Hällkistan vid Öringe

Söndagstur den 14 januari 2018

Berättare Ann-Charlott Feldt

Söndagsturerna rullar på och nu är säsongens sjätte tur historia. Det är mitten av januari och även mitt i vintern kan man väl säga. Temperaturen har börjar krypa under nollan allt oftare men snötäcket är fortfarande ganska så tunt, och arrangerar man Söndagsturer så är man ju ganska så tacksam för detta. Det är nog många som drömmer sig tillbaka till vintern 2010 men för undertecknad innebär detta mest mardrömmar. Då skottades stigar i skogen och hjälp med plogning krävdes också. Nä, lagom med snö är nog bäst…
Lagom med snö anser undertecknad att det är just nu, även om jag inte blir ledsen om vi får plusgrader och det blir helt snöfritt. Men självklart är det kul för alla barn med snö och minusgrader, liksom för skidåkare och vinterfiskare men det är ju tur att vädret är något vi inte kan råda över. Snöälskarna känner sig nog ganska tillfreds med vädrerprognoserna nu för det är minusgrader att vänta kommande vecka och nästa helg kan det bli riktigt kallt.

Vädret denna söndag var ganska så molnigt, men några tyckte säkert det kändes lite småkallt. Temperaturen låg på strax under nollan och det var ingen vind att tala om, trodde man i alla fall när man gick ut denna morgon, men lite lätt vind kunde man allt känna på den öppna platsen vid hällkistan. Men jag var tacksam att det inte var en blåsig dag trots allt, för Söndagsturen var förlagd till en plats där det säkerligen kan blåsa ruskigt kallt.

Och platsen för Söndagsturen var ju alltså hällkistan vid Öringe, ett av kommunens få fornminnen och som jag haft i tankarna även tidigare säsonger. Det har dock varit lite besvärligt att komma till platsen, infarten från riksväg 32 är blockerad med stenblock. Men när årets säsong planerades så upptäckte jag en annan infart, man kunde ta sig till hällkistan genom att svänga in på vägen mot Ekeby och sedan svänga höger nästan direkt in på den gamla landsvägen. Den vägen fortsätter upp på kullen och hällkistan. Därmed kändes det ju givet att förlägga en Söndagstur till detta fornminne som undersöktes av oskar Montelius redan 1907.
Hällkistan finns naturligtvis med på Riksantikvarieämbetets hemsida Fornsök och där kan man läsa följande:
Hällkista, undersökt och restaurerad, 5 m l (NNV-SSÖ) och 1-1,1 m br. Kantställda 0,2-0,4 m h och 0,2-0,8 m l stenar. Anläggningen är bredare i N delen än i den S. Omkring hällkistan har ett staket av trä satts upp. Undersökt av Montelius 1907 då fynd av två dolkar, två mindre spjutspetsar och en flisa gjordes. Samtliga föremål tillverkade i flinta. Förvaras på SHM. Vidare undersöktes och restaurerades anläggningen 1968-69 av A Lindahl. Ligger som utsparat parti i åkern.

Det finns en bild då hällkistan undersöktes 1907, länk till bilden här!

Man kan tycka mycket om sociala medier som till exempel Facebook men när man ska få ihop berättarna till Söndagsturerna så har Facebook varit till stor hjälp, för jag och Ann-Sofie har fått många nya vänner och bekanta tack vare Facebook och som vi lärt känna så pass mycket att vi vågat fråga dessa om de vill komma och prata på en Söndagstur. Ann-Charlott Feldt är ett typiskt exempel på detta. Som arkeolog - vilket ju är ett väldigt spännande yrke - och som före detta boxholmsbo (bortåt Hageby och Ryckelsby) fick hon en vänförfrågan på Facebook och när vi planerade årets säsong så kändes tiden mogen för att fråga om hon kunde tänka sig att komma och prata på en Söndagstur. Och Ann-Charlott tackade ja med en gång. Hon arbetar på Östergötlands museum och räknar, gräver, skriver, tolkar och ställer ut enligt Facebooksidan, så det kändes ju självklart att hon skulle få ta på sig högtalarvästen intill hällkistan i Öringe.

Ann-Charlott var mycket intressant att lyssna på. Hon pratade om hur intresset för arkeologi började hemma i Blekinges skogsbygder en gång i tiden och om hur hon kom att utbilda sig och om livet med utgrävningar, till exempel i Bergen i Norge, i Jämtland, Norrbotten och om hur hon hamnade i Linköping. Lyssna gärna på Ann-Charlott vid länken nedan.

Intresset för Söndagsturen var riktigt bra och jag kom fram till att det var 50 personer kring brasan, och dessutom syntes det till några löpare vid vätskebyttorna som eldansvarige Mats Lönngren placerat vid sin bil.

Kommande söndag är det dags för säsongens sjunde Söndagstur och när den är genomförd har vi kommit halvvägs. Elden brinner då väster om Boxholms tätort, nämligen vid vindskyddet intill Kvarngölen det är nära vägen till Hybbeln. Vägvisning blir det från Lagnebrunna, se också förstasidan.

Berättaruppdraget kommande söndag har Sabina Palm. Henne har vi kunnat lyssna på en gång tidigare, det var den 11 januari 2015, men nu får vi alltså höra henne igen.
Tänk på att parkeringsutrymmet inte är så jättebra vid vägen nära vindskyddet. Man kan säkert åka förbi eldplatsen och parkera vid Hybbeln, därifrån är det 550 meter och från avtagsvägen strax efter Stortorp är det 750 meter så det är inga avstånd att tala om.

Välkomna på en ny Söndagstur nästa söndag!

Klas

 

Se bilder från Söndagsturen norr om Stenbocksskolan.

Lyssna på Ann-Charlott Feldt (Längd 33:13)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm