Femhundra meter nordväst om Lilla Bäck

Söndagstur den 10 mars 2019

Berättare: Johan Birath

Så kom då den 10 mars, och det blev dags för Söndagstur nummer femton för säsongen. För åttonde säsongen på raken fick Johan Birath agera avslutare. Det var alltså säsongen 2011-2012 som Johan fick avsluta Söndagsturerna för första gången. Berättaruppdraget hade han ju haft flera gånger tidigare också och de flesta säsongerna fram till dess hade han uppdraget ett par gånger varje vinter. Men från 2011-2012 har det varit tradition att Johan har fått agera vårtecken. Vid en tillbakablick kan det konstateras att vädret har varierat mycket vid avslutningen. Vissa år har det varit varmt, soligt och härligt medan det vid andra avslutningar har känts lite råkallt och snön har legat djup. Vi behöver ju bara minnas tillbaka till förra året då Söndagsturen flyttades till Motionsgården för att snön låg djup i markerna. Här är alla platser sedan säsongen 2011-2012 där Johan Birath har avslutat Söndagsturerna:

2011-2012, 11 mars, Norr om skjutbanan i Linnberg, nästan 90 personer
2012-2013, 10 mars, Blidatorpet, drygt 80 personer.
2013-2014, 9 mars, Strax norr om bostadsområdet Dalen i Österskogen, drygt 90 personer.
2014-2015, 8 mars, Vid gravröse och stor tall cirka 500 meter norr om Arrebo, 65 personer.
2015-2016, 13 mars, Intill vägen väster om Johannesberg, Fjättmunna, nästan 60 personer.
2016-2017, 12 mars, Torpruinen Rensberg, omkring 60 personer.
2017-2018, 11 mars, Motionsgården (skulle ha varit vid Wigersberg), knappt 50 personer.

Det har varit spridda platser givetvis, men jag vet ju att Johan inte är en vän av långa promenader, inte minst i naturen, och det tänker jag förstås på när platserna planeras. Till i år tycker jag att jag var väldigt snäll. Vid färd förbi Lilla Bäck ut mot Allmänningen går det in en liten väg åt höger drygt 500 meter efter Lilla Bäck. Vägen är bara en sisådär 100 meter lång, den slutar vid en vändplan. Den där vändplanen tyckte jag var en perfekt parkeringsplats och elden kunde man placera i skogsbacken strax intill. Inte långt att gå alls alltså och det var ju en ganska trevligt plats där solens strålar hyfsat tog sig fram till Johan och till publiken. Vädret har ju som sagt varierat vid avslutningarna genom åren och till i år befarade jag ett tag att det skulle bli ett riktigt ruskväder. Långtidsprognosen spådde ett tag snöoväder till söndagen men prognosen justerades ju närmare helgen kom och plötsligt trodde meteorologerna på strålande solsken söndag förmiddag! Däremot väntades ostadigt väder till lördagen - åtminstone andra halvan av lördagen - så som vanligt kändes det som att vi skulle ha en osedvanlig tur! Söndagsturer genomförs ju nästan ALLTID i bra väder, det är märkligt! Ett par söndagar har det regnat på morgnarna i vinter men det har ju upphört när klockan närmat sig 10. Och ett par söndagar har det varit ett helt underbart väder, soligt och skönt. Jag tänker på när vi var hos Håkanssons i Rinna samt då elden tändes vid hembygdsgården Hybbeln, Åsbo.
Men hur blev det då denna söndag…? Meteorologerna pratade om regn söndag eftermiddag och kväll och det skulle övergå i snö senare på kvällen och det skulle fortsätta snöa under natten. Så det var spännande att dra upp rullgardinen på morgonen men jag blev väldigt glad att det bara var ett litet tunt puder med snö. Landskapet var vitt men det fanns ingen snö att pulsa i, det kändes bra! Vid en titt upp på himlen så fanns det moln men också en del blå himmel mellan molnen, det tycktes bli en riktigt fin avslutningssöndag! Och visst blev det! En del moln fanns det ju men också en hel del blå himmel så skogen badade mestadels i solsken denna söndagsförmiddag.

Johan Birath var alltså huvudperson denna söndag och han brukar ju alltid locka mycket folk. Jag har skrivit in publikantal i listan här ovan. De siffrorna kan jämföras med 49 personer som kom till årets säsongsavslutning bortanför Lilla Bäck. Jag räknade flera gånger och kom fram till att det var 49 personer, men jag KAN ju ha missat någon så vi kan väl säga att det var 50 personer...

Jag hade kontakt med Johan under lördagen och jag fick veta att han befann sig i Norrköping men att han skulle rulla åt Boxholm söndag morgon. Johan berättade att han inte skulle ta tåget utan att han skulle färdas med bil och det kändes ju hyfsat tryggt, även om jag vet att Johan inte åker i de fräschaste bilarna. Nu berättade Johan att har har ny bil men att bilen har ett intermittent lampfel som Janne L ska titta på i veckan, men att det förhoppningsvis inte skulle innebära att han måste stanna. "Jag lägger på lite felmarginal" svarade Johan. Och Johan kom i tid, det ska han ha heder av. Strax efter klockan 10.30 kom han rullande uppför backen till den överfulla parkeringen. Men Johan hittade ändå en plats för sin bil, och han satt kvar en stund eftersom - som han sa - "hade lite dåligt med klär på sig." Men Johan såg inte ut att frysa, snarare tvärtom. det kom lite svettdroppar från pannan mot slutet av hans föredrag.

Johans berättarämne hade fokus på religion. Ett ämne som låter stentrist men nu var det Johan Birath som hade berättaruppdraget. Han har ju en sanslös förmåga att prata så att alla ämnen blir intressanta, och så halkar han ju in på sidospår ibland som lockar till en massa skratt. Johans berättande är inspelat, det är bara att klicka på länken längst ner på denna sida.

Och därmed är ännu en säsong med Söndagsturer över! Fem säsonger med torpturer och tretton säsonger med Söndagsturer är nu historia! Det har varit en kul och trevlig säsong på alla vis, det är fascinerande att det finns så mycket duktiga berättare, alltså villiga personer som kommer och tar på högtalarvästen för att prata en stund i en boxholmsskog. Lite skaver det ju att publiken är klart lägre jämfört med för några år sedan. Jag tycker inte direkt att det har varit dåligt med publik i vinter men totalt sätt har det nog bara varit hälften så mycket publik jämfört med toppåren för tio, femton år sedan.
Nåväl, jag och Ann-Sofie tackar för denna säsong och nu ska vi njuta av fria söndagar. Vi - som de flesta andra antar jag - längtar nog efter lite värme nu. Vi ser fram emot en hotellhelg i Simrishamn i slutet av mars och mot husvagnsutfärder. Själv längtar jag också efter att få ordning på en krånglande fot, som det är nu är det svårt att njuta av långa skogsvandringar, men jag hoppas det ska lösa sig.
Ha det nu bra och njut av våren!

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen nordväst om Lilla Bäck

Lyssna på Johan Birath (längd: 43:36)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm