Klas Johansson 2008 års kulturstipendiat i Boxholms kommun

Föreningen Krafttagets webbansvarige blev alltså Kulturstipendiaten 2008. Jag är naturligtvis VÄLDIGT stolt, glad och hedrad över utmärkelsen! Jätteroligt, verkligen! Jag var ju nominerad även förra året så HELT överraskad att det skulle kunna ske i år var jag kanske inte. Jag anade ju att jag skulle nomineras också i år.

Förra året var det ju framförallt Söndagsturerna som lyftes fram. Så var det ju självklart också i år, men nu kunde de "nominerande" (Boxholms OK:s styrelse) också lägga till arbetet med Föreningen Krafttagets hemsida.

Jag är som sagt stolt över att få detta erkännande, men jag gläds också över uppmärksamheten som detta innebär för Söndagsturerna och för Krafttagets hemsida.

Krafttagets hemsida startade ju upp under 2007, och det var en hel del tveksamhet och tvivel från en del håll när jag på årsmötet 2007 föreslog en hemsida i Krafttagets namn. Men min tanke var ju att själv skapa hemsidan, jag tyckte ju föreningen hade så mycket som kunde delges för allmänheten. Jag tyckte också det saknades en hemsida med historiskt materiel från Boxholm! Men visst har jag varit tveksam, främst för att jag ju aldrig tidigare gjort webbsidor! Jag hade ingen aning om hur det gick till! Eller aning hade jag kanske, men inte mycket mer... Men det är så jäkla kul, framförallt med tanke på att besöksantalet är så bra! Att layout och sådant inte är perfekt får jag bjuda på...

Nu har jag tankar att flytta hela webbplatsen till en riktig... Hm vad heter det nu...? Jo webbhotell! Allt ligger nämligen i en dator här i rummet hemma i huset, och det är därför det kan gå lite trögt ibland. Vi får se hur det blir, det tråkiga är att webbhotell inte är gratis vilket det ju är att ha sidorna här hemma (förutom strömmen då den datorn ju jämt måste stå på...)

Söndagsturerna har ju också blivit en succé som det är väldigt roligt att arbeta med. Framförallt på grund av det stora intresset. Utan alla besökare söndag efter söndag under vintermånaderna så hade jag ju aldrig nominerats för något kulturpris. Söndagsturerna återkommer med... 98 % säkerhet igen när vintern står för dörren.

Grattis också till Daniel Carlswärd som får ungdomarnas kulturstipendie. En duktig konståkningskille. Jag tvivlar på att särskilt många ens visste att det fanns killar i Boxholm som sysslade med konståkning. Jätteroligt att du får priset!

 

Till sist vill jag tacka en del personer!

  • Tack till kultur och turismnämnden i Boxholm som ju tyckte att just jag var värd att få priset!

  • Tack till Boxholms Orienteringsklubbs styrelse som nominerade mig för priset.

  • Tack till Gunilla Kindberg. En riktigt inspirationskälla och som fått mig från att "bara vara intresserad" till att bli "Krafttagare", lärt mig att släktforska, och som tagit fram massor av historiskt material åt mig. Utan Gunilla så hade aldrig Krafttagets hemsida funnits, och jag hade knappast fått kulturpriset.

  • Tack till Stefan Vedeja, gift med min systerdotter Fanny. Stefan har hjälpt mig med programmet så att det går att se på alla bilder på hemsidan. Titta gärna in på Stefans privata sida. Adressen dit är www.vedeja.se.

  • Tack till "Pia". Som ju EGENTLIGEN heter Susanne... Och som jag av en fullständig slump lärt känna. Hon sökte efter sitt kära före detta Käckatorpet på nätet, och... ja, det slutade med att hon frågade MIG om Käckatorpet. "Pia", boende i ett litet rött torp mellan Motala och Borensberg men med rötter i södra Östergötland/norra Småland, är en person med en enorm humor; det märker ni när ni läser hennes blogg där hon uppmärksammar utnämningen av mig som kulturstipendiat. Det MÅSTE ni läsa, så gå in på bloggen genom att klicka här! (har du Firefox kanske inte länken fungerar. Klicka i så fall på länken nedan). Hon kan ösa galla och skälla på mig, men ALLT är med glimten i ögat, så det är bara att ösa tillbaka med samma medel... Och hon har verkligen hjälpt mig. Dels har hon forskat en del åt mig. Rotat bland mina förfäder, eller patrask som hon föredrar att kalla det, men hon har också gett råd och tips om hur www.krafttaget.com ska bli bättre. Det är framförallt vad gäller layouten där jag fått många tips. Och ni ska veta att det är Pia som TVINGADE mig att göra denna sidan om kulturstipendiet. Jag vill absolut inte framhäva mig själv, men "allt ska med" tyckte hon. Tidningsartikeln, motiveringen... Allt!

  • Tack också till all publik. Till alla er som besöker en, flera, eller alla söndagsturer! Och till er som surfar in på Krafttaget. Intresset gör ju att det är kul att jobba med detta.

  • Till sist ett tack till alla andra... Det finns flera som mer eller mindre haft del i hemsidan, liksom i söndagsturerna.

Klas


Se en film från Nationaldagsfirandet 2008 och där Klas tar emot kulturstipendiet och håller tacktal (längd 5:52)


 

 

Boxholms Orienteringsklubbs motivering till att Klas Johansson ska ha kulturstipendiet kan läsas här. Klicka på bilden.

 

 

 

 

 


 

 

 

Östgöta Correspondentens artikel om utmärkelsen kan läsas här! (klicka på bilden)

 

 

 

 

 


 

 

Och glöm inte läsa Susanne "Pia" Niemeyers blogg... Klicka på bilden!

Men att jag skulle tagit bort uppgifter om Käckatorpet är INTE sant. Det har aldrig funnits på Krafttagets hemsida. Käckatorpet är markerat av Sommen-Bygdens SK, trots att det ligger i Östergötland. Men kanske, kanske kan det bli en söndagstur dit igen...

 

 

 

 


Diplomet:

 

Några bilder från scenen i Folkets park den 6 juni då stipendiet mottogs:

 

Bilderna togs av Karl-Johan Norén

 

 

 

 

 

<<--- STARTSIDAN |   | OM FÖRENINGEN KRAFTTAGET--->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm