I Österskogen strax norr om Fällhagen

Söndagstur den 30 december 2018

Berättare: Anders Hylén

Vi är mitt i mellandagarna, i 2018 års skälvande sista dagar och den femte Söndagsturen är avklarad. Det betyder faktiskt att en tredjedel av årets Söndagsturer är genomförda. Tio återstår alltså, den 10 mars tänder vi ju den sista elden.

Årets största helg har passerat, jag tänker förstås på julen, men nu stundar ju nyårsfirande och därefter trettonhelgen innan det blir mer normala helger fram till att påsken ska firas den 19-22 april, det blir sent denna gång. Ibland brukar Söndagsturerna göra uppehåll när det är jul och nyår men det beror på vilka datum som söndagarna infaller på. När söndagarna infaller den 23/12 och 30/12 så är det bara att köra på tycker jag.

Högtalarvästen, den nya som inköptes förra vintern, har gett en del huvudbry. Den fungerade inte till belåtenhet när årets säsong kördes igång, ljudstyrkan gick ju inte att justera och jag skickade västen till Crevoice i Västervik för felsökning och reparation. Nu har västen kommit tillbaka och på följesedeln går att läsa. "Felet var glappkontakt inne i volymkontrollens jordkontakt. Garanti". Det kostade alltså inget, västen var ju mindre än ett år gammal så det blev garantiärende, däremot har jag faktiskt betalat 140 kronor i frakt, men jag bråkar inte om den saken. Jag hittade nämligen ingen garantisedel eller bevis från inköpet så jag är tacksam att reparationen gjordes utan kostnad...

I Österskogen vill man ju gärna förlägga en och annan Söndagstur men området är inte helt lättillgängligt. Det låter kanske märkligt, men jag faktum är att i väster ringlar Svartån fram och det är breda åkrar och ont om bra vägar. I öster är det en starkt trafikerad väg och dessutom viltstängsel som måste passeras för att komma in i skogen. Det går dock att komma till skogen genom att passera under riksväg 32 och stängslet i höjd med Ingemarsvallen, en möjlighet som utnyttjats tidigare. Och så kan man ju komma till skogen från söder och är det inte mycket snö och skidspår så är det ju inga problem. Men sådant vet man ju inte när säsongen planeras. Vid denna Söndagstur placerade jag elden i en vacker lite trolsk äldre skog nedanför några stora stup, knappt 200 meter norr om bebyggelsen i Fällhagen. På den platsen hade Boxholms OK ett jubileumsblot den 17 november 2004. Ett blot inom Boxholms OK innebar att sitta och kura i bäcksvarta mörkret vid en brasa i skogen och så hade vi någon programpunkt, och vid detta tillfälle pratade Johan Birath. Boxholms OK firade 70 år som förening 2004 så arrangemanget kallades för jubileumsblot.

Berget skjuter ut kraftigt och bildar som ett tak strax intill och det påstås att de ungdomar som bildade Boxholms OK hade möten på denna plats. Om man kryper in och tittar upp på det utskjutande taket så kan man se bokstäverna KEW följt av årtalet 1930 "nånting". Det är Karl-Erik Wennerqvist som skrivit sina initialer.

Nu, drygt fjorton år senare, brann åter elden vid den vackra platsen i Österskogen. Kerstin Andersson, granne med undertecknad, hade för första gången ansvar för elden, vägvisningen och vätskeservicen till löparna. När säsongen planerades behövdes en ansvarig ytterligare för detta uppdrag, detta för att få en jämn spridning av ansvariga och frågan gick till Kerstin som inte tvekade till att bli eld- och vägvisningsansvarig när hon såg att hon var ledig aktuell söndag.

Berättaruppdraget denna söndag hade Anders Hylén. Jag tänkte att jag vet egentligen väldigt lite om Anders Hylén, till exempel om hans bakgrund, var han växt upp och sådant. Jag tyckte att han borde kunna prata om detta på en Söndagstur så Anders fick frågan om att Söndagstursprata, något han visserligen gjort tidigare, nämligen den 18 december 2011. Den gången delade Anders berättaruppdraget med Eddy Rosenlöf och Anders pratade om måndagskvällarna i Folkets park och om parkens historia. När Anders fått frågan denna gång så bad han om lite betänketid. Men det dröjde bara några få minuter så ringde Anders tillbaka och svarade ungefär. "ni lägger ju ner så mycket arbete på detta, det är självklart att jag ställer upp!" Och lika självklart blev ju en Söndagstursarrangör väldigt glad över ett sådant svar.

Anders hade ett önskemål, nämligen att inte bli inspelad, och självklart gick jag honom till mötes. Vill berättarna inte bli inspelade så låter jag bli. Anders ansåg att det fanns en del känsliga saker som han skulle beröra och detta var orsaken. Annars pratade han mycket om sin barndom och uppväxt i Sya, om hur han praktiserade som frisör hos Hägers i Mjölby, om hur han beslöt sig för att starta eget och om hur han sedan hamnade i Boxholm och tog över efter Edgar Strömberg.

Anders pratade runt 45 minuter och han hann med MYCKET under den tiden, och det blev en hel del fniss från publiken. Det kändes som att de 45 minuterna gick riktigt fort.

Kul att Corren kom till denna Söndagstur. Frida Glenning Ströberg har nu varit på sitt livs första Söndagstur och hon var väldigt fascinerad av arrangemanget. Så antagligen kommer en artikel i tidningen någon dag...

Det var ju en riktigt vacker och härlig vinterdag, solen visade sig och temperaturen var nära noll grader. Det var runt 45 personer i publiken som lyssnade på Anders men det var också många löpare som kom springande och passerade publikskaran. Jättetrevligt! Karl-Johan Norén meddelar att det minst 17 löpare vid vätskan varav 14 stycken sprang från Vivåsen. Rekord, åtminstone för denna säsongen rapporter Karl-Johan.

 

Nästa år blir det nya Söndagsturer. Dagarna kommer att bli längre och längre för varje dag och vecka som rullar på och när den sista elden tänds BORDE ju våren vara här. Den första elden under 2019 kommer att tändas den 6 januari, alltså på trettondagen. Platsen blir hemma hos Mikael och Helena Ström i Åstugan, Strålsnäs, och det är Mikael som ska ta på högtalarvästen. Åstugan kommer man till genom att svänga in mot Ingemarstorp och ungefär mitt i allén ser man Åstugan på höger sida. Det är inte så himla gott om parkeringsplatser vid Åstugan så stanna gärna på Ingemarstorpsvägen, den större asfalterade vägen 250 meter innan Åstugan.

Välkommen till Söndagsturen nästa söndag!

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen i Österskogen

Ingen ljudinspelning från denna Söndagstur, ett önskemål från Anders

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm