Uppförd: 1901 på Bredgård
Öde: Begravd i början av 1960-talet.

Badhus uppfört 1901 samtidigt som den intill liggade tvättstugan (musteriet) och ett ännu olokaliserat slakteri.

Ur Östgötabladet, 1901-11-22:

Göran Kjellgren minns:
"Det var bastubad med en bassäng ca 3 x 4 meter med mycket kallt vatten och två? duschar och omklädnings­rum. När jag gick i skolan på 40-talet fick vi gå och basta på skoltid. På lördags­eftermiddan, tror jag, gick min far och jag och bastade här innan vi fick badrum 1951.
Tore Lindgren lokal­redaktörn för Östgöten minns jag också var där.
"

Göran Karlsson minns:
"Vi fick gå från Centralskolan på skolbad. Det fanns en bassäng ca.3x3 meter utanför bastun och jag upplevde som det var isvatten i bassängen när man kom från bastun men vad gjorde det, för det var [så] mycket bus [att] badtanten kom in många gånger och vrålade att vi skulle lugna ner oss. Kul minnen."

Anita Jönsson minns:
"Jag har bott där från 51-57. När vi flyttade fick jag inte med mig min hink och min boll. Farbror Anton [Sjöberg] var eldare. Satt ofta och pratade med honom på bänken utanför dörren till pannrummet [högra gaveln i söderläge, det vill säga framsidan till höger]. Einar i trädgårn låg mitt emot. Lekte mycket med Gunnar (purjo) och med alla barnen i bredgårn [Gamla Bredgård]. Har hur mycket fina minnen som helst därifrån. Vi bodde på övervåningen och där bodde badtanten också. Vi skurade oss med skurborste och olvatvål. Sedan ner i den lilla kall­bassängen för att till sista torka oss torra med grova handdukar. Vi hann bli fyra syskon [Anita, Inger, Eva och Eilert] innan vi flyttade på sommaren 57."

Även om de boende flyttade ut och husets funktion terminerade 1957 så existrade huset fortfarande över 1960 då det finns på flygfoto från detta år. Den övre våningen revs och resten begravdes under fyllnad för att få hela platsen Bredgårdsverket skulle uppföras på i samma nivå.


Google maps

Badhuset på Bredgård.

Foto av Bredgårds badhus. Tvättstugan/musteriet är snett bakom till vänster. Skymtande nere i det vänstra hörnet är trädgårdsmästarebostaden. Det vita huset till höger bakom Badhuset är arbetarebostad Nya Bredgård, och skymtande längst ut till höger, arbetarebostad Gamla Bredgård.

Foto från ca.1960. I bakgrunden är Bredgårdsverkets första etapp. I förgrunden ser vi trädgårsmästare­bostaden och Badhuset, båda färdiga att rivas.

Baksidan av badhuset på Bredgård.

Foto från Hans-Olof Somdal, som skriver: "Här står till vänster min morfar Carl Wester framför den ena porten [till badhuset] med en god vän. Min mammas familj bodde i lägenheten på andra våningen ett antal år."

Foto från 1960. Runt badhuset och trädgårdmästarebostaden är nu fyllt till den höjd som krävs för att hela Bredgårdsverket ska hamna i samma nivå. Fotot tillhör Arkiv Digital.

Karta från 1903. Badhuset är i bildens mitt. Indikerade är även kraftverket "Nya lyshuset", Karlsbergs svinhus, Mejeriet/ Tvättstugan, Musteriet, Gamla Bredgård, Nya Bredgård, Liljeholmen, F.d. Bryggeriet, F.d.bryggeristallet, Bruksstallet och trädgårdsmästarebostaden.

Bredgård efter 1876. På badhusets plats finns här ännu Bredgårdssmedjans kolhus.


Boxholm Badhuset Boxholms bruk Varmbadhuset Kallbadhuset


Konstruerad av Mikael Lüddeckens-Persson.