Vid gravröse samt stor tall cirka 500 meter norr om Arrebo

Söndagstur den 8 mars 2015

Berättare: Johan Birath

Så blev det då den 8 mars, ett datum som kändes ganska långt fram i tiden när den fjortonde säsongen med Torp- och Söndagsturer rullade igång. Jag sa redan i december att det kommer att vara den 8 mars fortare än man kan ana! Jag tycker det blev så också...

Platserna där Söndagsturerna ägt rum i vinter har jag valt ut helt och hållit själv, och med utgångspunkt från kriterier som jag berättade om i referatet från Söndagsturen den 11 januari. Detta med ETT undantag. Säsongens sista Söndagstur var nämligen på en plats som jag fick tips om. Det var Karl-Johan Norén som hade observerat en plats strax norr om Arrebo och där det fanns såväl gravröse som en imponerande stor gammal tall! Det är klart att det är trevligt att förlägga Söndagsturerna till platser där det finns något intressant att se, men det är ju förstås så att de flesta sevärdheter redan har besökts efter fem säsonger med Torpturer och nu också nio säsonger med Söndagsturer! Men vid denna sevärdhet i Arrebotrakten hade vi aldrig tänt elden tidigare. Det var visserligen en plats ganska långt från Boxholm, vilket innebar långt för löparna, men det kan någon enstaka gång accepteras. De behöver ju inte springa från Vivåsen utan möjlighet finns ju att utgå från fordon.

Jag såg annars en fördel med platsen, och det var att den var relativt lättillgänglig om man tog sig till området med bil. Man behövde alltså inte ta sig in någon lång sträcka i bökig skog.

Elden brann ju nära ett gravröse, och detta gravröse finns upptaget på Riksantikvarieämbetets hemsida Fornsök. Där kan man läsa följande:

1) Stensättning(?), närmast rund, 7 m i diam och 0,2 m h. Övertorvad fyllning med i ytan talrika, 0,1-0,3 m st stenar. Mittröse(?), 3-4 m i diam och 0,2 m h bestående av 0,2-0,5 m st stenar. Stenarna är löst liggande. Anläggningen saknar begränsning. Sannolikt naturbildning med påförd röjningssten i mittpartiet. Stenarna förefaller nedslängda i en i mittpartiet belägen grop. Ca 6 m 390cg om nr 1 är 2) Stensättning(?), närmast rund, 7-8 m i diam och 0,2 m h. Övertorvad fyllning med i ytan talrika 0,1-0,2 m st stenar. Mittröse(?), 2 m i diam och 0,1-0,2 m h, bestående av 0,2-0,5m st stenar. Stenarna är löst liggande. Anläggningen saknar begränsning. Sannolikt naturbildning med påförd röjningssten i mittpartiet. Stenarna förefaller nedslängda i en i mittpartiet belägen grop. På platsen är uppsatt informationsskylt. De osäkra stensättningarna var R-markerade vid 1948 års inv.

Klicka här för att få upp gravröset på Riksantikvarieämbetets Fornsök!

För fjärde gången i rad fick Johan Birath avsluta säsongen. Vi minns att han pratade norr om skjutbanan i Linneberg 2012, vid Blidatorpet 2013 och i Österskogen norr om Dalen 2014. Och i år blev det alltså norr om Arrebo! När säsongens sista Söndagstur äger rum så brukar det vara vackert och varmt väder, men det är inte alltid som det har varit så. Jag minns en del snöiga och riktigt kalla avslutningssöndagar, till exempel vid Flemminge arbetarebostäder 2006 (då hette det Torpturer), eller vid Skäggenäs 2009.

Men denna säsongen sattes nog ett rekord i vackert och varmt väder. Det var ju helt fantastiskt, termometern i bilen på väg hem från Söndagsturen visade 14 grader! Det vackra vädret, plus det faktum att Johan Birath hade berättaruppdraget, gjorde nog att många var sugna på att bege sig till en Söndagstur. Jag räknade till cirka 65 personer i publiken, en väldigt bra siffra givetvis, framförallt som vi hade konkurrens av Vasaloppet på TV. Även en del löpare joggade förbi Johan och publiken då de druckit av vätskan.

Johan började med att prata om dagens datum, den 8 mars. Vi fick veta att det är den internationella kvinnodagen, och vi fick också veta att det är Karl XIV Johans dödsdag. Johans tema var annars järnåldern, det var detta som Johan hade valt att prata kring. Det kan låta stentrist, men det blir ju aldrig trist när det är Johan som är i berättartagen. Han har ju en förmåga att alltid halka in på sidospår, och som innebär mycket humor! Johan vill inte låta sig spelas in, därför kan ni inte här lyssna på honom, men jag fick låna ett par papper med hans anteckningar. Jag lägger ut dessa här, de ger en liten vink av vad det var Johan pratade om:

Vasalopp. Kvinnodag, Karl XIV Johan död (17 1) ÄJ500-500
Klimat, fyndfattigt, fastboende (stallade kor)
Ensamgårdar (-inge), långhus klanvis, träda infors 1 stallet for ständig nyodling (8-10 år), ännu dålig gödsling. Årder, oxar.
Befolkningsökning, järn via kelter till 1) vapen, 2) redskap
Fuktigare, myrbildning. Bok dominerar ända upp till Mälardalen, men granen jobbar sig söderut.
Romersk järnålder 1-550
1-250 (äldre romersk järnålder) liten järnimport eftersom priset steg eller kelterna behöll det själva, inga romerska fynd, dessa återkommer efter 200. Långsam ökning av inhemsk tillverkning (sjö, myr, rödjord)
Intensifierat jordbruk, okad bofasthet (-sta, -vi, -lund)
Troligen fler men mindre gårdar an under medeltiden Åsar, höjder, mellanbygd Lugn tid
Ensade p g a gödsling. Ost, smör, kött. Nytt tamhöns och katter. Runor (import liksom gudar)
Mer jämlikt samhälle än bronsålder och yngre järnålder. Mindre behov av organiserat försvar. Lokala småländer under "kungar".
Gravar: flacka, platta stensättningar, svårupptäckta. Knytnävsstora stenar. Låga rösen, ibland större kant, ibland honstenar. Lätt förväxlade med odlingsrösen, små gravfält eller enstaka gravar.
Stenkretsar för stormän - oftast äldre järnålder men ibland yngre
Slutet av äldre järnålder: folkvandringstid - oro, stora förändringar på gång. Inga städer än, men vissa handelsplatser (Helgö i Mälaren)
YJ (550-800 - ibi 1050)
Vendeltid 550-800, båtgravar
Handelskontakter ökar men också oro, invasionsförsök - fornborgar. Birka, Hedeby, Kaupang.
Ca 800 tvåsädesbruk, träredskap (vapenbehov!)
Keramiken fortfarande utan drejskiva (kommer på medeltiden)
Högar, rösen, i grupp. Kan se ut hur som helst.
Guldfynd i storhögar (ökade klasskillnader p g a försvarsbehovet) Gradvis övergång till skelettgravar som mode - religionen kommer
efter.
800 byts gamla futharken ut 24-18 tecken
(-by) Viss bybildning men denna kulminerar på medeltiden då man
flyttar ut på slätterna och uppfinner plogen
Ära före liv, blodshämnd, trälar, kvinnor underordnade. 1300-t: måla, målen, trälnamn.
Vikingatid: Rimbert, Adam, Ibn. 50% runstenar av kvinnor.

Johan pratade nästan en timma, men det var ju varmt och skönt, och som någon sa: "Jag hade inte slutat lyssna hur länge han än hade pratat!"
 

Femton Söndagsturer blev det i år, och en helt igenom superlyckad säsong! Jag kan egentligen inte hitta en enda sak att vara missnöjd med. Vädret har varit bra, publiktillströmningen har varit bra, berättarna har varit görbra och jag tycker platserna också blev bra! Det är kul att besöka nya platser, och överlag så blev det ju nya platser under säsongen.

Efter femton Söndagsturer på raken så tycker jag det ska bli himla skönt att få lediga söndagar framöver. Det ÄR verkligen kul med Söndagsturer och det är roligt att jobba med det, men när en säsong precis tagit slut så känns det som vanligt helt underbart skönt! Det är en del pyssel varje vecka och en hel del att tänka på, så det är klart att det är skönt att få vakna på söndagarna framöver och ta dagen som den kommer precis som vanligt folk! Men den kommande helgen blir lite annorlunda. Då ska Ann-Sofie och jag fira den genomförda säsongen, och det gör vi med en hotellhelg på Best Western PLUS Grand Hotel i Halmstad. Det blir hotellfrukost, besök på museer, och säkerligen en del fornminnen i omgivningarna!

Att Söndagsturerna är uppskattade fick vi verkligen bevis för idag, och det är förstås jättekul och sporrar till att dra igång arbetet med en ny säsong framåt hösten. Förutom alla uppmuntrande kommentarer vi fått så överräckte Eddy Rosenlöf en helt fantastiskt vacker tavla (se bilderna, den är från gamla Storgatan i Boxholm), Bengt Söderström en vinflaska och Margareta Dufmats en ost!

Tack för denna säsongen!

Klas

 

Se bilder från Söndagsturen nära gamla stallet och tvättstugan

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm