Rosebo källa

Söndagstur den 29 november 2009

Berättare: Eije Fasth

Premiären för söndagsturerna säsongen 2009-2010 kom att äga rum vid Rosebo källa. Att starta upp söndagsturerna vid en källa är inget nytt, premiär den förra säsongen var nämligen hälsokällan i Österskogen. Kanske vi ska starta upp vid källan vid Pölen nästa säsong...

Denna premiärsöndag var en grå och trist söndag. Det var det säkert många som tyckte då de tittade ut från köksfönstret där hemma. Men väl i skogen så märkte man snart att det var ganska skönt. Några få plusgrader, alldeles vindstilla, och i skogen vid Rosebo källa var det riktigt rofullt. Och att det brukar vara skönt i skogen bara man tar sig i kragen och kommer i väg, var det nog många som märkte denna dag. Intresset för söndagsturerna ser nämligen ut att hålla i sig. Det är svårt att säga exakt hur många vi var i skogen intill källan, men nånstans mellan 60 och 70 personer tycktes det vara. Dessutom var det en hel del löpare denna söndag, de får ju sin vätska vid söndagsturerna. Det är ju servicen till orienterarna som löptränar på vintern som är orsaken till att vi har dessa söndagsturer. Hur som helst, kanske var det därmed ett 80-tal olika individer som syntes vid Rosebo källa denna söndag. Dessutom hade vi ju konkurrens från Parkettenrundan. Den populära tipspromenaden från Parketten har ju start mellan klockan 9-11, men den är nu slut för säsongen.

Många var de besökare som kom fram och berättade att "här har jag aldrig varit tidigare", eller "Rosebo källa har jag aldrig hört talas om!" Alla har väl dock åkt förbi på landsvägen mot Sommen utan att komma på tanken att stanna vid rastplatsen och ta sig en bit upp i skogen. Men det är verkligen en vacker skog, och vid bra väder kan man se ganska långt.

Birger Ekström har skrivit några rader om Rosebo källa i en av sina böcker, nämligen "Fem gårdar". Där kan man läsa följande:

Denna källa lär enligt sägnen vara både en hälsokälla och en offerkälla. Som offerkälla lär den ha fungerat fram till 1800-talets mitt enligt samma sägen. I gengäld för botande av allehanda sjukdomar krävde den penningar som nedkastades i dess järnhaltiga vatten.

Faktum är att stensträngar, det vill säga gamla stengärdesgårdar härstammande ända från järnåldern, möts vid källan både från norr och söder. Den södra stensträngen är så väl markerad att man där kan se den fägata eller ridstig som den har kantat. Man kan som enligt sägnen ha lagt dessa stensträngar som markering för vägen till hälso- och offerkällan, men de har nog mest haft till betydelse som markering till fägata.

Karl-Erik i Långliden kunde berätta att han letat efter pengar i källan som barn, dock utan att hitta några. Med vid elden denna söndag var Ingrid Collberg. Hon bor numera i Norrköping, men kunde berätta att hon tidigare bott i Rosebo. Det är naturligtvis väldigt trevligt när personer som på ett eller annat sätt, har anknytning till platserna vi besöker kommer på söndagsturen och kanske har något att berätta. Ingrid Collberg hade en hel del intressant att säga och som därmed besökarna kunde få ta del av, till exempel om hur man nyttjade det väldigt fina vattnet från Rosebo källa. Ingrid hade dessutom med sig två äldre foton på Rosebo, och där kan man se att det förr såg helt annorlunda ut jämfört med idag. Bilderna ligger i mappen tillsammans med alla andra bilder från söndagsturen.

Berättare denna söndag var ju Eije Fasth, och han pratade inte om Rosebo eller källan. Och det är ju också så, att berättarna får hålla sig till vilket ämne de vill, samtidigt som det ju är trevligt att - innan berättaren får ordet - också beröra platserna där vi befinner oss. Eije Fasth är en historiskt intresserad person, bördig från Boxholm. Men han kunde berätta att Tranås varit hemstaden ända sedan 1965. Han är engagerad i Tranås-Holavedens hembygdsförening, och ligger bakom föreningens ganska så nystartade hemsida! Precis som på Krafttagets hemsida finns där ett intressant bildarkiv.

Eije kom att prata om Daniel Rantzau, dansken som vid sin reträtt tillbaka mot Danmark valde den östra Holavedsvägen, alltså skogsbygden från Mjölby ner mot Sommen. Sen begav sig Rantzau och sällskapet ut på Sommens tunna is. Någonstans neråt Norraby lär de ha tagit sig upp på land, men en kanon lär ha brakat genom isen, och än i denna dag letar ju människor efter kanonen / kanonerna.

Vill man veta mer om Daniel Rantzau och hans härjningar i trakten så kan man läsa Johan Biraths artikel "Danskens reträtt över Sommens is" som ligger här på Krafttagets hemsida.

Vidare så berättade Eije om ett flertal drunkningsolyckor som ägt rum på sjön Sommen genom åren. Några riktigt tragiska och otäcka historier...

Sammanfattningsvis, detta blev en riktigt bra och trevlig premiär för söndagsturerna. Bra väder, en vacker och intressant plats, och en utmärkt berättare!

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Rosebo källa!

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm