Uppförd: 1828 på Bredgård. Tillb. 1866.
Öde: Revs 1958-60
Gamla Bredgård uppfördes 1828 som bostad för arbetarna i Bredgårdssmedjan.
Carl-Johan Herrmann minns:
"Den gamla Bredgårdsbyggningen var inte så stor som den nu är, så vi hade bara ett rum. Två smeder hade två rum var och två bara ett och så var det en Kammare för drängarna och der bodde åtta stycken drängar i samma rum. Det rummet som vi bodde i låg på den sidan der Kolhuset stod, så att från vårt fönster, det var bara ett, var det väl inte mer än 5 meter till Kolhusväggen, så det var mörkt. Och i detta enda rum så långt jag minns, Far och Mor och 5 barn, det föddes en senare så vi var 6 syskon, och en jungfru eller piga, som man sade då. Och der skulle allt göras som hörde till hushållet. Der skulle mor baka och en familj till, ty det var bara två Bakugnar i hela Byggningen , och i samma rum skulle mor byka och brygga och jag minns att vi stöpte ljus om hösten och häcklade Lin. Så var det två spinnrockar inne hela vintern. Då spanns lintråd och ullgarn, och så var det slakt höst och vår och allt som hörde dit skulle göras inne. Det fanns inget brygghus på den tiden. Här skulle min Far sofva och vila sig på sina friskift. Så var vi 8 stycken som skulle hafva sängplats. Jag och en Bror finge ligga nere vid fötterna hos Far och Mor, vi kunde inte hafva mer än två sängar inne, och den ena skulle vara för jungfrun och mina andra syskon.
Jag minns också att vi hade en Hönsbur inne med några stycken höns uti, då det var mycket kallt på vintern. Det låter otroligt med det är dock sant. Men 1866 byggdes Bredgårdsbyggningen om så, den blef i två våningar, och så blef den längre. Det blef fyra rum mer på längden. Då fingo vi två rum. Jag minns att vi tyckte det var storartat."
År 1866 tillbyggdes alltså huset och då nästan fyrdubblades det i storlek.
Byggnades revs inför 1958-1960 uppförandet av Bredgårdsverket.
Google maps
|
Gamla Bredgård. Den nedre, vänstra delen är från 1828, resten tillbyggdes 1866. Badhuset från 1901 skymtar nere till höger.
Foto från Spikfabrikens baksida. Från bildens mitt ser vi arbetarebostäder Gamla Bredgård, Nya Bredgård och Liljeholmen.
Foto från södra sidan Bredgårdsdammen. Gruppen står mellan Bruksstallet och Bruksladugården. Till hörger i bakgrunden, på andra sidan Svartån, syns arbetarebostad Gamla Bredgård.
Foto från södra sidan Bredgårdsdammen, det vill säga från "bakom" gruppen i fotot här ovanför. Bredgårdsbron och Gamla Bredgård. Till vänster precis bakom Gamla Bredgård skymtar Badhuset och till höger vid bildens kant, Nya Bredgård.
I förgrunden ser vi trädgårsmästarebostaden. I bakgrunden är Badhuset och arbetarebostad Gamla Bredgård.
Del av flygfoto från före 1936. Den indikerade tvättstugan är alltså förtfarande tvättstuga här och mejeriet fortfarande mejeri, vilket ses ovanför bokstaven 'B' i Bruksladugården. Indikerade här är också Folkskolan, Badhuset, Gamla Bredgård,
Bredgård efter 1876, detalj av kartan här nedanför. På kartan syns Bredgårdssmedjan och dess tackjärnsbod vilken senare skulle bli trädgårdsmästarebostad, Bredgårdssmedjans kolhus och arbetarebostad Gamla Bredgård.
Bredgård efter 1876.
|