Nya Lyshuset




Uppförd: 1893 på Bredgård
Begränsad kapaciet från: Sept. 1893
Full kapaciet från: April 1894
Öde: Dess funktion borta år 1944.

Boxholms aktiebolag 1872-1947, minnesskrift av Elis Wettergen, sid. 121: "I sin berättelse för 1893 fram­håller styrelsen, att flera av bolagets verk­städer voro i trängande kraft­behov till följd av produktion­sökning och verkens utvidgning samt att vatten­kraften vid ifråga­varande verk till fullo utnyttjades, varför det vore nöd­vändigt till­föra dem hjälp­kraft an­tingen genom ångkraft­anläggningar eller också genom elektrisk kraft­överföring från det numera out­nyttjade [Bredgårds­smedjan lades ner 1883] nedersta fallet, Bredgårds­fallet, som hade en fall­höjd på 5 meter."

Styrelsen tyckte att det senare av alterna­tiven var mest till­talande, och det bestämdes att anlägga en 'dynamo­station' vid nämnda plats bestående av 5 turbiner, vardera om 50 häst­krafter, där 2 drog var sin belysnings­dynamo och de tre övriga var kraft­generatorer avsedda att ge elektrisk hjälpkraft till valsverken.

Huset uppfördes i slagg­tegel och kallades officiellt 'dynamostationen' men fick för allmän­heten namnet 'Nya Lyshuset', då ett liknande uppförts 1886 nedanför spik­fabriken vilket kallades 'Lyshuset'.

I september 1893 hade de två genera­torerna för belysning och järnvägs­drift redan flyttats från 'Gamla Lyshuset' och tagits i drift, dock tog leveranserna av de tre ny­inköpta lång tid.

Vid årsskiftet var anläggandet ej färdigt, men redan då såg man en kraft­vinst då den större fall­höjden i Bredgårds­fallet och de då ut­förda installa­tionerna hade medfört:
1. god blästertillgång för smältsmedjan och gjuteriet.
2. tillräcklig kraft för den elektriska belysningen, som varit igång under de senast 7 åren att kraftigt utökas.
3. möjlighet att under belysningstiden driva det elektriska loko­motivet, vilket förut varit omöjligt.

Kraftanläggningen blev helt färdig i april 1894 och hade, till­sammans med byggnaden, kostat 27.000 kr.

Detta var en bland de första anläggningarna för elektrisk hjälpkraft i Sverige, och det väckte viss uppmärksamhet.

Del av en artikel om elektri­fieringen vid Boxholms bruk. Östergåtlands veckoblad, 27/4, 1894.


Bolagets styrelse skriver i sin berättelse för 1894:
»Den under före­gående år på­började elektriska kraft­över­förings­anläggningen, avsedd att lämna hjälp­kraft till två vals­verk, blev färdig i april 1894. Den består av två elekt­riska motorer, av vilka den ena, om 110 häst­krafter, är uppsatt vid plåt­verket och den andra, om 70 häst­krafter, an­bringats vid smält­stycke­vals­verket. Medelst en omkring 430 meter lång ledning av 3 st. koppar­trådar om 6 m/m diame­ter äro de båda mo­torerna för­bundna dels med var­andra, dels med två elektriska genera­torer, vardera å 67 häst­krafter, vilka drivas av turbiner, som jämte genera­torerna äro belägna å den i förra årets berätt­else nämnda, nybyggda dynamosta­tionen. De båda mo­torerna äro genom driv­remmar samman­kopplade med de respektive verkens sväng­hjuls­axlar, på vilka rem­skivor anbringats, och arbeta till­sammans med vals­verkens förut­varande turbiner. Däri­genom att de på skilda plat­ser belägna vals­verkens elektriska motorer, såsom ovan nämnts, äro sins­emellan samman­kopplade, vinnes den sär­skilda för­delen, att i sådana ögon­blick, då vals­ningen i det ena verket minskas, upp­tages den över­flödiga kraften från dess turbin genom motorn och till­föres det andra verket. Häri­genom vinnes ej allenast ett full­komligare till­godo­görande av kraften, utan även en bättre reglering av hastig­heten på så sätt, att vardera verket har nytta av båda sväng­hjulen. Både motorer och genera­torer, som till­öra det av den numera avlidne Jonas Wenström uppfunna s. k. tre­fas­systemet, hava sedan igång­sättningen ständigt arbetat på ett fullt till­freds­ställande sätt. Anläggningen i sin helhet är utförd av Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget i Västerås.»

År 1944 står Stora bruksfallet färdigt och därefter uttas kraften i samtliga av brukets fall (fram till Flemmingedammen) på en enda plats. Alla kraftanläggningar mellan Såg- och Flemmingedammen blir då redundanta.

Byggnaden finns på karta från 1948 och revs vid okänt årtal, men den var garanterat borta år 1960.

Google maps

Nya Lyshuset. Här låg tidigare Bredgårdssmedjan. I bakgrunden skymtar Trädgårdsmästare­bostaden.

Nya Lyshuset. I bakgrunden skymtar Trädgårdsmästare­bostaden.



Då och nu nedströms Bredgårdsbron. Från vänster är Tvättstugan/­Bryggeriet, Mejeriet/­Tvättstugan och till höger Nya Lyshuset.

En mera högupplöst version av bilden ovanför. Från vänster är Tvättstugan/­Bryggeriet, Mejeriet/­Tvättstugan och till höger Nya Lyshuset.

Karta från 1903. Badhuset är i bildens mitt. Indikerade är även kraftverket "Nya lyshuset", Karlsbergs svinhus, Mejeriet/ Tvättstugan, Musteriet, Gamla Bredgård, Nya Bredgård, Liljeholmen, F.d. Bryggeriet, F.d.bryggeristallet, Bruksstallet och trädgårdsmästarebostaden.

Bredgård efter 1876. På Lyshusets plats är här Bredgårdssmedjan.


Boxholm Nya Lyshuset Boxholms bruk Kraftverk Kraftstation


Konstruerad av Mikael Lüddeckens-Persson.