Pålsbo och Pålsbo äng

Söndagstur den 12 december 2010

Berättare: Siv Björk Friedmann

Vintern håller landet i sitt grepp, och snön ligger djup i markerna. Men till söndagsturen vid Pålsbo äng var jag inte speciellt orolig för att snön skulle äventyra arrangemangets genomförande. Till Pålsbo var det ju  självklart plogat och den vackra ängen ligger ju alldeles intill gården. Att det skulle vara svårt att ta sig en bit in i ängen förstod jag skulle vara snudd på omöjligt, men vi ville ju heller inte elda precis var som helst i naturreservatet. Undertecknad överlät till Boxholms OK:s "eldansvariga" denna söndagen, Håkan och Carina Gustafsson, att i samråd med Siv Björk Friedmann på Pålsbo att utse en lämplig eldplats. Och de valde att tända elden på vallen alldeles intill Pålsbo äng. Om någon ville ta en pulsig promenad runt i ängen så var det ju fritt att göra det... Siv:s "gubbe" (hennes egna ordval) Lars Göran Björk hade ju dessutom plogat en "väg" ända fram till eldplatsen. Fantastisk, och stort tack för detta!

Vackra Pålsbo äng ligger just nu mjukt inbäddat i ett tjockt snötäcke och blommor och spännande växter finns det självklart inget av så här års. Men samtidigt kan det ju vara intressant att få veta fakta om och kring Pålsbo äng. Siv Björk Friedmann berättade om Pålsbo äng i samband med en kvällsvandring som genomfördes för medlemmar i Boxholms OK och Föreningen Krafttaget i området våren 2010, och det var då som undertecknad fick idén om att också förlägga en söndagstur på platsen. Siv Björk Friedmann berättade då om Pålsbo och Pålsbo äng på ett mycket intressant sätt, något som hon också gjorde nu den 12 december då det var dags för söndagsturen. Siv har verkligen en fantastisk berättarförmåga, och hon pratade om Pålsbo och Pålsbo äng på ett fängslande sätt. Mycket fick vi veta om ängen, till exempel att den vårdats på ungefär samma sätt i åtminstone 2000 år! Vi fick också veta att Atterbom är född på Pålsbo gård. I mitten på juli arrangeras slåttergille i Pålsbo äng, men det blir allt svårare och svårare att få ihop frivilliga krafter som kan ställa upp med arbetet. Det går åt mycket folk om alla ska ha lagom med arbete att göra berättade Siv.

Länsstyrelsen har ju information om länets naturreservat, och om Pålsbo kan du läsa genom att klicka här. En pdf-fil med mycket fakta om Pålsbo äng kan studeras genom att klicka här!

Jag räknade till 32 personer som stod i den halvcirkel lyssnande till Siv Björk Friedmann. De ångrade sig knappast att de tagit sig till Pålsbo. Det var ju en fantastiskt vacker vinterdag, med knallblå himmel och en lågt stående sol i horisonten. Därtill bjöds ju alla på ett intressant föredrag om Pålsbo och Pålsbo äng. Ett flertal löpare skymtade också vid saft- och vattendunkarna som Håkan och Carina placerat på ett litet bord. Löparna utgick denna gången från Åsbo skola. Normalt springer de ju från Vivåsen, men det hade ju blivit lite väl långt att springa därifrån för att få vätska vid Pålsbo

Även nästa söndag blir det ganska långt om löpningen utgår från Vivåsen. Då brinner ju elden vid Götevi gamla tomt, och Lisbeth Gustafsson är berättare. Välkomna tillbaka då!

 

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Pålsbo och Pålsbo äng!

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm