Grytbäcken

Söndagstur den 13 februari 2011

Berättare: Bengt och Lena Sjöberg

När våra eldar i skogarna kring Boxholm blev en angelägenhet för allmänheten och inte bara för Boxholms OK så kallades söndagsutfärderna för Torpturer. Elden brann ju vid torpruiner varje söndag. Efter några år ändrades konceptet och vi har haft olika berättare som pratar varje söndag och elden har därefter kunnat brinna på vilken vacker plats som helst. Det var till säsongen 2006-2007 som "elden brinner" kom att kallas för Söndagsturer. Från den säsongen har elden placerats på många fina platser, och alltså inte bara vid torpruiner utan ibland också vid riktiga torp, alltså sådana som existerar. Även gårdar har besökts ibland. Är de som är boende i torpen eller gårdarna välvilliga till ett besök av Söndagsturen så är det ju bara trevligt om elden kan tändas även vid sådana platser. Ibland finns det ju något att berätta om torpet eller gården också. Denna säsongen har vi ju varit vid Hammarshult och Lokarp. Exempel på platser för Söndagsturer vid torp och gårdar tidigare år är Hagby, Hybbeln, Askaremålen, Linnefors, Ugglehult, Skäggenäs och Bleckenstad.

Gården Grytbäcken är en annan intressant gård i trakten, och som jag tyckte kunde vara lämplig för en Söndagstur. Att gården var historiskt intressant visste jag i och med att jag sett att det är en före detta trumslagarbostad! På 1600-talet bildades ju indelningsverket, det vill säga det var då vi fick våra soldattorp. För officerare och underofficerare ordnade konungen med boställen, och till underofficerarna räknades trumslagare och "pipare". Förste trumslagaren vid Norra Vedbo kompani, Jönköpings regemente fick bostället Grytbäcken, 1/4 mantal på 65 hektar. Andre trumslagaren och piparen fick bo på Bredkärr. I krigstid fick trumslagaren följa sitt kompani i fält och 1789 heter det, är på Grytbäcken "avträdare Jonas Willman och tillträdare Göran Gran, som vistas vid nu pågående krig i Ryssland".

Bland tidningsurklippen på Krafttagets hemsida finns det en del artiklar om Grytbäcken. En artikel finns på en länk som kan hittas genom att klicka här! Bläddra till sidan 12. En annan artikel kan läsas genom att klicka här! Bläddra till sidan 6. Öppnas inte länkarna? Surfa i så fall med Firefox (se tips på startsidan) eller högerklicka på länken, välj "spara mål som" och lägg filen på hårddisken. Klicka sedan på filen.

De som bor i Grytbäcken idag heter Bengt och Lena Sjöberg, och de var positivt inställda till att Söndagsturen kom till Grytbäcken. Däremot fanns där en viss tveksamhet till att ansvara för berättandet, mycket därför att de inte kände sig tillräckligt kunniga och kanske de tvekade över om allt de visste var så intressant att berätta. Jag hävdade dock att det finns mycket skrivet om Grytbäcken och som kan berättas intill brasan. Och folk kan få ställa frågor, och mitt besök vid Grytbäcken tidigt i höstas slutade med att jag fick godkänt att sätta Bengt och Lena Sjöberg som berättare den söndagen.

Det är Lena Sjöberg som har den historiska kopplingen till Grytbäcken. Hon är dotter till den tidigare ägaren på gården, Alvar Axelsson. Lena Flyttade från Grytbäcken redan som 16-åring, med sedan 1985 bor Lena återigen på gården där hon växte upp, nu med sin man Bengt. Paret har bott i en stuga bredvid huvudbyggnaden. Den stugan renoverades och byggdes till när Bengt och Lena flyttade dit. Strax efter nyår (det senaste) så flyttade dock Bengt och Lena ut från den stugan och in i huvudbyggnaden. Det huset har tidigare varit sommarbostad till en syster till Lena. Lenas dotter med familj bor numera i stugan som Bengt och Lena lämnade, och en son bor i en annan byggnad på Grytbäcken.

Det som först väckte min tanke på att förlägga en Söndagstur vid Grytbäcken var egentligen att det skrevs om gården i tidningen Kvällsstunden, det var i augusti förra året. Den artikeln kan för övrigt läsas genom att klicka här! Det är en trevlig artikel om Grytbäcken, men artikelförfattaren har dock blandat ihop namnen litegrann. Det var Lenas pappa Alvar som kom hem med gamla prylar till gården och öppnade gårdsmuseum och inte farfar Axel som det står i artikeln.

Bengt svarade för berättandet denna fantastiskt vackra februarisöndag och han berättade en del om Grytbäckens historia, till exempel om trumslagare som bott på gården. Vi fick också veta att Grytbäcken alltid varit ett populärt ställe för luffare, även om det är länge sedan nu en luffare kom på besök. Lenas föräldrar var alltid måna om att luffarna skulle ha det bra när de bodde på Grytbäcken, och de fick också kaffe innan de lämnade gården.

Intressant var ju också historien om när postiljonen blev skjuten! Den historien ligger också på Krafttagets webb, och kan läsas av var och en genom att klicka här!

Publiken denna söndag var något mindre jämfört med de senaste söndagarna. Jag kom fram till att vi var 46 personer som samlats kring elden. Kanske skrämde kylan, det var ju riktigt bistert denna söndagsmorgon med temperatur kring minus 18 vid åttatiden. Men i takt med att solen steg på himlen så ökade temperaturen och det kändes inte alls kallt där vi stod och njöt av solens strålar, den blå himlen och den vackra utsikten med Grytbäcken liggande intill. Det brukar ju kännas kyligare när det är ett par plusgrader, lite blåsigt och allmänt grått! Denna söndag var verkligen en underbar vinterdag, och det blev verkligen en riktigt trevlig Söndagstur!

Tre Söndagsturer återstår när detta skrivs, och den 20 februari är det Jan "Lill-Blöta" Jonsson som är berättare. Vi väljer dock att flytta platsen för elden något vilket framgår på startsidan. Det kommer bli bra på den platsen också! Välkomna då!

 

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Grytbäcken!

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm