Intill Lillån vid Östgötaleden nära Södra Timmerö

Söndagstur den 13 januari 2013

Berättare: Titus Johansson

Årets säsong med Söndagsturer inleddes ju med mycket snö och kyla. Sen har vi haft två Söndagsturer med riktigt milt väder, och mycket av snön försvann. Men lagom till tjugondag knut så var kylan och snön tillbaka. Jag hade annars konstaterat att några dagar innan Söndagsturen var all snö borta vid området intill Lillån, alltså där elden skulle tändas. Men så fick vi ju ett nytt snötäcke, även om det ju inte var speciellt djupt.

Den 14 januari 2007 så var det meningen att elden skulle brinna borta vid dammluckorna och passagen över Lillån, det vill säga lite längre bort utefter stigen jämfört med platsen som valdes. Det var den första säsongen med Söndagsturer (tidigare hette det ju torpturer) och Johan Birath hade berättaransvaret den söndagen. Hur som helst, det blev aldrig någon eld vid dammluckorna, utan vi höll till vid planen som denna söndagen kom att bli bilparkering. Stormen Per drog ju in över landet den söndagen! Jag minns att Johan Birath ringde mig på morgonen den 14 januari, och frågade: ”Hur gör vi? Jag gillar ju Krafttaget, men jag vill ju inte dö fört´!”
Men ute vid planen gick det ju bra att hålla till den gången, där löpte ingen någon risk att få ett träd i skallen, och det kom en hel del folk minns jag, trots blåsten.
Jag har sedan dess tänkt göra ett nytt försök med eld vid dammluckorna, men jag tycker stigen är lite knölig och det finns ingen öppen och bra plats just där. Platsen jag valde tycker jag är vackrare, och de som ville kunde ju ta en titt vid dammluckorna ändå! Det var ju bara typ 100 meters promenadväg dit.

Faktum är att jag tyckte platsen för denna Söndagstur var riktigt fin. Det var öppet och bra, och en fin utsikt över Lillån, som dessutom inte alls är särskilt liten just där.

När jag besökte platsen för denna Söndagstur strax efter nyår blev jag dock ganska så förundrad. Grävmaskiner hade grävt, och jag undrade vad som var i görningen. Sen har jag fått klart för mig vad som pågår i området, och på Länsstyrelsens hemsida kan man läsa följande:
Mark- och miljödomstolen i Växjö har meddelat dom gällande ett ökat vattenflöde och fiskväg in i Lillån, öster om Boxholm. Åtgärderna kommer att leda till nya lek- och uppväxtmiljöer för Sommens nedströmslekande öring. Dessutom gynnas sällsynta musslor och andra hotade arter som lever i ån.

Ingemar Nordström hade med sig information om detta som han satte upp på ett träd. Den som vill läsa mer om arbetena som görs kan gå in på Länsstyrelsens hemsida, klicka här.

Berättaransvaret denna söndag hade Titus Johansson. Han pratade för knappt två år sedan, den 30 januari 2011, och då handlade Titus berättande mycket om Karl Johansson, det vill säga "Bio-Kalle, Titus far. Jag minns att hans historia den gången var väldigt intressant, och det låg ju nära till hands att be Titus prata ytterligare en söndag. Speciellt då han numera är undertecknads svärfar.  Klicka här för att komma till sidan om Söndagsturen den 30 januari 2011.

Titus pratade denna gången om sig själv. Han är född i Björsäter 1931, han började skolan 1938 och slutade skolan 1944. Hans berättande handlade om tiden från det att han slutade skolan och fram till idag. Tidigt hade han bestämt sig för att bli snickare av något slag, och snickeri har präglat Titus liv hela tiden. Till en början jobbade han på ett snickeri i Björsäter, och där var det mycket svarveriarbete. Ett år jobbade han med snickeriarbeten på en transformatorfabrik i Tannefors, Linköping. Han kom, mest av en slump att få ett jobb i Stockholm där han kom att arbete med olika saker under flera år. Hustrun Eva-Lisa, bördig från Vetlanda hade han träffat i Björsäter, och av en slump träffade han henne igen på tåget till Stockholm. Och på den vägen är det... Titus har också idrottat och han blev östgötamästare i höjdhopp fick och följa med och tävla i Finland. Linköpingsidrottarna åt dillkött en dag och allihopa blev sjuka. Så det blev aldrig några tävlingar...

Intressant att höra var det när Titus byggde kök och det var en utställning, och till den målade han köksmaskinerna blåa. Det var huskvarnamaskiner och när delegationen såg vitvarorna och att de var blåfärgade så spärrade de upp ögonen och sa: "Huskvarna! Va faan är det här!?!" Det var alltså Titus som skapade trenden med färgade vitvaror.

År 1969 flyttade Titus och Eva-Lisa till Boxholm. Dottern Ann-Sofie hade fötts 1965 och de ville ha en lugnare uppväxtmiljö för henne, plus att det fanns en bra snickerilokal i Boxholm. År 1996 flyttade Titus och Eva-Lisa ifrån Boxholm och de bosatte sig i Titus föräldrahem i Björsäter. Nu har de allvarliga planer på att sälja huset i Björsäter och skaffa en lägenhet. I vilken ort det blir har de inte bestämt, men det ligger nära till hands att det kan bli så att de flyttar tillbaka till Boxholm.

Det var ett mycket intressant "berättande" som Titus bjöd på, en spännande levnadshistoria. Publiken var 52 personer stor, men jag kan ha missat någon person då jag räknade. Även en del löpare var ute och rörde på sig.

Linneberg (mellan Boxholm och Strålsnäs) är platsen för nästa Söndagstur. Närmare bestämt i en skog nära Råstocken och Älghult. Vi ska ta oss över järnvägen och gå in på en stig i en härlig lummig skog till vänster (åt öster). Där finns en bro över Lillån, men
elden tänds hitom bron, vi rekommenderar inte att någon går ut på bron.

Ni brukar ju parkera förståndigt, och det är viktigt även nästa söndag. Det går att åka av vägen med några bilar efter bron, men så väldigt gott om plats är det inte. Ett förslag är att parkera vid landsvägen (gamla riksväg 32), därifrån är det ju inte alls långt att gå. Någon kanske vill promenera hemifrån. Då kan det vara bra att veta att från rondellen i Boxholm fram till elden är det 4,7 kilometer nästa söndag. Detta enligt Eniro och om man går gamla riksväg 32.

Berättare kommande söndag, alltså den 20 januari är Erika Hellberg!

Välkomna!!!
 

Klas

Se bilder från söndagsturen intill Lillån vid Östgötaleden nära Södra Timmerö

Lyssna på Titus Johansson (längd: 35.15)

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm