Strax söder om ladugården och väster om Skyttebovägen

Söndagstur den 7 januari 2018

Berättare Per-Arne Larsson

Får börja med att önska alla en god fortsättning på det nya året. Och nu är vi igång igen, Söndagsturerna är tillbaka efter ett uppehåll över jul och nyår. Hoppas att jul och nyårsfirandet har varit bra. För egen del tycker jag det varit skönt med ett uppehåll ett par söndagar men nu kör vi enda in i kaklet som det brukar heta numera. Söndagsturerna rullar på varje vecka och den 11 mars tänds den sista elden. Då står solen förhållandevis högt på himlen mitt på dagen, i alla fall betydligt högre än vad den gjort idag, den 7 januari, då vi nystartar. Men nu har det i alla fall vänt och solens nedgång infaller från nu och en tid framåt ungefär två minuter senare per dag. Just denna dag, alltså den 7 januari, går solen ner 19 minuter senare jämfört med vid vintersolståndet den 21 december. Det dröjer inte förrän det märks tydligt att dagarna blivit längre.

När Söndagsturerna planeras så är det ganska många saker jag försöker ta hänsyn till. Det är bra om det finns hyfsad plats att parkera bilar. Jag tänker på äldre som har svårt att gå långt och i besvärlig terräng. Det är också trevligt om platsen är vacker, eller om det är en plats där de flesta inte har varit. En sevärdhet av något slag är ju också positivt, men vid det här laget bör vi ju redan ha sett allt som kan kallas sevärdheter kring Boxholm. Jakten försöker jag också ta hänsyn till så platser längre utåt skogarna brukar placeras mot slutet av säsongen då jakten är i princip avslutad. Den 7 januari kan jakt mycket väl ha förekommit i skogarna kring Boxholm man knappast vid platsen för Söndagsturen denna dag. Elden tändes av Roger Karlsson, banktjänstemannen, och platsen var i slutet av en liten körväg strax söder om ladugården vid Boxholms södra infart. Om man svänger in på Skyttebovägen som ju går mot Stora Målen och tågverkstan så går det efter cirka hundra meter in en liten körväg till höger som slutar vid en åkerkant. De flesta har nog aldrig satt sin fot på denna körväg, så därför tyckte jag det var en bra Söndagstursplats. Elden tändes i slutet av vägen, strax innan åkermarken.

Det har varit många dagar med plusgrader över jul och nyår men lagom till trettonhelgen drog något kyligare vindar ner över landet. Vi får se hur länge kylan varar denna gången men prognosen visar ju inte alls särskilt kyligt väder i den kommande veckan vilket förutspåddes för några dagar sedan. Men den 7 januari blev i alla fall en enormt vacker vinterdag med en temperatur på några grader under nollan på förmiddagen. Jag hade en förhoppning att solens strålar skulle nå fram till Söndagstursplatsen men så blev det tyvärr inte. Solen nådde inte tillräckligt högt över trädtopparna. Men det var ju i princip vindstilla och vacker i det lätt snöklädda landskapet och med det solbadande landskapet en bit bort. Många ville ut i naturen denna vinterdag, jag räknade till 45 personer i ringen runt elden men jag kan mycket väl ha missat någon som stod lite skymd. Det var också en hel del löpare i farten vilket var kul. Det var nog närmare tio personer som fick vätska intill Söndagstursplatsen.

Berättaruppdraget denna söndag hade Per-Arne Larsson. Han har haft berättaruppdraget åtminstone en gång tidigare men det har hunnit gå ganska många år sedan dess. Per-Arne avslutade säsongen 2009, det var innan det blev tradition att Johan Birath var avslutare. Datumet var den 8 mars och platsen var Skäggenäs  och trots att våren kändes avlägsen – för det var en riktigt kylig marssöndag – så kom det den gången ett drygt 70-tal till Söndagsturen enligt mitt referat. Så många kom alltså inte till Söndagsturen denna gång, och det är ju som så att deltagarsnittet ligger lite lägre numera jämför med för tiotalet år sedan.

Per-Arne var nog det sista namnet som lades till listan för årets berättare. Han är ju en man som är van vid att stå i offentlighetens ljus i och med sina år som kommunalråd i Boxholm och han brukar vara lite underfundig. Det var han även denna gången, hans berättande fick kanske en och annan att gå hem att grubbla vidare på det som Per-Arne funderat på. Det handlade om bland annat universum och andra saker som vi egentligen inte vet så mycket om. Han kom också in på navigation till sjöss, och en hel del humor kryddade han med. Dessutom flikade ju Anders Hylén in en historia då han och Per-Arne deltog på Norra Vi-kappen i segling och då Per-Arne fällde en klockren kommentar. Lyssna gärna via länken nedan.

Undertecknad berättade som vanligt om kommande Söndagstur då berättaruppdraget var klart och i den vevan passade Bengt Söderström på att uppmärksamma alla på att undertecknad fyllde år just denna dag och han såg till att det också utbringades ett fyrfaldigt leve för mig. Tacka alla för detta ännu en gång.

Kommande söndag kör vi den sjätte Söndagsturen för säsongen och vi ska då till Öringe. Jag har länge haft tankar på att ha elden vid kommunens kanske mest kända fornminne, nämligen hällkistan vid Öringe, men det har verkat besvärligt att ta sig dit. Men så är det ju inte alls, i alla fall inte om det fortsätter vara barmark. Berättaruppdraget har Ann-Charlott Feldt, och det passar ju bra eftersom Ann-Charlotte till vardags jobbar på Östergötlands museum. Vi är väldigt glada för att Ann-Charlott tackade jag till att komma till Boxholm och prata på en Söndagstur.

Välkommen till Öringe och elden nästa söndag och för att lyssna på Ann-Charlott Feldt.

Vägvisning är det vid Öringe. (se förstasidan).

Klas

Se bilder från Söndagsturen norr om Stenbocksskolan.

Lyssna på Per-Arne Larsson (Längd 31:33)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm