Vaxholmen under tider som varit

Här nedan följer en gammal anteckning som har gjorts av Magda Svensson som bodde i Bjursdalen. Anteckningen har vi fått ta del av tack vare Magdas barnbarn Sofia Svensson och som godkänt att vi publicerar detta på krafttagets hemsida.

Magda Svensson har skrivit ner hur livet var i Vaxholmen under en svunnen tid... Om hon skrivit ner detta genom hörsägen eller om anteckningarna bygger på egna minnen kan vi dock inte veta. Men det är ett intressant tidsdokument. Hennes anteckningar gäller troligen Vaxholmen som låg närmast Mjölnarekullen. Hennes föräldrar bodde i det huset, detta enligt Göran Kjellgren.

Otto Nordqvist född 1847 död 1922, Emma född 1853 död 1928 bodde alltid i Vaxholmen. Barn 6. Mittemot i farstun bodde Albin deras son sedan Hugos familj tills dom gick bort. Sen Anna dotter m fl. (osäkert vad det står)
Otto Nordqvist fick lov att gå till gamla Disponenten och fråga om han fick gifta sig med Emma när han visat upp henne och då fick dom rum och löfte att gifta sig. I allra första tiden bodde också en granne mitt emot, kallade skåningar med 8 st. pojkar, den sista avled för 2 år sedan omkring 1901, i ett rum med sin farmor, som hade ros, fick pappan sova skift under vävstolen, 11 st. i ett rum var trångt. Tork-Anders jobbade väl i sågtorken, hade flera barn, bodde i andra farstun. Efter honom kom Otto sedan med sin Klara. Dom hade inga barn men så mycket mer vägglöss. Klara låg ofta till sängs i en järnsäng med två madrasser som hölls kvar med 2 st. klappträn och en skärbräda. Otto var vedgubbe hos Ing. Dalberg när han inte orkade i verket. Vägglössen trycktes fast på väggen så det såg ut som små röda blommor här och var. 15-16 par träskor stod alltid vid farstun som gick rätt igenom hela huset. På gaveln i ena änden bodde fint folk som hade hela gaveln, 2 rum, han var gjutmästare Strömberg med 4 barn, men grannsämjan var det inget fel på, i andra gaveln bodde Palmborg, 5 barn. Han extraknäckte med att sälja klockor, en lodklocka för 30 kr var nog mångas dröm. Efter så många år går klockan efter morfar lika fint, sentrådar har bytts ett par gånger. Bingare Erkers bodde mitt emot på gaveln med 4 barn. Anders Petters var också en av hyresgästerna. Otto Nordqvist hade en stut och en gris ute vid Mjölnarkullen och så fiskade han, kom ofta hem med en lax från Lillån, fast ofta delades det med grannar när det blev större fångst.
Det fanns också en brödbod i logen i en källare, där en bulle som kunde delas i 3 delar kostade 2 öre, sedermera ombyggd till hönshus.

Här nedan ses originalanteckningarna. Det är inte helt lätt att tyda alla ord, men det är ändå en unik beskrivning av livet i Vaxholmen under 1800-talet. Om vi tytt anteckningarna rätt så borde ju detta vara nedtecknat 1903, men så kan det ju knappast vara då Magda var född 7 december 1912. Hon avled den 1 november 1985.

Vi överlåter åt er att läsa originaltexten.

 

<<--- STARTSIDA   |   DIVERSE ANNAT --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm