Domarringen intill gamla Hagebyvägen

Söndagstur den 4 januari 2009

Berättare: Johan Birath

Det nya året inleddes med riktigt kallt väder. Så årets första söndagstur, tillika säsongens sjätte "tur" kom att bli en riktigt kylig söndag. Termometern där hemma visade minus 16 grader på morgonen, även om jag vet att temperaturen varierade någon eller några grader hos boxholmarna. Men det var en riktigt härlig vinterdag. Himlen var klarblå, och solen steg sakta upp över horisonten, även om den ju inte tar sig speciellt högt på himlen så här års.

På väg till brasan gick en räv omkring på vägen, en riktigt vacker syn. Detta trots att den tuggade på en stor sork, och att jag såg att den hade svårt att stödja på höger bakben när den sedan knallade iväg över åkern. (se bilderna).

Jag tänkte att kylan skrämmer kanske folk att ta sig till elden, även om ju en grå, och blåsig dag med ett par plusgrader kan kännas kyligare än en dag som detta.

Elden var förlagd till en domarring, och som är belägen alldeles intill den gamla Hagebyvägen strax innan Kohagen. Domarringar är egentligen gravar från järnåldern. Läs gärna mer om domarringar på Wikipedia.

Berättare denna söndag var Johan Birath. Just att han var dagens berättare gjorde att jag ändå trodde på god uppslutning till elden, han brukar nämligen kunna locka lite extra besökare. Det trodde också Lennart Gustafsson. Han är boende på Hagby Gård och ordförande i orienteringsklubben, och han såg till att det denna gången fanns två rejäla och värmande härliga brasor denna kylslagna dag.

Som sagt, Johan var ju dagens berättare, och han gav alla besökare en lång och rejäl historielektion! Han lät också åhörarna förstå vad han tycker om klimatförändringen, detta med tanke på alla de klimatförändringar som vi ju haft genom historien. Vi fick också vet att vi kan glömma en hel del av det vi lärde oss på historielektionerna i skolan. Det är mycket som vi vet i dag och som vi inte visste då. Johan pratade också om alla de tidsåldrar som vi haft, såsom stenålder, bronsålder, äldre järnålder och yngre järnålder. Han berättade också att domarringen som vi befann oss vid, sannolikt inte innehåller nånting idag. Det är därför knappast lönt att gräva ut den. Man kremerade folk även på den tiden, och eventuella föremål har för länge sen rostat bort. Möjligen skulle man kunna hitta rester av en kruka vid någon av stenarna.

Vi fick också veta att vi bor i en bygd som är väldigt rik på fornminnen. "Boxholmare" har funnits långt innan gamla städer som exempelvis Linköping, Söderköping och Skänninge fanns, även om de ju då inte hette Boxholmare...

Johan var på ett riktigt bra berättarhumör, och han hade nog kunnat fortsatt att prata en god stund till, bara inte tårna hade "försvunnit"...

Men hur många besökare var det nu då? Jo, omkring 60 personer stod i den ring som lyssnade på Johan. Dessutom såg jag några personer som trotsade kylan och löptränade denna dag.

Klas Johansson

Se bilder från denna söndagstur!

 

Till startsidan                    Till sidan torp- och söndagsturer