Torpruinen Svarvarehemmet, Gärdslätt

Söndagstur den 13 februari 2022

Berättare: Kalle Bäck

STF Folkunga tog över konceptet Söndagsturer, även om Föreningen Krafttaget och Boxholms OK står som medarrangörer. Två Söndagsturer planerade STF - med Kjell Knutsson i spetsen - att arrangera i vinter. Den första Söndagsturen ägde rum den 16 januari, och den 13 februari var det dags för säsongens andra Söndagstur.

STF Folkunga hade valt att förlägga arrangemanget till en torpruin på Gärdslätts marker, nämligen där Svarvarehemmet har legat, ett torp som var bebott fram till 1867. Det var den 274:e elden som tändes vid resterna av torpstugan och det var ju på en plats och i ett område där det aldrig tidigare har arrangerats någon Torp- eller Söndagstur  tidigare. Men att komma till nya och okända marker är ju alltid trevligt och det var en väldigt vacker och trevlig plats som Kjell letat upp. Man kan tänka sig hur enormt vackert det kommer att bli på platsen när naturen börjar grönska och blåsippor och vitsippor blommar.

Nu visade kalendern den 13 februari och det borde vara full vinter, men temperaturen låg på flera plusgrader och någon snö var inte i sikte. Det var en riktigt skön och behaglig söndag, det tyckte nog de flesta.

Kalle Bäck var ju denna söndags huvudperson, en man som kan det mesta om hur livet var för allmogen förr i tiden. Kalle är professor i historia och har skrivit flera böcker och han har forskat mycket om hur torparlivet var. Kalle är ju dessutom enormt duktig på att föreläsa i ämnet, det kanske var en orsak till att detta blev en Söndagstur som lockade kollosalt mycket folk. Kalle Bäck själv trodde knappast att han skulle behöva ta på sig någon högtalarväst. Han tänkte att den lilla publik han trodde skulle komma skulle kunna stå ganska nära honom, men en strid ström av besökare kom gående genom hagmarken bortifrån vägen vid Sandvik. Det är svårt att säga hur stor publiken var men runt 110 personer bör det ha varit, jag hamnade där nånstans vid ett försök att räkna. Jättekul förstås, och Kalle var väldigt överraskad. Det var ju konkurrens från OS denna förmiddag med skidstafett, Sverige-Finland i ishockey samt tävlingar i skidskytte. Men många valde naturen och Kalle Bäck framför sport på TV.

Kalle berättade om hur livet var för torparna, och om ett yrke som är förbjudet sedan 1944. Torparlivet var på den tiden idealiskt både för torparna och för bonden på gården där torpet var beläget. Kalle förklarade orsaken till detta, samt många andra saker. Till exempel hur många dagsverken som torparen kunde få göra och vad detta innebar. Vad som skiljde torpen från backstugor fick publiken också veta, samt varför torpen mot slutet av 1800-talet började försvinna.

Det går att lyssna på Kalle Bäck och hans föredrag på Gärdslätts marker. Klicka på länken nedan. Det finns även en länk till bilder från Söndagsturen.

Nu är årets två Söndagsturer avklarade, och Föreningen Krafttaget och Boxholms OK får tacka STF Folkunga och framförallt initiativtagaren Kjell Knutsson för de båda succéartade Söndagsturerna. Jättertrevligt har det varit och så härligt med det stora intresset. Trevligt också att höra att STF Folkunga tänkt att återkomma med Söndagsturer även nästa vinter.

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen vid torpruinen Svarvarehemmet, Gärdslätt

Lyssna på Kalle Bäck (längd: 30:01)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm