SÖNDAGSTURER

En eld i skogen, ofta på en vacker eller en historisk plats. Lägg till en berättare, det vill säga en person som pratar om ett fritt ämne intill brasan, alltså om något som berättaren själv bestämmer, det är detta som är Söndagsturer! Det är till synes enkla arrangemang, men som blivit väldigt populärt, och som lockar många till skogarna kring Boxholm. Söndagsturerna kan vara ett perfekt mål för en promenad, eller också bara en anledning att komma ut i naturen och friska luften en stund på söndagsförmiddagen.

Du är välkommen!

 

Fakta om bakgrunden till Söndagsturerna, samt dess historia finns här!

 

Praktisk information till dig som vill besöka Söndagsturer finns  här!

 

 

I nummer 3 år 2016 av tidskriften "Allt om Husvagn och Camping" fanns det med en artikel om Söndagsturerna. Läs artikeln här!

 

Den 10 december 2018 besökte jag Radio Östergötland för att berätta om Söndagsturerna för Jessica Gredin.

Det går att lyssna på inslaget i efterhand, klicka på bilden på mig och Jessica.

 

Klas Johansson


Blir det nya Söndagsturer vintern 2020-2021?

 

Som det känns just nu så blir det inga Söndagsturer den kommande vintern. Det gör ont att göra trogna besökare besvikna men tyvärr så känner jag så just nu. Orsakerna till detta är flera.

Dels så saknas inspirationen fullständigt att dra igång planeringen och arbetet med en ny säsong. Det är kanske inte är så underligt då man varit insyltad i Torp- och Söndagsturer sedan 2001. Tanken på en vinter utan Söndagsturer har börjat kännas väldigt tilltalande. Det är lockande att känna att hösten är på gång utan att hela tiden har den kommande säsongen med Söndagsturer i bakhuvudet.

Och att inte vara upplåst varje söndag hela vintern innebär ju att vi kan leva lite annorlunda, det går att hitta på saker under helgerna.

Samtidigt finns det ju så mycket positivt med Söndagsturerna och arbetet med arrangemangen kan ibland vara rofyllt. Så det ÄR dubbelbottnat.

 

Men det finns en annan orsak till att jag känner tveksamhet till att börja en ny planering av Söndagsturer, och det är min fot! Röntgen har visat att jag har grav artros i foten, därför har jag ont när jag går på foten. Det hugger i den, och det gör att vardagsmotionen blir lidande. Jag gillar normalt att vandra och gå i skogen, men det känns inte alls lika inspirerande som det är nu. Det är ett drygt år sedan som jag besökte ortopeden (i juni 2019), och lika länge har jag tänkt på foten och framtiden, och nu har jag insett att jag kan inte ha det på detta sätt! Värktabletter hjälper visserligen, men absolut inte helt och hållet, jag har ändå ont och det är skitjobbigt helt enkelt. Även i vardagslivet är det besvärligt, till exempel på jobbet. Jag rör mig sakta kan man säga för då gör det mindre ont. Jag känner inget i foten när jag är stilla men så fort jag går på den känns värken och är underlaget lite ojämt så är det ännu värre.

Om steloperation är det enda alternativet så får det bli så. Det låter inte så kul men jag misstänker att det är mindre jobbigt än vad man tror att ha en stelopererad fot. Slipper jag ha ont så lär jag kunna röra mig betydligt smidigare än vad jag gör nu. Så jag har varit i kontakt med ortopeden igen, men läkaren som rekommenderades var då inte på plats men jag ska finnas uppskriven på en lista och ska bli kontaktad så småningom. Men jag vet inte alls när detta blir. Det vore ju himla skönt om man hade en aning om när en operation kan ske, kanske blir det i höst, men det kanske inte blir förrän till våren eller hösten nästa år! Jag har ingen aning. Konvalescenstiden efter operationen är lång, mellan ett halvår och ett år, men jag tänker att ska operationen göras så vore det ju kanon om det kan ske nu snart, det passar ju utmärkt i permitteringstider. Men om nu kniven kommer att sättas i foten under hösten så misstänker jag ju att det blir svårt att arbeta med Söndagsturerna.

Så... Nej, vi kommer antagligen inte att dra igång med nya "turer" till den kommande vintern. Som det känns nu har jag svårt att se att detta beslut kommer att ändras.

Klas Johansson

 


 

Nedan finns länkar till tidigare säsonger med Söndagsturer, och ännu tidigare till torpturerna. Från säsongen 2007-2008 finns referat och bilder och från och med säsongen 2014-2015 finns inspelningar av berättarna som man kan lyssna på i sin dator.

 

Söndagsturer 2019-2020

Söndagsturer 2018-2019

Söndagsturer 2017-2018

Söndagsturer 2016-2017

Söndagsturer 2015-2016

Söndagsturer 2014-2015

Söndagsturer 2013-2014

Söndagsturer 2012-2013

Söndagsturer 2011-2012

Söndagsturer 2010-2011

Söndagsturer 2009-2010

Söndagsturer 2008-2009

Söndagsturer 2007-2008

Söndagsturer 2006-2007


Under fem säsonger, från vintern 2001-2002 till och med 2005-2006, kallades arrangemangen med en eld i skogen för Torpturer. Då låg fokus på torpruiner i skogarna. Ruiner efter gårdar, torp och backstugor var då platsen för elden, och platsernas historia hade forskats fram och detta presenterades för besökarna.

 

Torpturer 2005-2006

Torpturer 2004-2005

Torpturer 2003-2004

Torpturer 2002-2003

Torpturer 2001-2002


Kalle Bäck, boende i Trehörna, och en välkänd profil, tillika forskare och en enormt duktig föreläsare, höll 1995 föredrag i ämnet "torpare" vid släktforskarförbundets årsstämma i Stockholm. Ett referat från fördraget kan läsas här.

 

<<--- STARTSIDAN

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm