Vacker mossbevuxen skog sydväst om Långliden

Söndagstur den 3 december 2017

Berättare: Ingrid Baan De Loof

Jag var länge fullständigt säker på att premiären för Söndagsturerna, som ägde rum den 26 november också var den första advent, men bara någon vecka innan premiären fick jag klart för mig att datumet för första advent var den 3 december. Ovanligt sent alltså och så sent det över huvudtaget kan vara. Det innebar att säsongens andra Söndagstur genomfördes samma dag som vi tände eller tänder det första ljuset.

I trakterna av den långa backen har ett flertal Söndagsturer genomförts genom åren. Namnet Långliden betyder ju faktiskt "den långa backen", och det är en gård som har funnits i flera hundra år. Den finns med på kartor från 1600-talet men kan vara betydligt äldre än så. Det är tacksamt att förlägga Söndagsturer vid Långliden för det är en vacker trakt med kulturlandskap och gamla gärdesgårdar. Dessutom bor ju Karl-Erik i Långliden, en flitig besökare av Söndagsturerna. Han är nog mest känd under namnet Kalle i Långliden.

Även om vi varit kring Långliden flera gånger tidigare så brukar jag variera platserna något. Denna gången valde jag en plats för elden i en mycket vacker mossbevuxen skog strax efter att man passerat Långliden vid färd på vägen och på den vänstra (södra) sidan om vägen mot Ugglehult. Det var en plats utan någon speciell sevärdhet men det är en härligt vacker äldre skog.

När berättarnamnen presenterades inför säsongen med Söndagsturer så var det nog många som reagerade speciellt över ett av namnen, nämligen Ingrid Baan De Loof. Vid det här laget vet nog de flesta att Ingrid och hennes man Edwin sedan 2009 drivit Hätte camping i Tranås och sedan 2013 är de också ägare av campingen. Jag och Ann-Sofie åker gärna iväg med vår husvagn över en helg till en camping inte allt för långt bort och ibland har vi nöjt oss med att ta oss till Tranås. Där har vi förstås träffat på det trevliga paret från Nederländerna, Edwin och Ingrid, och det har blivit ganska långa pratstunder. Vi har hjälpt till med förklaringar när olika svenska ord passar bäst att säga. Vi fick veta om en hel om de språkförbistringar som Edwin och Ingrid råkade ut för i början i Sverige och plötsligt fick vi en tanke, kanske Edwin eller Ingrid skulle kunna prata på en Söndagstur tänkte vi... Först fick vi ju förklara vad Söndagsturer är för något och sedan så lade vi fram vår idé. Ingrid blev ganska så nervös av tanken men ville heller inte säga nej, och vi blev väldigt glada när vi kunde lägga till Ingrid Baan De Loof i listan med berättarnamn.

Detta var i slutet av augusti så hon har sedan haft några månader på sig att vänja sig vid tanken. Jättekul var det ju också att Edwin och Ingrid dök upp redan vid premiären och för att lyssna på Therese Précenth, detta för att de ville se hur en Söndagstur går till.

Vi är ju inne i julmånaden nu men än har vi ju inte haft något rejält snöoväder i våra trakter. Men det känns som att temperaturen kryper allt längre ner varefter veckorna går och självklart kan ett tjockt snötäcke dyka upp när man minst anar. Det är förstås många som ser fram emot detta men är man arrangör av Söndagsturer så är det skönast att det är som det är, det vill säga barmark men gärna med en decembersol som försöker ta sig ovanför trätopparna. Vid första advent, den 3 december, var det en ganska mulen morgon men under dagen klarnade det upp allt mer, precis som meteorologerna lovat. Temperaturen låg på strax över noll grader och det var riktigt skönt i skogen. Egentligen ett helt perfekt väder för en Söndagstursarrangör, även om solen förstås gärna får visa sig. Vi räknade till 43 personer kring brasan i den vackra och lummiga skogen, och de fick ta del av ett mycket spännande och intressant levnadsöde som Ingrid Bann De Loof återgav. Hon berättade om hur hon och Edwin semestrat mycket i Skandinavien och om hur de tyckte om norra Europa och det lugn som råder här jämfört med Nederländerna. De började fundera på att, trots att de hade bra jobb i Nederländerna, att bryta upp och flytta till Sverige och bli campingägare. Det var inte så enkelt skulle det visa sig, men år 2009 fick de möjligheten att arrendera en camping i Skandinavien, nämligen Hätte camping i Tranås. Lyssna gärna på Ingrid via ljudlänken, där finns en mycket intressant berättelse av Ingrid Baan De Loof. Kul att ta del av de språkförbistringar som uppstod i början till exempel.

Kommande söndag är det den 10 december, det är andra advent, och det är Ann-Sofie Johansson som har berättaruppdraget. Det har hon haft ett flertal gånger tidigare, nämligen vid sju tillfällen. Hon brukar ju prata språkhistoria, idiomatiska uttryck, om dialekter eller om spaning. Vi får se vad det blir denna gången.

Välkomna nästa söndag, då tänds elden strax söder om Ingemarsvallen vid Strålsnäs och på den västra sidan om gamla riksväg 32 (se förstasidan).

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen sydväst om Långliden

Lyssna på Ingrid Baan De Loof (Längd 29:04)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm