Mellan Hester och Brokulla (torpruin Jonsberg)

Söndagstur den 16 december 2018

Berättare: Bernt Mattsson

Veckorna rullar på och det väloljade söndagstursmaskineriet likaså... Den tredje Söndagsturen är nu historia.

Vi har nu kommit till den 16 december, och att få i sig D-vitamin genom solen, det är verkligen inte lätt nu. Vad jag har hört så är det inte ens möjligt, för även om solen visar sig så är dess strålning för svag. Solen står alltså för lågt mitt på dagen för att vi ska få i oss D-vitamin.

Idag, det vill säga den 16 december, så är solens upp- respektive nedgång klockan 08.41 (upp) och 15:09 (ned). Vid vintersolståndet, det vill säga den 21 december, är tiderna 08:45 (upp) och 15:10 (ned). Vid Söndagsturen om två veckor, alltså den 30 december, är tiderna 08:46 (upp) och 15:18 (ned). Alla tider kommer från en app i min telefon. Men det är skönt att ljuset på eftermiddagarna återkommer ganska snabbt. Tiderna för den 16 januari, alltså om exakt en månad, är 08:32 (upp) och 15:47 (ned).

Det har hänt en del under den gånga veckan, till exempel så har ju Söndagsturerna uppmärksammats i radion. Jessica Gredin på radion kom till Boxholm i höstas och gjorde ett inslag om Skogs-Sara, jag kom då i kontakt med Jessica. Plötsligt fick jag en tanke, Söndagsturerna borde ju få lite uppmärksamhet i lokalradion! Så jag mailade Jessica Gredin och i mailet förklarade jag vad Söndagsturer är. En sändning från skogen hade ju varit riktigt kul men lokalradion sänder ju inte på söndagar men jag tänkte att de borde kunna uppmärksamma arrangemangen på annat sätt. Jessica föreslog att jag skulle komma till studion redan dagen efter, men det var ju svårt eftersom jag då hade förmiddagsskift. Men måndagen den 10 december rullade jag till Norrköping. Sveriges Radio ligger på Västgötegatan, mitt inne i "smeten". Det är helt nära Arbetets museum till exempel. Jag sa till Jessica att det var inte helt enkelt att hitta en parkering, och att det är mycket lättare att hitta parkering i en Boxholmsskog än vad det är i Norrköping...
Det blev ju ganska så mycket trivsamt prat om Söndagsturerna och nog tyckte jag att Jessica var helt ärligt fascinerad av arrangemangen. Om man vill så kan man lyssna på referatet i efterhand här! Länk finns också på Söndagsturssidan.

Mer som har hänt under veckan är att den högtalarväst som införskaffades mitt under den förra säsongen har skickats tillbaka till företaget, västen har inte fungerat så som den ska. Det har känts som att förstärkningen inte har gått att justera, det har varit full effekt med en gång. Vi hoppas att en fungerande väst kommer tillbaka inom kort, och numera har vi ju två västar vilket är väldigt bra i situationer som detta.

Söndagsturen drog söder ut denna tredje advent. Längre åt Smålandshållet till ska vi faktiskt inte på hela säsongen. Det kom att bli en kulle mellan Hester och Brokulla, mitt emellan järnvägen och den relativt nygjorda vägen mot Lilla Herkhult. Jag var ganska nöjd när jag "hittat" denna plats, jag tyckte att det var en väldigt vacker skog med mjukt och lättgånget underlag. Alldeles intill platsen för elden har det tidigare legat ett torp, något som kan förklara det jämna underlaget. Delar av kullen har helt klart varit betesmark eller rent av odlad mark. Torpet kallades för Jonsberg och torpets husgrund låg exakt där vägen mot Lilla Herkhult idag går fram. Boxholms OK och Ekeby Hembygdsförening torpmärkte Jonsberg 1988 men eftersom vägen idag går rakt över torpgrunden så fick minnesskylten sättas i diket till höger om vägen. Jonsberg var nybygge år 1839, detta framgår tydligt i husförhörsboken. Då flyttade Jonas Ottosson och hustrun Stina Andersdotter till Jonsberg, de kom från Kårarp, gården som Jonsberg ju låg under. Jonas var född i Appuna 1787 och Stina i Flisby 1769, och torpet fick antagligen namnet Jonsberg eftersom nybyggaren hette Jonas.

Enligt minnesskylten så var Jonsberg bebott fram till 1951, och stugan finns med på den ekonomiska kartan från 1948. Kolla gärna in Jonsberg på torpmärkningsidan. Där kan man på en karta se hur vägen går rakt över torpgrunden.

Bernt Mattsson var huvudperson vid denna Söndagstur, det var han som drog på högtalarvästen, den gamla men som glädjande nog fungerar. Bernt har jag haft i tankarna i ganska många år, alltså som en tänkbar berättare på en Söndagstur. I höstas så hamnade jag på samma kräftskiva som Bernt och vi hamnade väldigt nära varandra vid bordet också så då föll det sig naturligt att fråga om han ville prata på en Söndagstur. Och Bernt svarade "ja" i stort sett med en gång! Jättekul!

Det var en lite grå söndag den 16 december men ändå en ganska så skön och behaglig vinterdag. Temperaturen låg nära noll grader eller något under nollan och på marken fanns ett litet lager med pudersnö. Mycket lite snö visserligen, men kanske tillräckligt för att vi ska förstå att det är december månad och vissa tycker ju att det inte behöver komma mer snö än så. Men en del tycker ju annorlunda förstås...

Janne Lindgren fixade vägvisningen, elden och vätskan denna söndag och det brann så det knakade när folk anlände till den trivsamma platsen. Jag räknade till runt 40 personer i publiken, kanske något mer till och med och det får väl anses som godkänt. Det var ungefär lika många som vid premiären. En del löpare dök upp och försåg sig av vätska och jag såg fyra stycken löpare men det kan mycket väl ha varit fler som druckit vätska men som jag inte såg.

Jag tycker det var väldigt trevligt att få lyssna till Bernt Mattsson och ta del av hans livshistoria. Det var nämligen om den som som Bernt pratade, eller i alla fall delar ur den. Vi fick veta att han fick en kompass som pojke och blev intresserad av orientering. Bernt och hustru Yvonne är uppväxta i de norra delarna av Uppland, men Bernts arbete tog honom till exempel till Horndal, senare Surahammar och år 1968 gick flytten till Boxholm. Bernt berättade lugnt och tydligt och det var intressant och lätt att leva sig in i de turer och tankar som dök upp när Bernt och Yvonne tog sina livsavgörande beslut.

Lyssna på Bernt via länken här nedan, det är mycket intressant!

 

Om en vecka visar almanackan den 23 december! Det är dagen innan julafton, men Söndagsturerna rullar givetvis på precis som vanligt. Elden brinner då vid hembygdsgården Boden, troligen vid magasinsbyggnaden som är belägen söder om hembygdsgården, alltså på den högra sidan om vägen.

Gustaf Montelius fick frågan i höstas om han kan tänka sig att bjuda på ett musikinslag denna söndag, kanske lite jullåtar och hans svar var "jag hakar gärna på".

Kanske dyker det upp en tomte vid Boden också, han bör ju vara ute och röra på sig dagen innan julafton...

Bra att veta för er som ska springa är förstås att långsvängen den 23 december kommer att utgå från Åsbo skolas idrottshall där det blir omklädning och dusch. Detta har Karl-Johan Norén meddelat.

Välkomna nästa söndag!
 

Klas

Se bilder från Söndagsturen mellan Västra och Stora Herkhult

Lyssna på Bernt Mattsson (längd: 46:56)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm