Torpruinen Gölen

Söndagstur den 16 januari 2022

Berättare: Anna Pettersson

I december 2001 arrangerades den första Toroturen och sedan dess har torpturer - följt av Söndagsturer från säsongen 2006-2007 - varit årligt återkommande varje vinter. Boxholms Orienteringsklubb och Föreningen Krafttaget har varit arrangör. Men förra vintern tändes inga eldar i skogarna kring Boxholm. Undertecknad som har organiserat och planerat Söndagsturerna saknade plötsligt kraften och lusten att starta planeringen av ännu en säsong med Söndagsturer. Osäkerheten med en fot som skulle opereras bidrog till tveksamheten, och eftersom pandemin tog fart sent på hösten 2020 så hade det knappast blivit några Söndagsturer den vintern även om vi hade planerat för det.

En person som såg konstaterade att inga Söndagsturer skulle genomföras vintern 2020-2021 var Kjell Knutsson från Gärdslätt, tillika ordförande för Svenska Turistföreningens lokalsektion för västra Östergötland, det vill säga för STF Folkunga. Han ringde mig att frågade om STF Folkunga kunde ordna två Söndagsturer under vintern, alltså låna Krafttagets och BOK:s koncept. Det fick naturligtvis Kjell och STF Folkunga gärna göra. STF Folkunga arrangerar en hel del olika arrangemang, ofta med vandringar, men de saknade aktiviteter just den tid på året då det brukar vara Söndagsturer. Jag lovade Kjell att göra reklam för Söndagsturerna genom de kanaler som vi i Krafttaget/BOK brukar använda.

Nu blev det inga Söndagsturer den förra vintern, men till denna vinter såg ju läget betydligt ljusare ut. Smittspridningen tog ju dock rejäl fart i början av januari, men arrangemang utomhus har det inte införts några regler mot att genomföra.

Den första av vinterns två Söndagsturer genomfördes den 16 januari, och Anna Pettersson hade berättaruppdraget. Hon är född med efternamnet Knutsson och hon är brorsdotter till Kjell. Anna pratade i 50 minuter, men jag tror ingen blev särskilt trött eller frusen, för Anna hade en mycket intressant historia att förmedla. Hanna, mamma till Annas farmor Naemi, hade en storasyster som hette Hedvig Sofia men kallades för Hedda. Hedda utvandrade till USA 1888 och två år innan henne, alltså 1886, så utvandrade August, hennes blivande man. De gifte sig några månader efter att Hedda kommit över till Wesley i delstaten Iowa, USA. Söder om Wesly ligger Boxholm i Iowa.
Föräldrarna till August bodde i torpet Gölen, platsen för denna Söndagstur. August äldsta syskon var födda där men August själv var född i torpet Hallen som ligger inte långt från Blåviksvägen. Hedda Sofia Thorn var ju född i Södra Kvisslehult men bodde i Karsbo när hon utvandrade. August hette Johansson från början men tog senare namnet Engström.

Anna hade förberett sitt föredrag i skogen med många inplastade bilder från släkten och från USA. Anna har ju även varit i USA och studerat och eftersom hon redan då hade stort intresse för utvandringen så valde hon att studera i svenskbygderna.

Anna spelades in i skogen idag, så det går att lyssna på hennes föredrag från skogen, länk finns längst ner. Gör gärna det, då får ni veta bland annat hur Anna fick kontakt med sin Amerikanska släkt och allt som detta har inneburet. Till exempel så har Amerikanska släktingar till Anna varit i Sverige och sett förfädernas platser, till exempel torpruinen Gölen.

Det var en snöfri och ganska så skön dag i skogen, även om det blåste ganska så friskt. Blåsiga dagar är det himla skönt att det finns högtalarväst, annars skulle många få svårt att höra berättaren, framförallt när det är så mycket folk som det var denna söndag. Det var nämligen runt 80-90 personer som kommit för att lyssna på Anna, det är ju fantastiskt bra!

 

Ytterligare en Söndagstur ska genomföras i vinter. Den 13 februari tänds elden vid en torpruin nära Kjell Knutssons hem vid Gärdslätt. Då är det Kalle Bäck som har berättaruppdraget. Mycket bättre kan det ju knappast bli, han är ju en van föreläsare, och expert på torparlivet.

VÄLKOMNA!

Klas

Se bilder från Söndagsturen vid torpruinen Gölen

Lyssna på Anna Pettersson (längd: 50:44)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm