Strax norr om parkeringen bakom Stenbocksskolan

Söndagstur den 17 december 2017

Berättare (sång och gitarspel): Hugo Gustafsson

Det var år 2013 som vi för första gången hade en Söndagstur med ett musikaliskt inslag söndagen innan jul. Då var det duon Mia och Ann-Sofie som uppträdde, Ann-Sofie Johansson spelade piano och Mia Holmqvist sjöng. Duon återkom sedan vid ytterligare två tillfällen, men år 2015 var det Stefan Vedeja som stod för musikunderhållningen och förra året kunde vi lyssna på Ida Johansson och Sanna Lönngren.

Jag tycker det är trevligt att vid "turen" innan jul bjuda på något annorlunda och ett musikinslag känns ju perfekt. Såg fick det bli även i år, och självklart är det trevligt om det går att hitta olika lokala förmågor som kan stå för underhållningen. I år så gick frågan till unga Hugo Gustafsson, och han gjorde arrangören glad genom att tacka ja till idén. Jag har i många år varit arbetskamrat med Hugos pappa Mikael, och för något år sedan skrev jag en artikel om Hugo till Länstidningen Östergötland. Den artikeln kan ni läsa här!

Jag funderade länge på var någonstans jag skulle placera Söndagsturen med Hugo. Kanske nånstans vid ett vindskydd ute i skogarna, men samtidigt kändes det trevligt att vara hyfsat nära samhället just denna söndag. Så det fick bli på en plats alldeles norr om Stenbocksskolan. Där finns en liten grillplast och om jag förstått rätt är platsen besökt av förskolor emellanåt. Nackdelen med platsen var ju förstås att det där inte finns något tak och med tanke på allt snöande och blaskande som rått under de närmaste dagarna innan denna söndag så undrade jag hur jag tänkt egentligen... Jag hade nog en förhoppning när säsongen planerades att tak inte skulle behövas men det kändes ju MYCKET oroligt under veckan innan Söndagsturen med tanke på att det snöade och töade om vartannat i princip varje dag. Men jag följde SMHI:s väderprognos noga hela veckan och den visade att söndagen skulle bli vacker. Solsken och några minusgrader visade prognosen redan i början av veckan och detta stod SMHI fast vid. Och faktiskt, så blev det ju så också. Det var en lite kylig söndagsförmiddag och solen steg på himlen denna morgon, även om den ju inte orkar särskilt högt upp på himlen så här fyra dagar innan vintersolståndet. Att vädret var som det var innebar en stor lättnad, för därmed slapp vi ju att bygga tak eller montera upp ett vindskydd eller vad vi nu hade hittat på... Att spela gitarr i minusgrader är ju självklart inte lätt, men temperaturen går ju inte att trolla bort och vi fick ju vara glada att det inte var tjugo minus... Det var en helt otrolig tur vi hade med vädret, helt fantastiskt. Lite snö och fem, sex minusgrader innebar ju att det var väldigt vackert i skogen också, en underbar inramning blev det.

Publiken uppgick till 50 personer eller strax däröver denna vackra decembersöndag men jag tycker att programmet hade varit värt en större publik.

Tävlingen "gissa tomten" införde vi första gången vid Söndagsturen den 21 december 2014. Då var det Brittis Johansson som doldes i tomtemunderingen. Året efter var det Marianne Holmbom som var utklädd till tomte och förra året var det Karl-Johan Norén. Även i år ville vi genomföra tävlingen "Gissa tomten" och bara fem dagar innan Söndagsturen hade vi klart med en person som kunde tänka sig att ställa upp som tomte. Tomten svarade till och med "det gör jag gärna" och då blir man glad. Att lista ut vem som döljer sig under en tomtemundering är förstås inte lätt så därför brukar vi alltid ge en ledtråd också. Denna gången löd ledtråden så här:

Snö till Valborg vill vår tomte ha.
för att på skidor kava fram i länets största sta
Annars trivs tomten bäst i Blåvik, skog och natur
och sitt kära instrument hanterar tomten med bravur.
Hört talas om Filidur...?

För de som är någorlunda bekanta med denna tomte var det knappast så svårt att lista ut vem som dolde sig under tomtemunderingen när de fått ta del av denna ledtråd, men för de som sällan besöker Söndagsturer var det nog inte lika lätt. När jag delgav tomten rimmet innehållande ledtrådarna så svarade han, "det är ju lysande! Släng dig i väggen Lars Forssell!" Tomtens riktiga namn var ju Claes-Göran Olson. Han bor i Lambohov, Linköping, har fritidshus i Blåvik men växte upp i Flemminge. På försommaren 1969, samma år som Claes-Göran slutade nian, flyttade familjen från Boxholm.

Han älskar att åka skidor och säger ofta att han vill ha snö till Valborg. Och så spelar han nyckelharpa och det gör han så bra att han är riksspelman! Även Claes Göran (ofta kallad Klasse)har blivit omskriven i Länstidningen, ni kan ta del av artikeln här! Artikeln skrevs 2013 och då var han ännu inte riksspelman men det är han alltså numera.

Filidur som nämns i ledtråden är namnet på den orkester där Klasse är en av musikanterna.

Hugo Gustafsson bjöd på ett underbart program med en blandning av olika gamla sånger. Han började med Jingle bells men spelade och sjöng också sånger av bland annat John Denver, Creedence Clearwater Revival, Lasse Winnerbäck, Jonny Cash och Cornelis Vreeswijk. Det blev förstås kallt för fingrarna att spela gitarr i kylan så vi gjorde ett avbrott mitt i Hugos program och avslöjade då vem som var tomte samt så drog vi vinnaren ur tomtens säck. Det var en överraskad och glad vinnare som fick bära med sig en ost hem, nämligen Helena Frimodig.

Det finns en ljudinspelning av Hugo Gustafsson, lyssna genom att klicka på länken nedan.

Nästa söndagstur genomförs en vecka in på nästa år, den 7 januari är datumet. Då blir det en mer traditionell Söndagstur och Per-Arne Larsson får då ta på sig högtalarvästen. Platsen blir nära ladugården vid Boxholms södra infart. (se förstasidan).

Klas

Se bilder från Söndagsturen norr om Stenbocksskolan.

Lyssna på Hugo Gustafsson (Längd 36:53)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm