SÖNDAGSTURER

En eld i skogen, ofta på en vacker eller en historisk plats. Lägg till en berättare, det vill säga en person som pratar om ett fritt ämne intill brasan, alltså om något som berättaren själv bestämmer, det är detta som är Söndagsturer! Det är till synes enkla arrangemang, men som blivit väldigt populärt, och som lockar många till skogarna kring Boxholm. Söndagsturerna kan vara ett perfekt mål för en promenad, eller också bara en anledning att komma ut i naturen och friska luften en stund på söndagsförmiddagen.

Du är välkommen!

 

Fakta om bakgrunden till Söndagsturerna, samt dess historia finns här!

 

Praktisk information till dig som vill besöka Söndagsturer finns  här!

 

 

I nummer 3 år 2016 av tidskriften "Allt om Husvagn och Camping" fanns det med en artikel om Söndagsturerna. Läs artikeln här!

 

Den 10 december 2018 besökte jag Radio Östergötland för att berätta om Söndagsturerna för Jessica Gredin.

Det går att lyssna på inslaget i efterhand, klicka på bilden på mig och Jessica.

 

Klas Johansson


Söndagsturer 2019-2020

 

 

 

Läs en sammanfattning om Söndagsturerna säsongen 2019-2020


1. Björn Ivarsson Lilieblad

Östergötlands museum håller stängt för renovering och personalen vill därför synas ute i de östgötska kommunerna. Därför har vi fått erbjudandet att tre personer från Östergötlands museum kommer och pratar vid tre olika Söndagsturer. De tre personerna blir Anja Praesto, Ann-Charlott Feldt och så Björn Ivarsson Lilieblad. Björn är född 1966 i Linköping, och där växte han också upp.

Han är historiker med inriktning mot kulturhistoria. Tidigare har han jobbat på Linköpings universitet men numera är han avdelningschef för Samlingar och konservering på Östergötlands museum.

Björn kommer att ha Östergötlands museums årsbok som utgångspunkt när han nu kommer till en boxholmsskog för att prata, en bok med temat det mörka Östergötland. Det är en bok där myt möter fakta i vilken författarna ställer diverse gastar och spöken mot ett historiskt källmaterial.


2. Ann-Charlott Feldt

Två gånger tidigare har vi kunnat lyssna på blekingedialekt på Söndagsturer, jag tror inte det har hänt fler gånger än så. Men nu är det dags igen. Ann-Charlotte Feldt hade berättaruppdraget förra säsongens allra första Söndagstur, och säsongen innan så hade hon uppdraget vid hällkistan i Öringe, det var den 14 januari 2018, en ganska så gråkall söndag.
Förra vintern så kom ett erbjudande från Ann-Charlott: "Skulle ni vilja ha tre berättarnamn från Östergötlands museum nästa säsong" skrev hon. Eftersom Östergötlands museum håller stängt så ska personalen synas ute i distriktet och det var Ann-Charlott som tänkte att Söndagsturer ju kan passa för detta. Och så blev det! Ann-Charlott kommer därför tillbaka i vinter, hon är en av de tre representanterna från Östergötlands museum. Det är ju där hon har sin arbetsplats till vardags.

Hon föddes 1961 och växte upp i Kyrkhult i Blekinge. Redan under de första skolåren hade Ann-Charlott en dröm om att bli arkeolog. När det var dags att plugga vidare efter grundskolan så hade han dock funderingar på en del andra yrken, bibliotekarie till exempel, men till slut var det arkeolog som hon kom att bli trots allt. På Facebook kan man se att hon har studerat vid Linköpings universitet, högskolan i Växjö, Lunds universitet och vid Uppsala universitet. Ett av de första jobben hon hade var på en utgrävning i Bergen i Norge, så där bodde hon under två år. En tid bodde Ann-Charlott faktiskt i Boxholms kommun, men nu har hon sin hemadress i Linköping. Ann-Charlott är en stor djurälskare, hemma på Opphemsvägen finns två katter och två hundar.

 

3. Anja Praesto

Anja Praesto är ett av de tre namnen vi fått genom Östergötlands museum. Jag har träffat Anja flera gånger, hon arbetar ju som verksamhetsledare på Kulturarv Östergötland, och i våras var hon en hel del i Boxholm eftersom kulturarvsdagen hölls i just Boxholm. Det är ett arrangemang som brukar genomföras ett par gånger om året, och ibland på olika platser i länet.

Anja Praesto är född 1961 och på hennes hemsida, www.anjapraesto.se kan man få en del information om henne, till exempel att hon är Skaraborgare från början. Sen blev det några års utflykt till Stockholm, därefter Västkusten och nu är Anja bosatt i Linghem. Hon har jobbat många år på Västergötlands museum, Västarvet och nu på Kulturarv Östergötland med kulturturism, marknadsföring och nätverkande. Hon har både Arn och Birger jarl med sig i bagaget. Anja driver också egna firman Pratum för kulturbaserad turismutveckling, som projektledare, entertainer och skribent.
Och sist men inte minst, hon är stolt mor till John, Richard och Lisa.
Jo en sak till! Hon är ju en Ladulås Lady också...


4. Johan Birath
På Wikipedia kan man bland annat läsa detta om Johan Birath:
"Johan Börje Birath, född 6 juni 1961 i Ekeby nära Boxholm, är en svensk författare och politiker. Författarskapet är inriktat på lokal och regional historia. I politiken, där han företräder Socialdemokraterna, verkar han på kommunal och regional nivå. Birath är även högstadielärare i samhällsorienterande ämnen vid Stenbockskolan i Boxholm.
Birath arbetade till slutet av 1980-talet som valsverksarbetare men omskolades efter en ryggskada. Som politiker är han idag (2015) engagerad som förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Boxholm."
Det står också att han är suppleant i Ekeby Hembygdsförening, dock inte att han är ordförande i Föreningen Krafttaget, men det är han ju också!.
Det är sedan säsongen 2011-2012 tradition att Johan avslutar vinterns Söndagsturer, han får alltså ta på högtalarvästen vid den sista turen, den äger rum den 8 mars.

5. Ann-Sofie Johansson
Min hustru Ann-Sofie har haft berättaruppdraget flera gånger sedan vi träffades 2010. Detta blir den tionde gången som hon får berättaruppdraget. Ann-Sofie är suverän på att föreläsa, och ibland har hon pratat om sitt favoritämne, språkhistoria. Det händer att hon föreläser om språkhistoria på diverse sammankomster i Östergötland. Många vill veta mer om vårt språks ursprung, varför vi säger som vi gör och om våra dialekter.
Annars så är ju Ann-Sofie lärare, men de senaste två åren har hon också jobbat en del inom kyrkan. Hon är ju också duktig på musik, till exempel på att spela piano, något hon också ger kurser i för intresserade.

6. Magnus Karlsson
"Vad krävs för att få prata på en Söndagstur" skrev Magnus Karlsson på messenger till mig förra vintern. Jag minns inte vad jag svarade, men hans namn var i samma veva nedskrivet för att vi inte skulle glömma bort det. Magnus kommer till en boxholmsskog ända ifrån Norrland för att tala! Nåja, han har ju fortfarande släkt kvar kvar i boxholmstrakten så han har förhoppningsvis fler anledningar än Söndagsturen för att åka söder över...
Magnus är uppvuxen på säteriet. På samma säteri har man kunnat se honom i krönikespel och i några sommarteatrar på Hårdaholmen i Blåvik. År 2008 fick han priset ”Östergötlands bästa skådis av ATR (amatörteaterföreningen). Sedan dess har han haft många olika scener under fötterna...
I sitt yrkesliv har det varit mest brandbilar och grävmaskiner, men numera är det fastigheter som gäller, detta i Timrå Kommun.
Ett och annat skratt utlovar Magnus då han kommer igång!

OBS!!! Magnus kan inte komma till Söndagsturen på grund av att han drabbats av diskbråck vilket gör att han omöjligen kan ta sig från Timrå kommun där han bor numera ner till Boxholm! Magnus kommer att ersättas av:
 

6. Olle Strömberg


7. Stefan Ottosson

Stefan Ottosson borde ha haft berättaruppdraget redan förra säsongen. Jag fick ett tips om att han inte skulle tacka nej till uppdraget om han fick det, tipsaren hade nämligen pratat med honom och Stefan lär ha svarat "va kul"! Men jag glömde ju bort Stefan, slarvigt av mig. Men i våras blev jag påmind om hans namn och det kändes bra att ta kontakt med honom till denna säsongen i stället.
Stefan föddes 1961 i Linköping och han kom till Boxholms kommun (Bjälnäs) på senhösten samma år och har sedan dess varit kommun trogen. Ja, förutom ett år då han bodde i Mjölby. Efter avslutad gymnasieutbildning så började Stefan jobba på en järnhandel i Mjölby. Arbetslivet fortsatte sedan med OK i Boxholm, Järnvägen inom godssidan i Boxholm, Boxholm Stål och sedan 3 år tillbaka är han på Toyota, (BT) i Mjölby. I 13 år har han levt tillsammans med Sabina Pettersson och paret är ganska nyinflyttade i läkarvillan.
Stefan tycker att han är en väldigt social person, och han har inget emot att stå i centrum, även om han menar att det finns dagar då han hellre vill krypa ihop i ett hörn o hoppas att han inte syns...
Stefan är mycket historieintresserad och så när han en dröm om att kunna skriva något i framtiden. Han fuskar en del med att skriva små lustiga alster till diverse högtidsdagar eller i stort sett till alla evenemang som han kan tjata till sig, oftast på rimmad vers. Men drömmen är att skriva en bok, men tron på den egna förmågan att skapa något dylikt är begränsad menar han...
Stefan är lite nervös till uppdraget som söndagstursberättare, men han är smickrad av att ha fått uppdraget. Nervositeten beror inte på rädsla av att stå inför folk och prata, utan på att han just nu inte har den blekaste aning om vad han ska orera om...


8. Ulrika Lundin
Min goda vän Ulrika Lundin från Jönköping har jag haft i tankarna till att använda på en Söndagstur i många år. Det var nära att hennes namn kommit med förra vintern, men hon valde då att tacka nej men lovade att ta uppdraget denna vintern i stället.

Jag lärde känna Ulrika alldeles i början av 2000-talet och man kan väl säga att det var genom dåtidens Facebook. Idag är jag mycket god vän med familjen Lundin och det är även Ann-Sofie De har sommarstuga vid sjön Viken alldeles söder om Tiveden och där har jag och Ann-Sofie varit och firat midsommar, nyår och deltagit på kräftskivor. Och jag och Ulrika har varit ute och vandrat i Tivedsskogarna flera gånger. Jag har dessutom hjälpt Ulrika och Jonas med elarbete i deras stuga och Jonas var behjälplig här hos oss när det var dags för nytt kök på Enestigen 1.
Ulrika och Jonas har tre barn, den äldsta dottern - Amanda - är 29 år och har grava funktionsnedsättningar, och det har varit många nätter med vak vid henne. De har har också den adopterade dottern Filippa, född år 2000. Mellanbarnet Felix är född 1993, han är sambo och har en liten dotter så Jonas och Ulrika är även farmor och farfar.
Ulrika jobbar på Familjerätten i Jönköping. Hon har läst psykologi, handikappvetenskap och litteraturvetenskap i Jönköping. Hon har läst socialt arbete, litteratur & psykologi och rysk 1800-talsprosa i Växjö och hon har en masterutbildning i sexologi på Malmö universitet och även en socionomexamen.

Hon gillar dessutom skarpt att laga mat, något hon är helt suverän på!
Kanske kommer hon i en boxholmsskog att berätta om sitt kall inom det sociala arbetet, som man kan säga börjar med Amanda. Hon tycker att alla bitar i sitt yrkesliv hör ihop, och berättartemat kan komma att bli att komma nära människor i deras innersta, och då på ett professionellt sätt och om hur det professionella ändå går hand i hand med privata bitar.

9. Robert Frode
Undertecknad skriver ju artiklar för Länstidningen Östergötland och en av redigerarna heter Marie. Jag blev bekant med Marie - som då hette Berggren i efternamn - genom mitt skrivande för tidningen, och hon blev min kontakt mot tidningsredaktionen kan man säga.

Hennes man Robert - samt tre av hans syskon - växte upp på Majeldsberget i Linköping. Robert har tidigare varit mantorpsbo i många år och verksam inom Friluftsfrämjandet och i början av 2000-talet inom politiken i Mjölby. Han flyttade till Malmö för sju år sedan men i december 2017 slog kärleken ner i en tågvagn och tre månader senare bodde Robert i Närke, närmare bestämt tillsammans med Marie i Nydalen. Jag och Ann-Sofie har träffat både Marie och Robert ibland, och båda kom på Söndagsturen förra vintern och lyssnade på Ann-Sofie. Robert jobbar på Alatryck i Vadstena och han och Marie bor alltså ett par mil norr om Motala, men de kan faktiskt tänka sig att flytta till ett hus på landet i boxholmstrakten om rätt objekt skulle dyka upp.
Och ja, Robert är bror till skådespelerskan Cecilia Frode.

10. Alf Ek
Affe Ek är fortfarande en känd profil i Boxholm, trots att han bott i Motala ganska länge vid det här laget. Affe har pratat på en Söndagstur tidigare, nämligen den 4 mars 2018. Då fick publiken veta att han kom till Boxholm som fosterbarn när han var 16 månader, han är egentligen bördig från hälsingeskogarna. Hen berättade dock vid Söndagsturen 2018 att han fick en underbar uppväxt i Boxholm. Affe har ju arbetat som lärare men numera driver han ju Alf Ek auktioner i Motala. Affe Ek kommer att inleda säsongen, han får alltså berättaruppdraget den 1 december.

11. Magnus Mattsson
Magnus Mattsson är ett välbekant namn för många boxholmare, trots att det nu är ganska många år sedan som Magnus bodde i kommunen. Men Magnus är ju uppväxt i Boxholm, föräldrarna heter ju Bernt och Yvonne Mattsson. Pappa Bernt hade berättaruppdraget den förra säsongen och nu är det alltså dags för sonen Magnus att ta på högtalarvästen.
Magnus är gift med Heléne och de bor i Lodstugan, nära vägen mellan Österbymo och Kisa. Det är ungefär sju kilometer till Österbymo. Magnus får sin inkomst genom sitt arbete på Sydved där han är virkesköpare.
I övrigt har jag inte så jättebra koll på Magnus, men Ann-Sofie var skolkamrat med honom på grundskolan i Boxholm. Hon berättar att Magnus var klassens humorist. När något grupparbete eller liknande skulle göras så slutade detta med att alla låg dubbelvikta av skratt...

12. Elisabet Nylund
Elisabet är uppväxt i Södertälje och hon har bott på lite olika platser med sin man Gösta och de tre döttrarna. Det var år 2013 som hon och hennes man bosatte sig i Boxholm och alldeles vid skogen på Ringvägen. Men kanske är det ingen slump att Elisabeth hamnade i denna trakt för hon har sina rötter i Alfortsläkten och de kan följas ner till 1600 talet på olika platser vid Sommen.
Under sitt yrkesverksamma liv har Elisabeth arbetat inom människovården, både kommunalt och i landsting och kyrka. Senaste tiden som vikarierande diakon i Boxholms kommun.
Intresset för bild, symbol och musik ledde henne till Bild-symbolterapeut och hon har haft en del kurser i detta och där just trädet ofta visat sig som en betydelsefull symbol för många... Så även för Elisabeth.

13. Ronny ”Bula” Samuelsson
Ronny "Bula" återkommer som huvudperson till en Söndagstur. Den 19 februari 2017 hade Ronny berättaruppdraget, men denna gång ska Ronny stå för någon form av musikaliskt inslag vid Söndagsturen strax innan jul, datumet blir den 22 december. Platsen för Söndagsturen är faktiskt bestämd, elden tänds vid Villa Ekhöjden, huset som ligger mellan Carl Tryggers väg och Svartån och som ägs av Ovako. Där kan Ronny stå i skydd på verandan om det skulle komma nederbörd den dagen.

De flesta har nog koll på vem Ronny "Bula" är. Han är en pratglad boxholmskille - född 1980 - som bor på Linnéaplan, jobbar på Swisslog och är en av medlemmarna i bandet Livebojs. Kul att han kommer till en Söndagstur igen, han är ju inte bara bra på att prata, han är också en suverän musiker.

 

14. Peter Svärdsmyr

Tack vare att Ann-Sofie jobbat en del inom kyrkan de senaste åren så har hon därigenom fått en del kontakter den vägen och det har ju bidragit till att Elisabeth Nylund och Peter Svärdsmyr kommer att ta på högtalarvästen den kommande säsongen.

Peter berättar att det första som slog honom då han fått frågan om berättaruppdraget var att prata om sitt skrivande och då kopplat till sociala medier och ett nytt slags samhälle som vuxit fram med storm de senaste 15 åren. Han menar att det finns så mycket positivt med dessa nya former att kommunicera på - kreativitet och innovation till exempel - men samtidigt finns det också många risker och problem. Peters skrivande hämtar inspiration främst från den existentialistiska filosofin med Kierkegaard, Buber och Hammarskjöld som stora förebilder, men även många mer moderna tänkare och influencers och inte minst hans tro och kristna tradition. Peter skriver om det nära men också det stora och outgrundliga och försöker hitta ett språk som så många som möjligt kan relatera till. Han har fått ge ut två böcker och har förhoppningsvis en helt färsk bok i bagaget i början av nästa år. Några musikalbum har det också blivit, varav ett finns på Spotify sen några år tillbaka. Peter har cirka tio tusen följare i sociala medier.
Peter Svärdsmyr är bördig från Landvetter utanför Göteborg och till vardags arbetar han som församlingspedagog i Svenska kyrkan i Boxholm och han bor i Ödeshög sen 4 år tillbaka. Han är pappa till två (snart tre) barn och är äkta hälft till Malin som är lärare.
Hemsida: www.petersvardsmyr.se
 

15. Vikky Schander

Man blir ju väldigt glad när ett meddelande dyker upp med erbjudande att prata på en Söndagstur!
Vicky lockades av att ta uppdraget på en Söndagstur men funderade på vem som kan tänkas vilja höra på henne, men hon menar att hon gillar att göra saker som hon normalt sett inte gör.

Hon föddes tidigt en aprilmorgon på Linköpings BB och är yngst i en syskonskara av fyra barn, tre flickor och en pojke.
I en boxholmsskog har hon tänkt att berätta lite om sin uppväxt i Boxholm, om sina föräldrar, syskon, vänner, man och barn. Kort sagt människor som står eller har stått henne nära. Kanske kan en och annan hund dyka upp i föredraget också, det vet hon inte än. Färden i hennes liv kommer att ta publiken till de olika platser som hon har bott på, det vill säga Domat Ems i kanton Graubunden, Schweiz, teaterskolan i Burträsk, konstskolan i Fränsta och Nyckelviksskolan och tiden i Stockholm. Och hur det sedan kom sig att hon hamnade mitt ute i Malexanderskogarna i en stuga med handpump och enfas-el. Vikky mötte kärleken i sitt liv där hon minst anade det, vilket tillsammans med honom ledde Vikky till Kalmar och till sist nu Linköping. Konsten, hennes stora intresse konsten kommer att ta stor plats i berättelsen intill Söndagsturselden. Publiken kommer få veta vad konsten betyder för henne och varför hon aldrig kan sluta med den.
Vikky hälsar alla välkomna att höra hennes berättelse.

Den som är nyfiken på vad Vikky målar kan besöka "Vikkys konst" på Facebook.

 

 

Klas Johansson


Karta som visar platserna.

 

Programmet i utskriftsvänligt PDF-format

 


 

Söndagstur 1

Söndagen den 1 december

LINNEBERG

Berättare: Alf Ek

Se bilder från söndagstursplatsen.
Se karta: I jpg-format. I pdf-format

Säsongens första eld tänder vi vid Linneberg. Vägvisning utefter den gamla landsvägen mellan Boxholm och Strålsnäs.

Eld-, vätske-, vägvisningsansvarig: Urban Andersson: 073-3760442

Läs referat om Söndagsturen vid Linneberg.
Se bilder från Söndagsturen vid Linneberg.
Lyssna på Alf Ek. (Längd:32.24)

 

Söndagstur 2

Söndagen den 8 december

GRANFORSEN

Berättare: Björn Ivarsson Lilieblad

Se bilder från söndagstursplatsen.
Se karta: I jpg-format. I pdf-format

Granforsen blir platsen för Söndagstur nummer två.

Vägvisning mellan Flemminge och Ryckelsby,

Eld-, vätske-, vägvisningsansvarig: Bengt Carlsson, 076-1128297

Läs referat om Söndagsturen vid Granforsen.
Se bilder från Söndagsturen vid Granforsen
Lyssna på Björn Ivarsson Lilieblad (längd: 49.48)

 

Söndagstur 3

Söndagen den 15 december

LAGNEBRUNNAHAGEN

Berättare: Robert Frode


Vägvisning utefter Rv 32 söder om Boxholm.

Se bilder från söndagstursplatsen.
Se karta: I jpg-format. I pdf-format

Den tredje advent tänds den tredje Söndagsturselden. Det blir nånstans i Lagnebrunnhagen och på den södra sidan om vägen mot Lagnebrunna, ungefär mitt emot den lilla stugan Vibo.

Vägvisning utefter väg 32, vid avtagsvägen mot Lagnebrunna.

Eld-, vätske-, vägvisningsansvarig: Jan Lindgren, 51635

Läs referat om Söndagsturen i Lagnebrunnahagen.
Se bilder från Söndagsturen i Lagnebrunnahagen.
Lyssna på Robert Frode (längd: 14.29:)

 

Söndagstur 4

Söndagen den 22 december

EKHÖJDEN

Berättare: Ronny "Bula" Samuelsson

Se bilder från Söndagstursplatsen.

Se karta: I jpg-format. I pdf-format

Ekhöjden ägs av Ovako och det blir platsen för Söndagsturen strax innan jul. På Ekhöjdens veranda kommer Ronny Bula spela och sjunga några sånger, och förhoppningsvis köär vi tävlingen "gissa tomten".

Vägvisning utefter Carl Tryggers väg..

Eld-, vätske-, vägvisningsansvarig: Roger Karlsson, 070-2681963

Läs referat om Söndagsturen vid Ekhöjden.
Se bilder från Söndagsturen vid Ekhöjden.
Lyssna på Ronny "Bula" Samuelsson (längd: 21:18)

 

Söndagstur 5

Söndagen den 29 december

LINNEFORS

Berättare: Olle Strömberg

Se bilder från söndagstursplatsen.
Se karta: I jpg-format. I pdf-format

Vid Linnefors och vid skogskanten på den södra sidan om Svartån, äger säsongens femte Söndagstur rum.

Vägvisning vid Linnefors mellan Öringe och Ekeby kyrka.

Eld-, vätske-, vägvisningsansvarig: Klas Johansson, 070-4790467.

Läs referat om Söndagsturen vid Linnefors.
Se bilder från Söndagsturen vid Linnefors.
Lyssna på Olle Strömberg: (längd: 37:48)

 

Söndagstur 6

Söndagen den 5 januari

ÖSTRA SIDAN AV FÖRE DETTA LÖNNSHULTABRON

Berättare: Stefan Ottosson

Se bilder från söndagstursplatsen.
Se karta.... I jpg-format. I pdf-format

Vid ena sidan av detta före detta brofästet vid Lönshultabron tänds 2020 års första Söndagsturseld. Ett stenkast från Bjursholm ungefär.

Vägvisning utefter vägen mot Malexander, korsningen mot Bjursholm.

Eld-, vätske-, vägvisningsansvarig: Pär Andersson, 070-3451466

Läs referat om Söndagsturen vid den östra sidan av före detta Lönnshultabron.
Se bilder från Söndagsturen vid den östra sidan av före detta Lönnshultabron.
Lyssna på Stefan Ottosson (längd 27:08)

 

Söndagstur 7

Söndagen den 12 januari

MELLAN SÖDRA TIMMERÖ OCH LÖVHAGEN

Berättare: Ann-Sofie Johansson

Se bilder från söndagstursplatsen.
Se karta... I jpg-format. I pdf-format

Intill en hagmark mellan Svartån och vägen mot Laxberg/Andersbo äger säsongens sjätte Söndagstur rum. Det är nära planen där det finns bra parkeringsmöjlighet om det inte kommit en massa snö.

Vägvisning utefter Malexandervägen vid Södra Timmerö.

Eld-, vätske-, vägvisningsansvarig: Kerstin Andersson, 076-8531854

Läs referat om Söndagsturen mellan Södra Timmerö och Lövhagen.
Se bilder från Söndagsturen mellan Södra Timmerö och Lövhagen.
Lyssna på Ann-Sofie Johansson (längd: 40:45)

 

Söndagstur 8

Söndagen den 19 januari

INTILL EN LITEN GÖL MELLAN KOHAGEN OCH STORA BÄCK

Berättare: Anja Praesto

Se bilder från söndagstursplatsen.
Se karta.... I jpg-format. I pdf-format

Den sjunde elden för säsongen tänds vid den lilla gölen som ligger en bit uppe i skogen mellan Kohagen och Stora Bäck. Man går in i skogen vid de fornminnen som finns intill den gamla Hagebyvägen. Parkering kan förhoppningsvis göras i hagen nedanför den gamla fornborgen.

Vägvisning utefter vägen mellan Flemminge och Hageby.

Eld-, vätske-, vägvisningsansvarig: Mats Lönngren, 073-3609040.

Läs referat om Söndagsturen mellan Kohagen och Lilla Bäck.
Se bilder från Söndagsturen mellan Kohagen och Lilla Bäck.
Lyssna på Anja Praesto (längd: 26:13)

 

Söndagstur 9

Söndagen den 26 januari

ÖSTER OM BRANTLIDEN OCH BERGSLUND, STRÅLSNÄS

Berättare: Vikky Schander

Se bilder från söndagstursplatsen.
Se karta... I jpg-format. I pdf-format

I Strålsnästrakten tänds den nionde elden för säsongen. Vid Brantliden/Bergslund, det vill säga uppanför backen nära Ingemarsvallen finns en plan där parkering kan ske. Elden tänds en bit inne i skogen öster om den gamla landsvägen.

Vägvisning utefter gamla landsvägen mellan Boxholm och Strålsnäs.

Eld-, vätske-, vägvisningsansvarig: Håkan Gustafsson 070-3280084

Läs referat om Söndagsturen öster om Brantliden och Bergslund vid Strålsnäs.
Se bilder från Söndagsturen öster om Brantliden och Bergslund vid Strålsnäs.
Lyssna på Vikky Schander (längd: 18:30)

 

Söndagstur 10

Söndagen den 2 februari

SJÖGARPSBADET

Berättare: Ulrika Lundin

Se bilder från söndagstursplatsen.

Se karta... I jpg-format. I pdf-format

Söndagstur nummer tio äger rum vid Sjögarpsbadet.

Vägvisning utefter vägen mellan Flemminge och Hageby/Ryckelsby och avtagsvägen till Sjögarpsbadet.

Eld-, vätske-, vägvisningsansvarig: Anders Molin, 070-2442958

Läs referat om Söndagsturen vid Sjögarpsbadet.
Se bilder från Söndagsturen vid Sjögarpsbadet.
Lyssna på Ulrika Lundin (längd: 39:03)

 

Söndagstur 11

Söndagen den 9 februari

PÅ ETT BERG NORR OM TORPET PÖLEN

Berättare Magnus Mattsson

Se bilder från söndagstursplatsen.
Se karta.... I jpg-format. I pdf-format

Den elfte Söndagsturen blir den sydligaste för säsongen. Då tänds elden i en lite äldre vacker skog på en höjd strax söder om stugan Pölen. Parkering får ske utefter grusvägen som är hyfsat bred om det inte är en massa snö.

Vägvisning sker vid avtagsvägen mot Stekanäs. Sväng mot Stekanäs utefter väg 32 mellan Boxholm och Sommen.

Eld-, vätske-, vägvisningsansvarig: Christer Karlsson, 070-3010072

Läs referat om Söndagsturen på berget norr om torpet Pölen.
Se bilder från Söndagsturen på berget norr om torpet Pölen.
Lyssna på Magnus Mattsson (längd: 38:54)

 

Söndagstur 12

Söndagen den 16 februari

ASKAREMÅLEN

Berättare: Ann-Charlott Feldt

Se bilder från söndagstursplatsen.
Se karta.... I jpg-format. I pdf-format

Söndagsturen återkommer till idyllen Askaremålen, där tänds den tolfte elden för säsongen.

Vägvisningen börjar i trakten av Lagnebrunna.

Eld-, vätske-, vägvisningsansvarig: Karl-Johan Norén, 070-8280169

Läs referat om Söndagsturen vid Askaremålen.
Se bilder från Söndagsturen vid Askaremålen.
Lyssna p
å Ann-Charlott Feldt (längd: 43:44)

 

Söndagstur 13

Söndagen den 23 februari

SÖDER OM JANSBO, VÄSTRA SIDAN OM VÄGEN

Berättare: Elisabet Nylund

Se bilder från söndagstursplatsen.
Se karta…. I jpg-format. I pdf-format

Söndagstur nummer tretton för säsongen äger rum i en skog mellan Jansbo och före detta Norra Börshult. Inte långt från Tolhemsbron således.

Vägvisning utefter Malexandervägen vid Södra Timmerö.

Eld-, vätske-, vägvisningsansvarig: Bengt Carlsson, 076-1128297

Läs referat om Söndagsturen strax söder om Jansbo.
Se bilder
från Söndagsturen strax söder om Jansbo.
Lyssna på
Elisabet Nylund (längd: 36:59)

 

Söndagstur 14

Söndagen den 1 mars

STRAX SÖDER OM DEN FÖRE DETTA GÅRDEN FREBY

Berättare: Peter Svärdsmyr

Se bilder från söndagstursplatsen.
Se karta... I jpg-format. I pdf-format

Den näst sista Söndagsturen för säsongen äger rum öster ut från Boxholm. Det bli i trakten av den före detta gården Freby.

Vägvisning vid korsningen Söderleden och Frebyvägen.

Eld-, vätske-, vägvisningsansvarig: Klas Johansson 070-4790467

Läs referat om Söndagsturen strax söder om den före detta gården Freby.
Se bilder från Söndagsturen strax söder om den före detta gården Freby.
Lyssna på Peter Svärdsmyr (längd: 34:32)

 

Söndagstur 15

Söndagen den 8 mars

KORSNINGEN CENTRALVÄGEN OCH FRIDLYSTA GRAN-VÄGEN

Berättare: Johan Birath

Se bilder från söndagstursplatsen.
Se karta... I jpg-format. I pdf-format

Den sista Söndagsturen äger rum mitt emellan sjöarna Sjögarpesjön och Trehörningen, nämligen på Fridlystagranvägen, en avstickare från Centralvägen. I korsningen finns plats för några bilar men utrymmet är begränsat, parkera gärna en bit bort och promenera om det är möjligt.

Vägvisningen börjar i trakten av Lagnebrunna.

Eld-, vätske-, vägvisningsansvarig: Patric och Lena Molin, 070-6070037

Läs referat om Söndagsturen nära korsningen Fridlystagranvägen och Centralvägen.
Se bilder från Söndagsturen
nära korsningen Fridlystagranvägen och Centralvägen.
Lyssna på Johan Birath (längd: 41:34)

 


 

Nedan finns länkar till tidigare säsonger med Söndagsturer, och ännu tidigare till torpturerna. Från säsongen 2007-2008 finns referat och bilder och från och med säsongen 2014-2015 finns inspelningar av berättarna som man kan lyssna på i sin dator.

 

Söndagsturer 2018-2019

Söndagsturer 2017-2018

Söndagsturer 2016-2017

Söndagsturer 2015-2016

Söndagsturer 2014-2015

Söndagsturer 2013-2014

Söndagsturer 2012-2013

Söndagsturer 2011-2012

Söndagsturer 2010-2011

Söndagsturer 2009-2010

Söndagsturer 2008-2009

Söndagsturer 2007-2008

Söndagsturer 2006-2007


Under fem säsonger, från vintern 2001-2002 till och med 2005-2006, kallades arrangemangen med en eld i skogen för Torpturer. Då låg fokus på torpruiner i skogarna. Ruiner efter gårdar, torp och backstugor var då platsen för elden, och platsernas historia hade forskats fram och detta presenterades för besökarna.

 

Torpturer 2005-2006

Torpturer 2004-2005

Torpturer 2003-2004

Torpturer 2002-2003

Torpturer 2001-2002


Kalle Bäck, boende i Trehörna, och en välkänd profil, tillika forskare och en enormt duktig föreläsare, höll 1995 föredrag i ämnet "torpare" vid släktforskarförbundets årsstämma i Stockholm. Ett referat från fördraget kan läsas här.

 

<<--- STARTSIDAN

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm