Bredgårdssmedjans tackjärnsbod/
Trädgårdsmästarebostaden




Uppförd: 1828 (1878) på Bredgård
Öde: Begravd i början av 1960-talet.

Tackjärnsbod för Bredgårdssmedjan. Ska ha uppförts 1828 samtidigt med arbetarebostad Gamla Bredgård, men då en en smedja fanns på platsen sedan 1782 måste ju någon form av tackjärnsbod funnits tidigare.

Bredgårdssmedjan nedlades 1883 i och med centraliseringen av smältsmidet till Lancashiresmedjan. Någon gång efter detta konverterades/nybyggdes huset till att bli trädgårdsmästarebostad.

Huruvida trädgårdsmästeriet erbjöd av bolaget subventionerade priser för sina produkter är okänt.

Den siste som bodde och verkade i huset var "Einar i trädgårn" (Aspmar). När Bredgårdsverket skulle anläggas i början av 1960-talet flyttades hela verksamheten upp till förstaden. Där har vittnen meddelat att Einar (Aspmar) gärna ville sticka till barnen lite extra av de "goda grönsakerna" emot Einars (Aspmars) frus vilja.




Google maps

Bredgård efter 1876. På kartan syns Bredgårdssmedjan och dess tackjärnsbod vilken senare skulle bli trädgårdsmästarebostad, Bredgårdssmedjans kolhus och arbetarebostad Gamla Bredgård.

I förgrunden ser vi trädgårsmästare­bostaden. I bakgrunden är Badhuset och arbetarebostad Gamla Bredgård.

Foto från 1949. Förutom trädgårdsmästarebostaden ser vi Folskolan, Bruksskolan, Lärarbostäderna och gamla tvättstugan/musteriet.

Foto från ca.1960. I bakgrunden är Bredgårdsverkets första etapp. I förgrunden ser vi trädgårsmästare­bostaden och Badhuset, båda färdiga att rivas.

Bredgård efter 1876. Tackjärnsboden är med i denna. Den första bilden här ovanför är en delförstorning.


Boxholm Bredgårdssmedjans tackjärnsbod järnbod Boxholms bruk


Konstruerad av Mikael Lüddeckens-Persson.