Vid gamla Hagebyvägen nära Björklund

Söndagstur den 26 februari 2017

Berättare: Ola Florhed

Söndagstur nummer tolv i ordningen är nu genomförd. Det är även den sista Söndagsturen i februari månad.

Nu är det Vår! Jo, meteorologiskt sätt är det faktiskt så. I alla fall var våren kommen i Malexander den 22 februari, och när jag i fredags studerade kartan med gränserna för vår och vinter så verkade det som att gränsen gick strax norr om Motala, men delar av södra Östergötland och Småländska höglandet hade fortfarande vinter.

Enligt SMHI:s definition kan våren anlända som tidigast den 15 februari i Sverige. På SMHI:s hemsida kan man läsa att våren är nyckfull, en ständig kamp mellan den kvardröjande vintern och den framträngande sommaren. Ofta kommer bakslag med kyliga nordliga vindar och snöfall i både april och maj. Vårens ankomst är, som med de andra årstiderna, en process, och det är svårt att säga att våren anlände ett bestämt datum.

Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och över 0° men under 10 plusgrader. Om dygnsmedeltemperaturen är över 0°C men under 10°C kallar SMHI detta för ett dygn med vårtemperatur. Om detta inträffar sju dygn i följd, säger vi att våren anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till lägre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vår.

Vädret den senaste veckan har väl varit ganska så blandat med plusgrader på dagarna och ofta minusgrader på nätterna, men som sagt, våren kom till Malexander i onsdags. Åren 2014 och 2015 var också våren tidig. År 2014 anlände våren den 20 februari till våra trakter och även 2015 anlände våren redan i februari. Förra året fick vi vår mer normalt, nämligen i mitten av mars.

Våren kan va nyckfull som sagt, men att dagarna blir längre kan vi vara säkra på. Klockan 07.02 och 17.23 är tiderna för solens upp- och nedgång i Boxholm idag den 26 februari.

Platsen för denna Söndagstur var nära den gamla Hagebyvägen och nära korsningen mot Björklund och Haga. Det ska erkännas att jag hade svårt att välja ut en plats i den trakten till årets säsong. Jag vill ju att Söndagsturerna ska förläggas i alla riktningar om samhället, och jag grubblade en hel del över en bra och trevlig plats nordväst om Boxholm. Men till slut fick det bli på den lilla skogskullen nära den gamla vägen och på en plats som jag tyckte det var relativt enkelt att nå. Men det var ingen plats med någon sevärdhet eller annat spännande, men jag tycker det blev bra med elden på den lilla kullen.

Vädret kunde ju ha varit bättre, helt klart. Till exempel som det var på lördagen, då en ljuvlig sol sken över större delen av södra Sverige. Men fram på kvällen på lördagen satte det igång att snöa, och det pågick en stund fram mot natten, men sedan blev det ju väldigt milt och denna förmiddag var det kring 4-5 plusgrader. Snön som fallit smälte undan i en rasande fart, och det kom faktiskt ett lätt, lätt regn under Söndagsturen, men man kan inte säga att det var ett regn som störde något nämnvärt. Visst var det blött i skogen, men det blev en skön förmiddag trots allt. Och många hade tagit sig ut i skogen, mer än 40 personer lyssnade på dagens berättare, men inte mer än 50. Jag vill påstå att publikantalet var nånstans där mittemellan. Det var också några löpare som drack vätska vid Söndagsturen, fem till antalet tror jag de var.

Berättaruppdraget denna söndag hade Ola Florhed. Det är en kille boende i Väderstad och jag kände honom inte alls tidigare, även om jag har lite mer koll på honom efter att ha varit vän med honom på Facebook en tid. Men Ann-Sofie kände och känner mer till Ola Florhed, men så är ju hon mer involverad i den musikaliska världen än vad jag är. Ola driver en musikaffär i Väderstad och av den anledningen en hemsida, och där kan man läsa följande: Sveriges mest spännande musikaffär, 360 kvadratmeter butik, lager och studio. Musikinstrument i Väderstad. Blås, sträng, etno, slagverk, PA, studio, klaviatur, tillbehör, service. Nu dubbla butiksytan.

Länk till sidan har ni här!

Övriga verksamheter som man kan läsa om på hemsidan www.florhed.se är: Björns magasin (rullande presentbutiken), Art-serv studio, Event och uthyrning, musik och teknikundervisning och snickaruppdrag. Ola Florhed är en man som är inblandad i mycket!

Nog kändes det som att Ola är en spännande kille och därför var det ju väldigt trevligt att knyta honom till en Söndagstur. Och han visade sig ju också vara en kul och underhållande berättare. Han berättade mycket om sitt liv och om sina vägar i livet. Och som avslutning bjöd han ju också på en kul visa till sitt mycket manliga instrument som han hade med sig, en rosa ukulele.

Lyssna på Ola via länken nedan.

Kommande söndag är det Vasalopssöndagen och det är också dags för den näst sista Söndagsturen. Då ska vi ett litet styck bortanför Norra Kvisslehult. Där vägen tidigare delade sig mot Åsbo Sjögarp och mot Freby och där den gamla vägen ansluter till den nya finns det lite plats för parkering av bilar. I en äldre lite mysig skog och där sten har brutits en gång i tiden för att få en plätt att odla på tänder vi elden. Vägvisning är det redan vid korsningen Söderleden/Frebyvägen.

Berättaruppdraget har Ann-Sofie Johansson, en rutinerad Söndagsturstalare. Detta blir nämligen den sjunde gången som hon tar på sig högtalarvästen. Elden tänds som vanligt kring klockan 10.00 och Ann-Sofie får ordet klockan 10.45. Hoppas ni kommer och få en trevlig stund i skogen, Vasaloppet det går ju som det går ändå...

Välkomna!

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen vid gamla Hagebyvägen nära Björklund

Lyssna på Ola Florhed (längd: 34:22)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm