Boxholms Bruksmuseum

Boxholms Bruksmuseum är beläget i den
gamla kvarnbyggnaden från 1777, Boxholms äldsta byggnad.
 

 

Boxholms Bruksmuseum öppnar upp för besökare första gången 2025 i samband med vårens Östgötadagar:

Lördagen den 17 maj klockan 10.00-16.00.

Söndagen den 18 maj klockan 10.00-16.00.

 

Sommarsäsongen på Boxholms Bruksmuseum startar onsdagen den 25 juni.

Museet är därefter öppet...:

Onsdagar klockan 10.00-17.00.

Torsdagar klockan 10.00-17.00.

Fredagar klockan 10.00-17.00.

Lördagar klockan 10.00-14.00.


 

Programkväll

Med Jan Svensson, söndagen den 15 juni 2025, klockan 17

Jan Svensson bor i Karlstad men är bördig från Boxholm. Han har skrivit en bok som innehåller mycket bygdehistoria från Ekeby och Rinna socknar.
Boken utgår från Jans farmor och farfars historia och gården Ekenäs i Hageby.
En stor del av boken handlar om Jans farmors fastrar, Augusta och Albertina. De utvandrade till Amerika i slutet av 1800-talet. Som grund till den delen av boken finns amerikabrev skickade från fastrarna till farmors far, Axel i Ekenäs. Läsaren får följa deras liv o öden i det nya landet.
Jan kommer att presentera utdrag ur boken, uppskattningsvis i runt en timma. Han hoppas också kunna ha med sig böcker om någon vill köpa.
I samband med programkvällen planeras det också en kort tipspromenad i någon form och fika kommer att finnas.

 


Den som önskar komma i kontakt med Boxholms Bruksmuseum kan prova att ringa museets mobiltelefon. Numret till den är 070-6659012. Prata in i mobilsvar om ingen svarar så ringer Ann-Sofie upp när hon har möjlighet.

Det går också att maila till Boxholms Bruksmuseum. Adressen är bruksmu@gmail.com

Om möjlighet finns så öppnar Bruksmuseet upp för sällskap och ger en guidning.

 

Ann-Sofie Johansson har tre somrar i rad guidat besökare på Boxholms Bruksmuseum. Hon återkommer säkerligen till museet sommaren 2025, men även andra guidar ibland besökare.


Entréavgiften 2025:

80 kronor. Då ingår guidning om så önskas. Kostnadsfritt för de under 18 år.

Vi föredrar om du betalar med swish.

För sällskap som blir guidade på museet utanför ordinarie öppettider är entréavgiften 100 kronor per person.


Utflyktsportalen tadigut.nu

Bloggen tadig ut drivs av Sandra Kallin och Thobias Romu som bor i Linköping. De besökte Boxholms Bruksmuseum sommaren 2024 och vi nästan rodnar av hur fint de skriver om upplevelsen.

 

 


Bildutställning på det översta våningsplanet

Utställningen bygger på bilder tagna av

Inge Strand

född: 1930-09-05

död: 2016-08-31

Sedan Boxholms Bruksmuseum invigdes 1987 har det regelbundet arrangerats programkvällar på museets översta våningsplan. I många år var det tradition att Johan Birath avslutade museets säsong med en berättarkväll. Så lär det inte bli mer. Johan avled plötsligt och oväntat den 24 juni 2024. Sörjd av många, inte minst av alla med intresse för Boxholms Bruksmuseum.

Under 2025 finns en ny bildutställning på Bruksmuseets tredje våning. En man vid namn Inge Strand var i många år en stor profil i Boxholm. Inge dokumenterade det mesta som hände i kommunen med sin kamera och/eller filmkamera. När Inge avlidit var det nära att hans bilder och filmer hade hamnat på soptippen. Föreningen Krafttaget fick då frågan om de ville ha alla bilder och filmer vilket de accepterade. Därefter har materialet digitaliserats. Det gör att vi i år kan bjuda på en utställning med en liten del av Inges alla bilder. Det finns till exempel omkring 40 bilder från Boxholmsdagen, förmodligen från tidigt 1960-tal. Totalt är det 177 bilder och det finns bilder från alla möjliga händelser i Boxholms kommun.

Det går också att se bilderna från de två senaste årens utställningar, även om de inte är uppsatta på någon vägg. Man kan sitta vid ett bort och titta på bilderna. Förra året var det en utställning med bilder från Gösta Landelius samlingar.
 

 


Senaste nyheterna på museet:

Vi har bytt ut belysningen i utställningslokalen på andra våningen. Lysrörsarmaturerna är kasserade till förmån för moderna ledarmaturer. Alla dukar på borden är också utbytta.

En bildskärm finns sedan sommaren 2022 på museet och som visar filmer från Boxholms AB:s verksamhet i äldre tider. Det finns tre filmsnuttar på ungefär 3-4 minuter vardera med berättarröst. En av filmerna visar hur verksamheten i Boxholm startade en gång i tiden. En annan film förklarar hur valsning går till och en tredje film berättar till exempel om klippspiktillverkningen. Det finns också en 19 minuter lång film i väldigt bra kvalitet men utan ljud. Den visar rörliga bilder från olika verksamheter, till exempel Nedre verket, Övre verket, Flemmingeverket, Martinen, Masugnen och sågen.

 

Nytt är också historiska artiklar som funnits att läsa i Länstidningen Östergötland. Artiklarna har koppling till Boxholmstrakten på olika sätt. De är inplastade och hänger på snören så de kan enkelt tas ner om man vill läsa.


Mat och fika i Boxholm

Många som ringer till Boxholms Bruksmuseums telefon har frågor om mat och dryck i Boxholm.

 

Pizza och "dagens"

Det finns - åtminstone - två stycken pizzerior i samhället. Det är Pizzeria Torget samt Restaurang Palace. Den senare pizzerian, alltså Restaurang Palace, serverar också dagens rätt på vardagar. Observera att de båda pizzeriorna sommartid brukar turas om med att hålla stängt.

 

Pizza och "grillmat"

Även Grillhuset - beläget nära riksväg 32 - har pizza på menyn. De har också till exempel hamburgare, kebab, schnitzel och klassikern korv med mos!

 

Glada Bondens ostar

Glada Bonden säljer osten som vi i Boxholm kallar för "den klassiska boxholmsosten!" Arla säljer ju ost som kallas Boxholmsost men den tillverkar de numera i Östersund! Glada Bonden har en butik vid Älvkullevägen, bara 130 meter från Grillhuset. I butiken vid ostfabriken går det att köpa och provsmaka Glada Bondens ostar. Butiken håller öppet på dessa tider:

Fredagar klockan 10.00 – 16.00

Lördagar klockan 10.00 – 14.00.

 

Sommaröppet vecka 25-32 på följande tider:

Tisdagar 9.00 - 16.00
Onsdagar 9.00 - 16.00
Torsdagar 9.00 - 18.00
Fredagar 9.00 - 16.00

 

Fika!

I skrivande stund finns det tyvärr inget café i Boxholms centralort. Det fanns ett café på Storgatan som kallades Smaskens men det stängde under 2024.

På gården Hester belägen mellan Boxholm och samhället Sommen finns det dock möjlighet att fika under vissa tider under sommarhalvåret. Det kallas Farmors kafferi och det är en väldigt trevlig och gammaldags miljö. På gården finns även en smedja, ett snickerimuseum och ett vagnsmuseum. Det är knappt sex kilometer till Hester gård från Boxholm. Hester var en gång i tiden en gästgivaregård och gästgiveriets gamla krog finns fortfarande kvar. Byggnaden från 1767 kan mycket väl vara Boxholms kommuns äldsta byggnad, i alla fall som är bevarad i så ursprungligt skick. Det är i denna gamla byggnad som Caroline Brun driver Farmors Kafferi. Se hemsidan för öppettider, länkar nedan.

 Om det passar för Caroline så tar hon gärna emot lite större sällskap för att servera kaffe och hembakat fikabröd även på tider då det normalt inte är öppet.

Surfa gärna in på hemsidan Hester Gård, och/eller Hester Gård på Facebook.

Det går också att maila Caroline på carmabrun@gmail.com eller ringa på 073 330 11 61.

 

 


Hitta Hit:

Adress: Masugnsvägen 4, 595 71 Boxholm.

GPS:koordinater: 58°11'32.7"N 15°2'53.2"E


Tillgänglighet:

Boxholms Bruksmuseum är inrymt på flera våningsplan i den gamla kvarnbyggnaden. Det mesta av utställningen finns på ett våningsplan en trappa upp. På våningsplanet som finns ytterligare en trappa upp finns en lokal där föredrag och andra särskilda arrangemang anordnas vid enstaka tillfällen, och där har det genom åren arrangerats en särskild "sommarutställning". I år finns där en utställning med gamla boxholmsbilder. Totalt är det 175 bilder!

Det finns stolhissar till de två våningsplanen.

Toaletter finns på det nedre samt på det tredje våningsplanet. Toaletten på det nedre våningsplanet är handikappanpassad.

Stolshissar finns till våning två samt till våning tre.


Om Boxholm och Boxholms Bruksmuseum:

Gustav Vasas svåger, Arvid Gustafsson Stenbock, lät uppföra en sätesgård intill Svartån i södra Östergötland. Den fick namnet Bocksholm, "bock" efter honom själv och "holm" som var lite modernt.
År 1754 var Gabriel Adolf Ribbing ägare till Boxholm, och han fick privilegier att sätta upp två manufakturhammare vid Svartån. De kom att kallas Gabriel respektive Beate hammare, namngivna efter honom själv och hustrun. Det var starten för Boxholms bruk!
Än glöder järnet i Boxholm då två av Ovakos varmvalsverk är belägna på orten men bruksepoken gick i graven i början av 1980-talet. Sveriges sista martinugn (där järnskrot smälts) stängde 1981 och i samma veva styckade man upp det anrika bruket bestående av varmvalsverk, kallvalsverk, lantbruk, osttillverkning, sågverk och skogar. Boxholm klarade dock omstruktureringen bra då brukets olika delar köptes upp av andra företag och nya företag bildades, men bruksepoken i Boxholm tog slut 1981.

Boxholms Bruksmuseum, är beläget i den gamla kvarnbyggnaden från 1777, och det ger en levande bild av ortens utveckling från mitten av 1700-talet fram till våra dagar. På museet finns till exempel utställningar med gamla bruksföremål samt ett par hemmiljöer från 1900-talets början.

På den nedre våningen finns också en fungerande maskin från slutet av 1800-talet för framställning av s.k. klippspik. Utomhus finns en ångdriven smideshammare och ett valsverk där stångjärn tillverkats samt ett lok från Sveriges första elektrifierade järnväg som gick mellan bruket och Boxholms station.


Kuriosa:

Boxholm har en särställning när det gäller elektricitetens införande i Sverige. Landets allra första järnbana med elektrisk drift kom i bruk 1890 vid Boxholms järnbruk. Längden var 750 meter och spårvidden blott 89 cm. Strömmen levererades av en generator om 220 volt och 90 ampere. Trots sin litenhet var banan absolut inte betydelselös, den kom att visa vägen för den framtida järnvägselektrifieringen i Sverige. Den var dessutom ekonomisk i drift och maskineriet var hållbart. Anläggningen projekterades och utfördes av Asea, men loket var av amerikanskt fabrikat.

År 1894 togs världens första elektriska valsverk i bruk i Boxholm.

År 1977 togs väldens första digitalt styrda valsverk i drift i Boxholm. Det var Finvalsverket, ett valsverk som ingår i Ovakokoncernen idag och som fortfarande är i full produktion.

Det påstås också att Sveriges första glödlampa fanns i Boxholm. Kung Oskar II tyckte om att sitta och läsa, så också han fick en glödlampa fast 8 år senare. Tro´t den som vill!

Landets första runda klassiska gräddost tillverkades i Boxholm. Det skedde den 24 september 1952. Orsaken var mest en slump, mejeriet hade ett överskott på grädde. År 2011 köpte Arla Boxholms mejeri av Boxholms AB, detta med löfte om att verksamheten skulle fortsätta som tidigare. Den 15 oktober 2018 lämnade dock Arla beskedet att mejeriet skulle läggas ner och Boxholmsost skulle i fortsättningen tillverkas i Östersund. Den 11 december 2019 ystades den sista osten på Boxholms mejeri och den 13 december samma år stängde ostbutiken. Men trots att Arla lade ner osttillverkningen i Boxholm så ystas det återigen ost på Boxholms mejeri men nu i Glada bondens regi! I november 2020 blev det klart med Glada Bondens köp av det anrika mejeriet. Arla har dock fortsatt att göra vad de kan för att stoppa Glada Bonden och mejeriaffären, allt medan Glada Bonden jobbar vidare och anställer personal. Ta gärna en titt på Glada Bondens hemsida, och köp gärna deras ostar i de butiker som tillhandahåller ostarna, till exempel av COOP och ICA i Boxholm


Bruksmuseets stiftelse

Boxholms Bruksmuseum drivs av en stiftelse och styrelsen består av följande ledamöter:
 

Representerar

 

Ordinarie

Suppleanter

Boxholms kommun

 

 

Vakant

Boxholms kommun
AnnSofie Ramevik

Boxholms kommun

Hans Jacobsson

Ovako

Torbjörn Johansson

Ovako
Hanna Friberg

Boxholms AB

Lena Kallenberg

Facklig representant
Vakant

 

Arbetsutskott

Museet har ett arbetsutskottet vars uppgift är att driva den dagliga verksamheten. Arbetsutskottet har behörighet att ta beslut om löpande kostnader av mindre värde.
Under 2025 består arbetsutskottet av nedanstående personer, med de kan på eget initiativ bjuda in fler lämpliga personer till gruppen.

Christian Wallertz, Hanna Friberg, Klas Johansson, Jan Bark, Boris Staf och Ann-Sofie Johansson.

 

Organisationsnummer:

823000-5954

 


Besök Boxholms Bruksmuseum på Facebook


Lite bilder från Boxholms Bruksmuseum:

 

 

| FÖRENINGEN KRAFTTAGETS STARTSIDA |

 

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm