 2015. Ann-Sofie Johansson hade berättaruppdraget då det var dags att tända årets sista brasa, och platsen kom att bli ganska så nära Skoghill, och dessutom nära de före detta kolonilotterna.

Det var alltså en söndag i mellandagarna, en tid då det bukar kunna vara snö och gnistrande kallt. Men denna vintern har ju börjat allt annat än snöig och kall. Det har pratats om värmerekord var och varannan dag, och det blev ju en mild och snöfri julhelg, Men plötsligt så kom snön! Ett snöoväder drog plötsligt in över södra Sverige och det började snöa ungefär samtidigt när undertecknad gick upp för att fixa frukost. Så det blev en Söndagstur i ett vinterlandskap för en gångs skull. 

Namnet Skoghill tycker jag är lite märkligt. Skoghill var förr ett torp, men namnet var kort och gott Skogen. Torpet hette Skogen åtminstone fram till den allra sista församlingsboken som kan ses via datorn och tjänsten Arkiv Digital, och den församlingsboken går fram till 1927. Men på den ekonomiska kartan från 1948 heter torpet plötsligt Skoghill. Hur och varför denna namnändring gjorts vet vi inte. Men det kanske finns någon därute som läser detta och som kan ge besked... Kanske det var en utvandrad svensk som kom hem till Sverige och ville modernisera namnet. Att lägga till "hill" i namn var tydligen på modet på 1940-talet och däromkring.

Jag har inte grävt i Skogens historia, men jag har i alla fall kikat i den sista församlingsboken som jag kommer åt genom datorn, och där framgår att Gustaf Emil Berggren, född i Alseda Småland 1859, flyttade till Skogen 1920. Han hade sällskap av hustrun Jimmy Augusta Lindqvist, född 1864 i Ekeby. De kom inflyttande från Rystad socken (norr om Linköping). Han står som torpare, men också som Gratialist. De hade med sig flera barn; Gustaf Adolf Folke f. 1901, Signe Hilma Elvira f. 1903, Josef Ivar f. 1906, Elis Gunnar Arvid f. 1908. Paret hade också ett par äldre döttrar som kom till familjen senare, Karin Tullia Matilda f.1897 och Frida Ingelöf Ottilia f.1899. En fosterdotter Lillian Danielsson f.1920 kom också till familjen i torpet Skogen.

Sedan Ann-Sofie kom in i mitt liv 2010 så har hon fått berättaruppdraget vid ett flertal tillfällen. Detta var faktiskt den sjätte gången som Ann-Sofie tog på sig högtalarvästen (de gånger hon uppträtt med Mia Holmqvist är då inte medräknat). Första gången hon hade berättaruppdraget var vid Dalen den 26 december 2010. Säsongen efter var vid en fångstgrop öster om Karsbo den 8 januari 2012, säsongen därpå var vid Centralvägen den 17 februari 2013 och den förrförra säsongen pratade hon vid Brostugan den 12 januari 2014. Förra året så kunde vi lyssna på Ann-Sofie i en vacker äldre skog mellan Skäggenäs och Sjögarp, det var den 1 mars 2015. Klicka på det blåmarkerade för att komma till de tidigare referaten.

Ann-Sofie är en väldigt duktig berättare och föreläsare, och hon gillar att berätta om favoritämnet, det vill säga vårt språk och dess historia. Men det kan också vara om dialekter och bakgrunden till dessa, om idiomatiska uttryck, vilket hon pratade om 2014. Eller spaning på ord... Och hon pratar och berättar på ett intressant och mycket fängslande sätt. Hon fängslade i höstas publiken på kulturvsdagen, den ägde rum hos Östergötlands Museum, Linköping. Denna gången kan man väl säga att hennes föredrag handlade om "ordspaning", men också om den erfarenhet hon fått genom att undervisa nyanlända människor i det svenska språket.

Tyvärr så inträffade en incident som gjorde att Söndagsturen drog ut på tiden, så det tog en stund innan vi kom igång med berättandet. En person föll ihop precis då undertecknad skulle hälsa välkommen. Det ringdes efter en ambulans, och det tog förstås ett tag innan den dök upp. Personen var kontaktbar hela tiden men mådde dåligt. Hon satt på en stol i väntan på ambulansen, men tycktes vara väldigt dåsig. Men när ambulansen kom så tog hon sig i alla fall på egna ben till den, och vi hoppas och tror att allt sedan har gått bra.

Jag kom fram till att det var omkring 50 personer i publiken som lyssnade på Ann-Sofie. Kanske några hade droppat av då i och med att det på grund av incidenten drog ut något på tiden, och som kanske gjorde att en del blev lite trötta och frusna. Det var en hel del löpare i farten också och som fick vätska intill Skoghill.

 

Kommande Söndagstur äger rum den 3 januari 2016! Då är det nytt år, och det blir ljusare både på morgonen och på eftermiddagen/kvällen! Elden tänds då vid Gröndalen, en gång ett torp men numera snarare en villa och som ligger utefter den gamla Hagebyvägen. I Gröndalen bor Christer och Ida Dufmats, och Idas pappa Eddy Rosenlöf har då lovat att fixa elden.

Berättaruppdraget har Jan Halmbom.

startsidan har ni beskrivning på hur ni hittar till Gröndalen.

Välkomna!

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Skoghill och före detta kolonilotterna

Lyssna på Ann-Sofie Johansson (längd: 25:57)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm