Intill Svartån nära Jansbo

Söndagstur den 23 januari 2011

Berättare: Anders Wisktröm

Säsongens nionde söndagstur ägde rum vid en vacker plats alldeles intill den strömmande Svartån. Redan till den förra säsongen med Söndagsturer ville jag ha Anders Wikström som berättare. Jag hade dock i det läget den mesta planeringen klar, platserna var bestämda, och jag saknade endast någon mer berättare när jag ringde Anders Wikström. Anders funderade en stund, och hans önskan var att få prata intill Svartån, hans berättarämne hade nämligen med Svartån att göra. Så Anders bad mig att återkomma till denna säsongen, och att då planera in honom till en plats nära Svartån. Och nu var det alltså dags!

Det finns ju många fina platser intill vår vackra Svartå. Jag funderade på en plats nära Laxberg, och jag kände också till en fin plats vid Rövaretorp, men så föreslog Anders Wikström själv "kräftfiskeplatsen" vid Jansbo. Det var en plats som jag själv inte hade den ringaste aning om att den fanns! På platsen finns ju vindskydd, ett bord i form av ett gammalt kvarnhjul, bänkar, och en stenlagd eldplats. Att Anders Wikström skulle få berättaruppdraget på den platsen var ju självklart!

Trevligt också att få "lära sig" nya vackra smultronställen. Kräftfiskeplatsen vid Jansbo kom också att användas vid Boxholms Orienteringsklubbs traditionella höstblot. Om den tilldragelsen kan man läsa i BOK:s klubbtidning, och tidningen finns på nätet, klicka här! Klicka sedan fram till sidan 9. Alla BOK:s klubbtidningar kan för övrigt läsas på Boxholms OK:s hemsida, alla tidningar sedan 1976!! Klicka på "BOK-information" i vänsterspalten då startsidan kommer upp.

Att söndagsturen skulle kunna hållas intill Svartån vid Jansbo var jag aldrig direkt orolig för, trots den enorma snömängden vi hade tidigare i vinter. Men jag insåg det kunde innebära mycket arbete för att ta sig dit. Då mest i form av snöskottning. Lite snöskottning kom det att bli ändå, även om det kanske inte hade varit nödvändigt, nu var det ju en rejäl skare. För en knapp vecka sedan, måndagen den 17 januari, besökte jag Jansbo med en snöskyffel i handen. Men då hade ju snön sjunkit undan enormt mycket, och det var inte alls det jobbiga pulsande det KUNDE ha varit. Några dagars mildväder hade gått väldigt hårt åt snön, och om måndagens och tisdagens milda väder fortsatt till söndag så hade nog delar av sträckan till elden varit helt bar.

Den 23 januari var en riktigt vacker och skön vinterdag, det var kanske en av orsakerna till det stora intresset för just denna Söndagstur. Jag räknade till nära 90 personer som stod i halvcirkeln för att lyssna på Anders Wikström. Dessutom var det ju riktigt många löpare som intog vätska vid Jansbo (hur många vet jag dock inte), så denna Söndagstur bör vara en av de mest publikdragande någonsin. Jag rankar nog den 23 december 2007 som den mest publikdragande. Det sägs att det var 120 personer den gången då elden brann vid Simmarp och Johan Birath var berättare, men den uppgiften känns en anings osäker. Hur som helst, Svartån vid Jansbo den 23 januari 2011 hör till toppskiktet publikmässigt!

Anders Wikström var alltså berättare denna söndagen, och han pratade om öringen i Svartån. Det handlade om Öringsbeståndet och vad som krävs för att öringen ska trivas. Till exempel byte av lekgrus i ån. Gruset är så grovt så att äggen ibland hamnar en halvmeter ner i gruset. Det brukar vara Anders samt Sören Sehlstedt som räknar och håller koll på öringen i Svartån. Öringen kan väga omkring 14-15 kilo. Anders fick en del frågor om andra saker också, så han kom även att prata om flodpärlmusslan, liksom om uttern. Flodpärlmusslan kan bli riktigt gammal, upp emot 150 år är inte ovanligt. Men för att det ska bli flodpärlmusslor krävs det öringar.

Det var ett väldigt intressant föredrag Anders Wikström höll, tyvärr vet jag att vissa hade en del problem med att uppfatta allt som sades. Några frågade efter högtalarvästen som vi ju använde oss av förra säsongen. Det är som så att den västen ägs av Boxholms kommun. Jag frågade efter västen när Söndagsturerna rullade igång, men fick då beskedet att den var på reparation. Sen har jag inget mer hört om västen, och det har känts som den inte har varit nödvändig i vinter, men denna dagen hade den säkert varit bra att ha. Det var ju mycket folk vilket gjorde att många hamnade en bit bort, och dessutom störde ju bruset från Svartån en del.

Men ändock, detta blev en förbaskat trevlig Söndagstur. Många tog det lugnt även efter att berättandet var avklarat och stod och pratade eller grillade korv.

Nästa söndag brinner elden på en vacker plats intill sjön Trehörningen. En plats som blir en stor kontrast i jämförelse med denna söndagen. Då är vi långt ut i vildmarken känns det som, med storskog inpå oss, men det blir garanterat en härlig naturupplevelse då också. Platsen blir ju även då intill vatten, men då i form av fruset vatten, isen ligger ju tjock på Trehörningen.

Titus Johansson är då berättare, och jag tror mig veta att han ska prata om sin far; Karl Johansson, även kallad Bio-Kalle! Välkomna tillbaka då, och glöm inte att ta del av parkeringsinformationen på Krafttagets startsida!

 

 

 

Klas

Se bilder från söndagsturen intill Svartån nära Jansbo!

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm