Lokarp

Söndagstur den 9 januari 2011

Berättare: Sören Bremer

Tiden rullar på och vi är nu framme vid "halvtid". Sju Söndagsturer är ju avklarade för säsongen, åtta stycken återstår. Lokarp var platsen för Söndagsturen den 9 januari. Det vill säga, elden brann hemma hos Åke och Ragnhild Lingemark. Många har säkert slängt ett öga åt vänster och Lokarp till då man färdats på den gamla 32:an och då Rävtomta passerats. Det tycks ju ligga väldigt vackert, men få har nog varit framme vid Lokarp. Därför är det kul att förlägga Söndagsturerna till sådana ställen. Det är roligt att kunna få människor att hamna på intressanta och/eller vackra platser där de flesta (ibland ingen) satt sin fot tidigare.

Snön ställer till det denna säsongen, men till Lokarp hade vi inga som helst problem att genomföra arrangemanget. Jag trodde till att börja med att det kunde bli problem med bilparkeringen med en Söndagstur vid Lokarp, men det löste sig ju hur smidigt som helst. Lingemarks i Lokarp hade nämloigen sett till att få en stor plan plogad, och där fick det ju plats mängder av bilar, och i kanten på den planen var det ju perfekt att tända elden också. Åke hade bett Magnus Lundqvist att ploga planen, och det blev suveränt! Jätteskönt, och det bidrog ju till att Söndagsturen vid Lokarp blev väldigt bra och trevlig! Åke Lingemark hade dessutom sandat den lilla vägen fram till Lokarp, samt hela planen där vi höll till. Han hade dessutom kört fram ved till platsen där elden tändes. Tala om service!! Paret Lingemark bjöd även in de som så ville till stugvärmen. Där hade Ragnhild Lingmark färdigbryggt kaffe, och de hade också brett smörgåsar och köpt pepparkakor som "gästerna" kunde förse sig av! Helt fantastiskt.

 Ragnhild Lingmark visade gärna upp sin tomtesamling inne i stugan. Hon sa själv att det var 275 stycken tomtar. Det låter kanske inte så enormt mycket, men jag kan lova att det var en imponerande tomtesamling. Bilder på en del av tomtarna finns i bildarkivet från denna söndagsturen.

Huvudberättare vid Lokarp var Sören Bremer, ordförande i Boxholms Orienteringsklubb, men innan han fick ordet berörde vi givetvis Lokarps historia. Åke Lingemark berättade en del för åhörarna, som till exempel att de köpta Lokarp 1979. De tidigare ägarna var ju Åke Lingemarks föräldrar, Tobias och Frida Lingemark. Han berättade att det förr bodde en gumma i den lilla stugan bredvid huvudbyggnaden. Hon jobbade på säteriet (Lokarp tillhörde förr Boxholms säteri) och hon gick genom skogen till säteriet för att göra sina dagsverken. Hon bodde även på äldre dagar kvar i stugan och hon var över 90 år då hon dog.

Åke Lingemark hade lagt ut ett urklippsalbum inne i stugan med en del intressanta artiklar om Lokarp. Jag fotograferade av några av "klippen", och de kan läsas här: Klipp 1, klipp 2, klipp 3, klipp 4, klipp 5, klipp 6. Klicka på bilden då den lästs in till din dator för att zooma in bilden.

Sören Bremer berättade för publiken om hur "det är att ligga på topp". Vi fick också veta mycket om motorer och dess historia, motorer har alltid varit ett stort intresse för Sören Bremer. Till exempel pratade han om Ottomotorns historia, den uppfinning som de flesta bilister har glädje av än i dag. Ottomotorn hittar vi ju i de flesta bilar. Liksom i motorcyklar, mopeder, gräsklippare, motorsågar, med mera. Läs gärna om ottomotorn på Wikipedia, liksom om andra motorer, genom att klicka här!

Nära 80 personer räknade jag till i publiken, en fantastiskt bra siffra. Det härliga vintervädret var säkert en orsak till det stora intresset, liksom nyfikenheten på Lokarp. Men det var väldigt halkigt, det hade ju varit milt väder, men denna dagen låg temperaturen på minussidan vilket gjorde underlaget väldigt, väldigt halt. Men vid Lokarp hade ju Åke som sagt sandat. Ganska många löpare syntes också vid vätskebyttorna. Det kan tyckas konstigt att det går att springa en dag som detta. I skogen är det mängder av snö och vägarna är isiga, men löparna har i regel bra fotbeklädnader. Många springer säkerligen med icebugg på fötterna.

Kommande söndag är det dags för söndagstur nummer åtta för säsongen. Rankeberget var den tänkta platsen, men räkna med att elden brinner i närheten av Åsbodalen. Marianne Holmbom är berättare då. Välkomna tillbaka ut i naturen och våra eldar!

 

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Lokarp!

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm