Gröna Dalen

Söndagstur den 28 februari 2016

Berättare: Ann Bark

Februari månads sista Söndagstur är nu genomförd. Vi har därmed klarat av fjorton Söndagsturer denna säsongen, så det återstår endast två stycken.

Elden brann denna söndag ganska så nära torpet Gröna Dalen, eller Gröndalen som det kallas i kyrkböckerna. Detta torp hittade jag inte i kyrkböckerna från början av 1800-talet, men i husförhörsboken för åren 1833-1841 dök plötsligt Gröndalen upp. Intill namnet står det antecknat ”nybygge 1839”. Därmed vet vi att torpet tillkom exakt detta år. År 1840 flyttade de första in i Gröndalen och det var den avskedade soldaten Gabriel Gran, född i Rinna 1788, samt hustrun Anna Greta Andersdotter, född i Ekeby 1784. Uttrycket ”avskedade” betydde inte att han fått sparken, utan det kan mer liknas vid att soldaten blivit pensionerad.

Paret hade med sig tre barn till Gröndalen, Sven Johan, Carolina och Sophia Regina. Familjen kom närmast från Korskälla soldattorp. Gabriel Gran var drygt 50 år när han fick sluta som soldat, och familjen tvingades därmed att flytta från soldattorpet. Då valde Gabriel att bygga en ny bostad åt familjen, nämligen Gröna Dalen. Så kan man ju anta att det har gått till.

Gabriel och hustrun Anna Greta bor kvar i Gröndalen tills de dör. Gabriel avlider den sjätte april 1857 och hustrun den 7 januari 1860. I dödboken kan man vid hustrun Anna Greta Andersdotter läsa: Var gift två gånger. Första gången gifte hon sig med grenadjär N. Lagerqvist som stupade i krig 1806, med honom en son, död i barndomen.
Carl Johan Andersson, född i Rök 1826 och Carolina Gran, född i Ekeby 1829 var nästa torparpar i Gröndalen. Carolina var dotter till det föregående paret i Gröndalen. Många barn föds i Gröndalen under deras tid i torpet, främst under 1860-talet. Den äldsta av sönerna emigrerar till Norra Amerika, och senare följer ytterligare en av sönerna i dessa spår.

Det kommer nya torpare till Gröna Dalen 1884 men paret Karl Johan Andersson och Carolina Gran - som nu blivit gamla - bor kvar ”till hus”. Den 7 januari 1900 dör Karl Johan, 73 år gammal. Någon dödsorsak anges inte i dödboken. Där står endast noterat ”begravs av Julin”. Carolina Gran dog inte förrän den femte oktober 1913, då var hon 84 år. Dödsorsaken var ålderdomssvaghet enligt dödboken. Carolina Gran kan väl knappast ha sett så mycket av världen. De första elva åren i sitt liv bodde hon i Korskälla soldattorp. Resten av livet, i 73 år, bodde hon i Gröna Dalen.

Trots att torpturer/söndagsturerna är inne på den femtonde säsongen så har elden aldrig brunnit nära Gröna Dalen tidigare. Varför det är så vet jag egentligen inte, men det har nog mest slumpat sig på detta vis. Denna söndag blev det i alla fall av, även om elden var placerad cirka 100 meter från själva torpet, men därifrån såg vi stugan tydligt.

Detta var en fantastiskt vacker söndag. Det har varit många vackra dagar den senaste veckan, och det var ju härligt att det vackra vädret fortsatte även över söndagen. Vi har ju för övrigt haft en enorm tur med vädret hela vintern! Denna morgon visade termometern kring 4-5 minusgrader klockan 8.00, men sedan steg temperaturen till några plusgrader under dagen. Solen strålade från en i det närmaste klarblå himmel, det var helt underbart att ta sig ut i naturen denna dag. Med tanke på det härliga vädret så blev jag därför en anings förvånad att det inte var mer än 45 personer som kom till Söndagsturen vid Gröna Dalen, det var så många jag räknade till. Tillkommer gör en del löpare förstås.

Berättaruppdraget denna söndag hade Ann Bark. Av denna säsongs sexton berättare är det nio stycken som aldrig haft berättaruppdraget tidigare och Ann är en av dessa. Numera hjälper ju Ann-Sofie till med att ”ragga upp” berättare och namnet Ann Bark var det hon som lade till listan. Det är spännande med ”nya” berättarnamn liksom att inte ha en susning vad personen kommer att prata om, och så var det verkligen för mig denna söndag. Ann jobbar på sjukhuset i Linköping normalt men hon är också väldigt engagerad inom hemvärnet. På sin fritid är Ann stabsgruppchef inom hemvärnet samt utbildningsansvarig inom Östgöta-Tjust lottakår, och hennes berättande kom i det mesta att handla om denna fritidssysselsättning. Ann berättade om detta på ett klart och tydligt sätt, och som vanligt känns det häftigt att Söndagsturerna tar oss med inom så väldigt olika områden. Lyssna på Anns berättande via länken nedan.

Kommande söndag står det den 6 mars i kalendern, och då är det dags för säsongens näst sista Söndagstur. Ulf Eriksson, ännu en debutant i dessa sammanhang, har då berättaruppdraget och platsen blir vid den före detta gården Freby. Se startsidan för närmare förklaring av var Söndagsturen äger rum den 27:e.

Hoppas ni skippar Vasaloppet på TV och i stället njuter av en härlig söndag i naturen i stället.

VÄLKOMNA!

Klas

Se bilder från Söndagsturen vid Gröna dalen

Lyssna på Ann Bark (längd: 27:58)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm