Strax norr om Löverhult

Söndagstur den 3 februari 2019

Berättare: Margareta Sigbladh

Jag begriper inte riktigt vart veckorna tar vägen, tiden går så fort, så fort... Nu är tio Söndagsturer genomförda! Det innebär att två tredjedelar av säsongen är historia, det återstår ju fem Söndagsturer. Det blir några spännande veckor fram till avslutningen den 10 mars, då tänker jag på vädret. Ibland har det varit varmt och väldigt vårlikt när säsongen varit över och ibland har vi stått i djup snö och lyssna på berättaren, vi har ju förra året i färskt minne.

Men ibland faller det ju snö mitt i vintern också, och det är väl inget överraskande i och för sig... Denna söndagen blev ju extremt snöig. Flera dagar innan denna helgen pratade meteorologerna om en snöig helg och kvällstidningarna skrev om dubbla snösmockor följt av en snöchock! Egentligen är det väl bara ett normalt vinterväder men det var ju en hel del snö som full på natten innan denna söndagen.

Men nu har vi lagt Söndagstur nummer tio bakom oss, den blev ju av trots det besvärliga väglaget och att vi fick pulsa en del i snö. Men i skogen var det ju otroligt vackert med snötyngda träd. Elden tändes på en plats och i en skog i Boxholms tätorts södra utkant. I terrängen strax norr om Löverhult är det nog sällan som någon befinner sig men det är egentligen en väldigt fin äldre skog och där går en väg fram som egentligen är järnvägsspårets gamla sträckning. Stenmurar är upplagda intill den gamla vägen, det vill säga järnvägsspåret, och jag tyckte att jag nästan hittat den perfekta platsen för en Söndagstur, på många sätt var det så. Det är en skog och ett område där få Boxholmare varit, troligen i alla fall, och det är ju himla trevligt att ha Söndagstur på sådana platser. Dessutom är ju platsen lätt att nå och parkering insåg jag inte skulle vara några problem, även om all snö gjorde det lite besvärligt.

Berättaruppdraget hade Margareta Sigbladh från Gnosjö. Jag fick kontakt med Margareta våren 2017 (bör det ha varit) då hon hittat till Krafttagets hemsida. Margareta har ett stort historiskt intresse och hon kunde berätta att hon hade många foton som skulle kunna intressera oss i Krafttaget. Bilderna har skannats och de ligger i en egen mapp på hemsidan, direktlänk här!

Margareta kom också att ta initiativ till en föreläsning i Blåvik om Alfortsläkten från Liljeholmen, dansken Esben Alfort var det som föreläste i Blåviks kyrka den 12 juli 2017, och det blev en föreläsning även 2018, den 11 juli var datumet. Jag ska inte här gå in i detalj på detta, men jag gjorde en artikel till Länstidningen om föreläsningen 2017, och den kan man läsa genom att klicka här!

I samband med föreläsningarna kom jag att hjälpa Margareta med en del praktiska saker, det var främst affischering och att få ut föreläsningarna på diverse digitala kanaler, som Östergötlands evenemangskalender och på sociala medier. Jag och Ann-Sofie har blivit vänner med Margareta och hennes man Bengt, vi besökte paret i deras hem i Gnosjö hösten 2017 då vi hade vägarna förbi. Och det är klart att jag har haft Margaretas namn i tankarna då det blivit dags att planera för Söndagsturer och till denna säsongen fick hon frågan. Jag minns inte vad Margareta svarade, men hon tvekade i alla fall aldrig, jag fick uppfattningen att hon tyckte det var självklart att säga ja.

Margareta och hennes man åkte till Tranås redan på lördagen och tog där in på hotell, annars hade det nog varit i besvärligaste laget att ta sig från Gnosjö upp till Boxholm på söndagsmorgonen. Ett trettiotal kom till den snöklädda skogen för att lyssna på Margareta och det får väl anses som väldigt bra med tanke på vädret. Men det är klart, en och annan stannade kanske hemma på grund av all snö som fallit under natten. Men med facit i hand, jag tycker detta var en av de mysigaste söndagsturer vi haft och därtill fick vi ju höra ett väldigt intressant föredrag av Margareta. Hon berättade om sig själv och sin koppling till blåvikstrakten och framförallt om hennes spännande förfäder. Margareta är uppväxt utanför Linderås men hon känner bättre till namnen på torp och gårdar i blåvikstrakten än kring Linderås. Margareta kommer från Alfortsläkten och jag föreslår att ni lyssnar på henne via länken nedan.
 

Om en vecka så är det ju söndag igen och självklart dags för en Söndagstur igen. Då tänds elden på en plats ungefär mitt emellan Sjögarp och Lagnebrunna. Då är det Catharina Lekander som ska ta på högtalarvästen. Catharina var min klasskamrat från lekis och på grundskolan upp till och med sjätte klass. När det var dags för högstadiet så flyttade familjen till Åtvidaberg något som Catharina inte alls gillade! Hon har bott i trakten av Kalmar men flyttade för inte alls så länge sen tillbaka till Åtvidaberg och jag fick en idé att fråga om hon vill komma och prata på en Söndagstur. Frågan överraskade Catharina och hon fick en lång betänketid men till slut så svarade hon "ja" och det är vi ju jätteglada för! Jag har föreslagit att Catharina kan berätta minnen från uppväxten i Boxholm och om vad som sedan hände, till exempel nåt om melodifestivalen där Catharina, tvillingsystern Cristina och lillasyster Helena var med 1985. Vi får se, men det är himla kul att Catharina ställer upp och pratar i en boxholmsskog!

Välkomna nästa söndag!

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen strax norr om Löverhult

Lyssna på Margareta Sigbladh (längd: 29:33)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm