Boxholms Bruksmuseum

Boxholms Bruksmuseum är beläget i den
gamla kvarnbyggnaden från 1777, Boxholms äldsta byggnad.
 

 

 

Boxholms Bruksmuseum har stängt för säsongen.

Museet hade öppet på fasta tider från den 26 juni till och med den 5 augusti


Den som önskar komma i kontakt med Boxholms Bruksmuseum kan prova att ringa museets mobiltelefon. Numret till den är 070-6659012. När möjlighet finns kan en guide komma och släppa in besökare.

Det går också att maila till Boxholms Bruksmuseum. Adressen är bruksmu@gmail.com

 

Somrarna 2022 och 2023 har Ann-Sofie Johansson arbetat som guide på Boxholms Bruksmuseum. Troligen återkommer hon som guide sommaren 2024. Räkna med att museet öppnar på fasta tider efter midsommar. Eventuellt kommer museet också att hålla öppet under Östgötadagarna, både på våren och på hösten.


Entréavgiften 2023:

50 kronor. Då ingår guidning om så önskas. Kostnadsfritt för de under 18 år.

Vi föredrar om du betalar med swish.


Sommarutställning 2023:

På det tredje våningsplanet finns det en nyuppsatt bildutställning. Det är exakt 175 bilder. Ungefär hälften av dessa är färgbilder tagna av Folke Wallin, Olle Eklöf och Karl-Erik Wennerqvist. Det är bilder där nästa alla bilder är tagna under 1960- och 1970-talen. Övriga bilder är äldre svartvita fotografier med okänd fotograf, och från lite olika delar av Boxholms kommun.

Bilderna i utställningen kommer från Föreningen Krafttagets arkiv.


Senaste nyheterna på museet:

En bildskärm finns nu på museet som kan visa rörliga bilder från Boxholms AB:s verksamhet i äldre tider. Det finns tre filmsnuttar på ungefär 3-4 minuter vardera med berättarröst. En av filmerna visar hur verksamheten i Boxholm startade en gång i tiden. En annan film förklarar hur valsning går till och en tredje film berättar till exempel om klippspiktillverkningen. Det finns också en 19 minuter lång film i väldigt bra kvalitet men utan ljud. Den visar rörliga bilder från olika verksamheter, till exempel Nedre verket, Övre verket, Flemmingeverket, Martinen, Masugnen och sågen.

 

Nytt är också historiska artiklar som funnits att läsa i Länstidningen Östergötland. Artiklarena har koppling till Boxholmstrakten på olika sätt. De är inplastade och hänger på snören så de kan enkelt tas ner om man vill läsa.

 


Hitta Hit:

Adress: Masugnsvägen 4, 595 71 Boxholm.

GPS:koordinater: 58°11'32.7"N 15°2'53.2"E


Tillgänglighet:

Boxholms Bruksmuseum är inrymt på flera våningsplan i den gamla kvarnbyggnaden. Det mesta av utställningen finns på ett våningsplan en trappa upp. På våningsplanet som finns ytterligare en trappa upp finns en lokal där föredrag och andra särskilda arrangemang anordnas vid enstaka tillfällen, och där har det genom åren arrangerats en särskild "sommarutställning". I år finns där en utställning med gamla boxholmsbilder. Totalt är det 175 bilder!

Det finns stolhissar till de två våningsplanen.

Toaletter finns på det nedre samt på det tredje våningsplanet. Toaletten på det nedre våningsplanet är handikappanpassad.

Stolshissar finns till våning två samt till våning tre.


Om Boxholm och Boxholms Bruksmuseum:

Gustav Vasas svåger, Arvid Gustafsson Stenbock, lät uppföra en sätesgård intill Svartån i södra Östergötland. Den fick namnet Bocksholm, "bock" efter honom själv och "holm" som var lite modernt.
År 1754 var Gabriel Adolf Ribbing ägare till Boxholm, och han fick privilegier att sätta upp två manufakturhammare vid Svartån. De kom att kallas Gabriel respektive Beate hammare, namngivna efter honom själv och hustrun. Det var starten för Boxholms bruk!
Än glöder järnet i Boxholm då två av Ovakos varmvalsverk är belägna på orten men bruksepoken gick i graven i början av 1980-talet. Sveriges sista martinugn (där järnskrot smälts) stängde 1981 och i samma veva styckade man upp det anrika bruket bestående av varmvalsverk, kallvalsverk, lantbruk, osttillverkning, sågverk och skogar. Boxholm klarade dock omstruktureringen bra då brukets olika delar köptes upp av andra företag och nya företag bildades, men bruksepoken i Boxholm tog slut 1981.

Boxholms Bruksmuseum, är beläget i den gamla kvarnbyggnaden från 1777, och det ger en levande bild av ortens utveckling från mitten av 1700-talet fram till våra dagar. På museet finns till exempel utställningar med gamla bruksföremål samt ett par hemmiljöer från 1900-talets början.

På den nedre våningen finns också en fungerande maskin från slutet av 1800-talet för framställning av s.k. klippspik. Utomhus finns en ångdriven smideshammare och ett valsverk där stångjärn tillverkats samt ett lok från Sveriges första elektrifierade järnväg som gick mellan bruket och Boxholms station.


Kuriosa:

Boxholm har en särställning när det gäller elektricitetens införande i Sverige. Landets allra första järnbana med elektrisk drift kom i bruk 1890 vid Boxholms järnbruk. Längden var 750 meter och spårvidden blott 89 cm. Strömmen levererades av en generator om 220 volt och 90 ampere. Trots sin litenhet var banan absolut inte betydelselös, den kom att visa vägen för den framtida järnvägselektrifieringen i Sverige. Den var dessutom ekonomisk i drift och maskineriet var hållbart. Anläggningen projekterades och utfördes av Asea, men loket var av amerikanskt fabrikat.

År 1894 togs världens första elektriska valsverk i bruk i Boxholm.

År 1977 togs väldens första digitalt styrda valsverk i drift i Boxholm. Det var Finvalsverket, ett valsverk som ingår i Ovakokoncernen idag och som fortfarande är i full produktion.

Det påstås också att Sveriges första glödlampa fanns i Boxholm. Kung Oskar II tyckte om att sitta och läsa, så också han fick en glödlampa fast 8 år senare. Tro´t den som vill!

Landets första runda klassiska gräddost tillverkades i Boxholm. Det skedde den 24 september 1952. Orsaken var mest en slump, mejeriet hade ett överskott på grädde. År 2011 köpte Arla Boxholms mejeri av Boxholms AB, detta med löfte om att verksamheten skulle fortsätta som tidigare. Den 15 oktober 2018 lämnade dock Arla beskedet att mejeriet skulle läggas ner och Boxholmsost skulle i fortsättningen tillverkas i Östersund. Den 11 december 2019 ystades den sista osten på Boxholms mejeri och den 13 december samma år stängde ostbutiken. Men trots att Arla lade ner osttillverkningen i Boxholm så ystas det återigen ost på Boxholms mejeri men nu i Glada bondens regi! I november 2020 blev det klart med Glada Bondens köp av det anrika mejeriet. Arla har dock fortsatt att göra vad de kan för att stoppa Glada Bonden och mejeriaffären, allt medan Glada Bonden jobbar vidare och anställer personal. Ta gärna en titt på Glada Bondens hemsida, och köp gärna deras ostar i de butiker som tillhandahåller ostarna, till exempel av COOP och ICA i Boxholm


Bruksmuseets stiftelse

Boxholms Bruksmuseum drivs av en stiftelse. Efter årsmötet den 25 april 2023 består stiftelsen av följande ledamöter:

Mikael Palm, Ordförande, Boxholms kommun

Boris Staf, Boxholms kommun
Christian Wallertz, Boxholms kommun

Bengt-Åke Bengtsson, Boxholms AB

Sune Philipsson, Boxholms AB
Jan Bark, Ovako
Gunilla Jonsson, Ovako
Klas Johansson, Facklig representant
Björn Ivarsson Lilieblad, Östergötlands museum
 

Suppleanter

Hans Ove Jacobsson, Boxholms kommun

Vakant, Boxholms kommun

Vakant, Boxholms kommun

Torbjörn Johansson, Ovako

Hanna Friberg, Ovako

Lena Kallenberg, Boxholms AB

Vakant, Boxholms AB

Olof Hermelin. Östergötlands museum

 

Arbetsutskott

Det finns ett arbetsutskott som styr upp lite enklare saker som rör Bruksmuseet. Där ingår:

Ann-Sofie Johansson

Klas Johansson

Hanna Friberg

Jan Bark

Boris Staf

 


Besök Boxholms Bruksmuseum på Facebook


Lite bilder från Boxholms Bruksmuseum:

 

 

| FÖRENINGEN KRAFTTAGETS STARTSIDA |

 

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm