En kulle sydväst om Södra Timmerö

Söndagstur den 27 januari 2019

Berättare: Barbro Bornsäter

Söndagsturerna rullar på och den sista elden i januari månad har nu slocknat. Vi kunde lyssna på Stockholmstjejen Barbro Bornsäter som kom och tog på sig högtalarvästen i en Boxholmsskog. Barbro är dotter till Leif Svensson och Jane Bornsäter Svensson som bor i Saxabäcken i Malexanderskogarna, och båda föräldrarna besökar ju Söndagsturer ibland, pappa Leif väldigt flitigt. Barbro har haft berättaruppdraget tidigare men nu har det gått några år sen sist. Förra gången vi kunde lyssna till Barbro var den 22 februari 2015, alltså för fyra år sedan. Denna gång blev datumet den 27 januari och det var ingen speciell orsak till att jag placerade Barbro den dagen, men jag fick sedan veta att Barbros pappa Leif hade födelsedag den 26 januari så det passade bättre än vad jag anade!

Förra gången som Barbro hade berättaruppdraget kom hon klädd i medeltidskläder och hon pratade om sitt intresse för medeltiden och intresset att besöka medeltidsveckan i Visby till exempel. Till denna säsongen tackade Barbro ja till berättaruppdraget nästan direkt då hon fått frågan men sen började hon fundera på vad hon skulle prata om denna gång... Det blev nog ett otippat ämne för de flesta.

Platsen för denna Söndagstur var ju två- trehundra meter sydväst om Södra Timmerö. Vägen mot Andersbo har nog de flesta åkt många gånger men man har aldrig tagit sig vid sidan av vägen och jag blev nyfiken på höjderna på vänstra sidan av vägen strax efter att Södra Timmerö passerats. Jag tänkte att platsen kanske kan passa för en Söndagstur och så fick det bli! Lite längre fram fanns det plats för parkering också, så jag tyckte det var en alldeles utmärkt plats, även om backen upp till kullen inte var helt enkel att ta sig uppför. Jag blev en anings orolig faktiskt över hur det skulle gå men alla besökare grejade backen och ner kom de också. Men väl uppe på toppen var det ju en härlig plats!

Detta var en mulen söndag och meteorologerna hade i prognoserna pratat om ett snöområde som var på väg att passera södra Sverige. Vid en titt på radarbilderna gick det att se att snöfronten i princip var framme vid Boxholm kring klockan nio på morgonen men det började ju med ett ganska så lätt snöfall. Det var helt enkelt en riktig mysig vinterdag några grader på minussidan. Vinden var visserligen lite kylig och om man stod still kunde det kännas kyligt, självklart om man inte klätt på sig ordentligt.

Trots det vintriga vädret så var det en hel del som tog sig på Söndagstur även denna söndagen, även om det var något färre i publiken jämfört med de senaste söndagarna. Men ett trettiotal var det som lyssnade på Barbro och det var några som fick vätska vid platsen också, även om löparna inte var så många heller. Kanske det var 5 personer som var ute och sprang.

Men vad pratade då Barbro om? Jo, hon tog oss bakåt i tiden, VÄLDIGT långt tillbaka i tiden. Nämligen till många miljoner år bakåt och hon pratade om spår av den tiden som vi kan se, även i Sverige. Barbro berättade också om dinosaurier, urtidsdjuren som funnits även i vårt land, trots att det knappt finns några spår av dinosaurier här, men det beror på istiderna som sopat bort spåren och tagit detta med sig ut i Östersjön.

Det är fascinerande vad man kan få höra på Söndagsturer egentligen! Lyssna gärna på Barbro via länken. Hon pratade en knapp halvtimma och det kändes alldeles lagom och hon pratade fort men ändå tydligt.


Nästa söndag är det självklart dags för ännu e Söndagstur, det blir den tionde för säsongen och den första i februari. Vi ska då till en skog och lite ödslig plats som ändå ligger väldigt nära tätorten. Intill det gamla järnvägsspåret strax norr om Löverhult och på den västra sidan av Strömslund och Strömslundsbron tänds elden.

Högtalarvästen kommer att tas på av Margareta Sigbladh från Gnosjö. Jag fick kontakt med henne då hon ordnade med ett föredrag om alfortsläkten i Blåviks kyrka sommaren 2017, något som förresten återkom även sommaren 2018. Margareta har mycket släkt från Östergötland och Erik Alfort på Liljeholmen är en förfader till henne.

Om Margareta kommer att prata om sina förfäder vet jag inte riktigt men det är väldigt kul att hon nu kommer och pratar på en Söndagstur.


Välkomna!

Klas

Se bilder från Söndagsturen strax norr om Löverhult

Lyssna på Barbro Bornsäter (längd: 28:58)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm