Pilgrimsstigen vid Boxholms kyrkogård

Söndagstur den 6 januari 2013

Berättare: Ingemar Nordström

Vi har nytt år, men Söndagsturerna de består... Årets sjätte "tur" ägde rum på trettondagen, och datumet var också den sjätte, det vill säga januari.

Två tätortsnära Söndagsturer hade jag tänkt mig i år, alltså söndagar då elden får brinna i något skogsområde i samhället. Den första tätortsnära Söndagsturen hade vi den 23 december, då brann elden på berget nära Enestigen och Pehr Hannergatan. Nu är också den andra tätortsnära Söndagsturen avklarad, nämligen en "tur" med eld och berättare vid Pilgrimsstigen.

Intill kyrkogården i Boxholm finns en ås, och på denna ås finns en trevlig promenadstig. Vid stigens början upplyser en skylt om att här går Pilgrimsstigen, och det visar sig att utefter stigen sitter skyltar uppsatta med diverse kristna budskap. Jag vet inte mycket om Pilgrimsstigen men det sägs att det var Lars Cederlöf som anlade den.

Om åsen där stigen går fram har jag hittat en del information. I boken Tusenårssteg finns en del intressant att läsa om åsen, eller om Timmerödrumlinen som åsen kallas i boken: Denna drumlin började en gång i tiden vid Timmeröbadet och löpte hela vägen ner mot Boxholms bruk i en båge genom Bjursdalsområdet. Delar av drumlinen finns kvar, åsen bakom kyrkogården och Mjölnarkullen. Den kulle som tidigare låg där Centrumgatan möter riksvägen och som förr kallades Långlyckekullen (för senare generationer Postkullen) var också en del av Timmerödrumlinen. Hela Timmeröområdet med kyrkogården var för övrigt med stor sannolikhet ett vattensystem, där kyrkogården - förr kallad Ola kärr - ännu på 1800-talet var vattensjuk. Den sista resten av det gamla kärret fylldes ut då Boxholms elverk behövde lagerutrymme i anslutning till kontoret under det tidiga 1970-talet. Tänkbart är här att Svartån rann på båda sidor om drumlinen, som då låg som en ö i flodsystemet.

Så långt ur boken Tusenårssteg. Boken kan för övrigt läsas här på nätet, på startsidan finns en länk till Boken Tusenårssteg, och därifrån kan man klicka upp boken i olika pdf-filer.

Visst är det intressant detta att Svartån mycket väl kan ha runnit på båda sidor om Timmerödrumlinen. Jag tycker också att torpet Bjursdalen tyder på detta, nämligen namnet. Bjursdalen betyder ju Bäverdalen (bjur = bäver), och det borde ju ha fått sitt namn därför att det fanns bäver i området!

Ingemar Nordström var berättare vid Söndagsturen på Pilgrimsstigen. Han brukar ju sällan synas i publikleden vid Söndagsturerna, men ändå fick jag honom som berättare. Bakgrunden är att för något år sedan fick han ett par kopior av gamla boxholmsfilmer av undertecknad. Ingemar undrade vad han blev skyldig för dessa, och jag svarade att "du kan väl prata på en Söndagstur i vinter". Ingemar sa ja med en gång, och jag blev nöjd över att ha första namnet klart till denna säsongs berättarlista!

Ingemar är uppväxt i Timmerö, och hans berättande var minnen från sin uppväxt, och då främst kring den promenadväg som han hade från bostaden till skolan som då var belägen på det nuvarande industriområdet. Vi fick "följa med" på en sådan "promenad" och Ingemar pratade om byggnader och om personer utefter vägen. Han gjorde det på ett väldigt intressant och roligt sätt, så det hördes många skrattsalvor från publiken. Intressant var till exempel när Ingemar pratade om radiosändningarna som några grabbar höll på med i början av 60-talet; "Radio Timmerö"! Programmet hade signaturmelodi, och sportreportern kom cyklande från Svartåvallen med de senaste resultaten.

Ingemar pratade länge, nämligen i 55 minuter, och det är nog rekord! Nu var det vindstilla och temperaturen låg på någon plusgrad så det var inga problem att stå och lyssna så länge. Framförallt inte när det bjuds på något så intressant som vid denna Söndagstur, och då den ena anekdoten efter den andra serveras! Det var visserligen en grå dag, men ändå ganska så skönt väder. Publiken var för övrigt stor, den största i år vill jag påstå. Jag uppskattade antalet till 70-80 personer, och Ingemar lär ha sagt 75 personer så där var vi tydligen överens. Dessutom skymtade jag en hel del löpare vid vätskebyttorna, även om jag inte såg hur många löpare det var. Det var också lite kul att det var så pass många boxholmare som inte hade en aning om denna vackra promenadstig. Många sa sig inte känna till den, detta trots att det rörde sig om urboxholmare och som växt upp bara ett stenkast från stigen! Tack vare Söndagsturerna har de fått lära sig, och se, något nytt!

Ingemar, som ju i många år jobbat inom kommunen, avslutade sin berättarstund med en rolig historia. Den löd ungefär så här:

Tre smågrabbar satt i sandlådan och lekte. Då kom en häftig Ferrari och åkte förbi. Då sa en av killarna:

- Det var min pappa. Hans bil går i 300 kilometer i timmen.

En annan av killarna säger då:

- Min pappa är stridspilot. Han kör en Draken, och den gör dubbla ljudhastigheten!

Den tredje killen funderar en stund, hur ska han kunna bräcka kompisarna? Sedan så säger han:

- Min pappa är kommunalarbetare. Han slutar klockan fyra om dagarna, men ändå är han hemma halv fyra!

Nästa söndag är det dags för Söndagstur nummer sju. Då brinner elden rakt söder ut från Boxholms tätort. Söndagsturen äger rum på en höjdplatå med en härlig utsikt över Lillån. Östgötaleden går förbi platsen, och den går man på fram till eldplatsen från bilparkeringen (totalt cirka 100 meter). Den som vill kan också passa på att titta på Lillåns dammluckor som är belägna ungefär ytterligare 100 meter bort från bilparkeringen räknat. Vid dammluckorna hade vi tänkt ha elden när stormen Per drog in över södra Sverige, det var den 14 februari 2007. Vi flyttade då elden till planen intill vägen, och jag har funderat på att göra ett nytt försök med elden vid dammluckorna. Jag tycker dock att stigen är lite knölig att gå på mellan elden och dammluckorna, så därför låter vi elden brinna halvvägs till passagen vid Lillån. Men de som vill kan ju ändå ta en titt på dammluckorna och passagen. När jag valde platsen där vi nu ska vara så tyckte jag det var fint där. I veckan besökte jag platsen igen, och då ändrade jag mig. Det är en jättefin plats!

Titus Johansson är berättare vid nästa Söndagstur, alltså den 13 januari.

Klas Johansson

Se bilder från söndagsturen vid Pilgrimsstigen

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm