På gång i Föreningen Krafttaget!


Torpmärkning

Onsdagen den 23 maj

 

År 1841 fick häradsprofossen Sven Wiger uppföra en stuga ute på häradsallmänningen, cirka 7 kilometer nordväst om Boxholm. Stugan lät han kalla för Wigersberg. Sven kom att gå under namnet tjuvapiskaren för efterkommande generationer, han hade nämligen uppdraget att ge spöstraff och liknande till de som dömts till detta. Wigersberg fanns bara i 17 år. Sven dog 1851 och även de flesta andra familjemedlemmar dog och platsen och namnet glömdes bort. Häromåret kom platsens historia åter fram i ljuset och det har gjort att vi kan sätta en minnesskylt vid platsen.
Per-Arne Wisén och Torbjörn Wisén är barnbarns barnbarns barn till häradsprofossen Sven Wiger, de har varit och sett platsen.

Torpmärkningen genomförs som vanligt i samarbete med Ekeby Hembygdsförening och Boxholms Orienteringsklubb.

Wigersberg låg på allmänningen mellan Lilla Bäck och Brännbålskärr
Avresa från Parketten klockan 18.15 eller möt upp vid Wigersberg klockan 18.30.


Söndagsturer

Föreningen Krafttaget har tillsammans med Boxholms Orienteringsklubb sedan vintern 2001-2002 arrangerat Söndagsturer (de första åren kallat Torpturer). En eld tänds på en vacker plats i skogen, och dit är allmänheten välkomna och man kan lyssna på en berättare! En person pratar om ett fritt valt ämne. Söndagsturerna pågår under vintersöndagarna och säsongen 2017-2018 tog slut den 11 mars 2018. Kanske startar en ny säsong upp igen nästa vinter, i så fall kring månadsskiftet november/december.

 


Facebook

Föreningen Krafttaget finns på Facebook. Gruppen heter där "Föreningen Krafttaget - Vårdar och arbetar för Boxholms historia". Finns du på Facebook rekommenderar vi starkt att du går med där! Gruppen får fler och fler medlemmar. I Krafttagets Facebookgrupp diskuterar vi det mesta som rör Boxholms historia.


 

<<--- STARTSIDAN

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm